Je dak isoleren: hoe begin je er aan?

Share.

Je dak isoleren is de eerste stap naar een energiezuinige woning. Want via een ongeïsoleerd dak gaat een derde van de warmte in je woning verloren. Wij zetten je snel op weg naar een lagere energiefactuur.

Is er een onderdak aanwezig?

Een onderdak? Dat is een beschermingslaag die net onder je pannen zit. Ze beschermt je toekomstige isolatie tegen inwaaiend vocht, sneeuw, stof en wind. Een onderdak is dus een cruciaal element in de opbouw van je dak. Ze zijn er in verschillende materialen: vezelcementplaten, houtvezelplaten, pvc-platen of een folie.

Hoe kan je nu zien of er bij jou een onderdak aanwezig is? Simpel! Kijk je vanop je zolder tegen je dakbedekking aan? Dan is er geen onderdak.

Dak of vloer isoleren?

Als er geen onderdak aanwezig is, heb je maar één optie: je vloer na-isoleren. Tenzij je voor een uitgebreide dakrenovatie gaat. Is er wel een onderdak? Dan hangt het antwoord ‘dak of vloer’ af van wat je met je zolder van plan bent.

Ga je ‘m niet gebruiken of enkel als opbergruimte? Dan is je vloer isoleren een goed idee. Omdat je minder vierkante meters moet aanpakken én je te verwarmen volume kleiner is.

Wil je je zolder omtoveren tot volwaardige leefruimtes? Een bureau en een slaapkamer, bijvoorbeeld? Dan moet je je dak isoleren. En afwerken.

Welk isolatiemateriaal?

Je hebt ontzettend veel isolatiematerialen en oplossingen voor je zolder. Er zijn 3 grote onderverdelingen in isolatie: kunststof, minerale wol en natuurlijke materialen. Die eerste zijn ‘harde’ isolatieplaten zoals PUR en PIR. Interessant zijn de kant-en-klare panelen, zodat je in één beweging isoleert én afwerkt.

Minerale wollen bestaan uit twee groepen: rots- en glaswol. De meest courante toepassing van die ‘zachte’ materialen zijn de platen, rollen of dekens die je tussen de kepers van je dak vastklemt. Voor je vloer zijn ook inblaasvlokken of korrels een optie.

Wil je een ecologische optie? Dan kan je gaan voor materialen zoals hennep of cellulose watten.

Geen idee wat te kiezen? Na een gesprek met een architect en/of aannemer ben je al een pak wijzer. En weet je meteen of je dak zelf nog in goede staat is. Of informeer je bij het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen in jouw provincie.

 

Hoeveel kost het?

We pikken hier één scenario van de bovenstaande materialen en situaties uit zodat je een idee krijgt.

De vertreksituatie: een spanten dak van 100 vierkante meter met onderdak. Het isolatiemateriaal: glaswol van 18 centimeter dik. De richtprijs hiervoor zit tussen de 20 en 35 €/m2 exclusief btw, geplaatst en zonder afwerking. Voor elke 2 centimeter extra, betaal je een euro meer.

Ga je zelf aan de slag? Tel dan aan 12 à 15 euro materiaal per vierkante meter.

Premies?

Zeker en vast. Toch voor renovaties, nieuwbouw valt uit de boot. Of je een premie krijgt en wat de hoogte daarvan is, is afhankelijk van welke werken worden uitgevoerd en wie dat doet. Zo kan je bij netbeheerder Fluvius enkel een premie aanvragen voor isolatie geplaatst door een aannemer.

Surf naar www.vlaanderen.be voor het precieze bedrag én de laatste stand van zaken.

Share.