Hoelang blijft een hypotheek op je huis staan?

Share.

Waar of niet waar? Je koopt een woning en sluit daarvoor een hypotheek af. Je lening voor die woning loopt over 20 jaar, dus vervalt na 20 jaar ook de hypotheek die op je onroerend goed rust. We zochten het voor je uit.

Een hypotheek is een waarborg die je je kredietgever geeft wanneer je een lening afsluit. Als je een woonkrediet afsluit, is het meestal zo dat het onroerend goed waarvoor je die lening aangaat, ook de waarborg is. Die hypotheek moet vastgelegd worden in een overeenkomst tussen kredietgever en kredietnemer, én moet worden ingeschreven bij het hypotheekkantoor. Die inschrijving gebeurt door de notaris, en is altijd 30 jaar geldig.

Na 30 jaar vervalt de hypothecaire inschrijving dus automatisch. Maar wat als je lening minder lang loopt? Of net langer?

Wat als je lening vroeger afloopt?

Wanneer je een lening afbetaalt voor het einde van die termijn, kan je ervoor kiezen om de hypothecaire inschrijving op te heffen, of te ‘doorhalen’. Maar vaak is dat niet nodig. Jij als kredietnemer ondervindt er immers geen hinder van als je inschrijving blijft doorlopen.

Integendeel, het is in de meeste gevallen beter om je hypothecaire inschrijving gewoon te laten lopen. Op die manier kan je namelijk je bestaande hypotheek hergebruiken als je binnen de termijn van dertig jaar een nieuw krediet wil aangaan bij dezelfde bank, voor een renovatie bijvoorbeeld. Zo spaar je de kosten van een notaris – voor het afsluiten van je oude inschrijving, en het registreren van een nieuwe – uit.

Wil je je hypothecaire inschrijving wél doorhalen, bijvoorbeeld omdat je je woning verkoopt? Of omdat je een krediet wil aangaan bij een andere bank en je je woning daarvoor als hypotheek wil gebruiken? Dan kan je – met toestemming van je eerdere kredietgever – een doorhalingsakte laten opmaken door de notaris. Als je geen kredieten meer hebt lopen bij je huidige bank, is er normaal geen probleem. Aan de opheffing van een inschrijving zijn wél kosten verbonden: je betaalt het ereloon van de notaris, de kosten en een registratierecht.

Wat als je lening na 30 jaar nog niet is afbetaald?

Als je na 30 jaar nog een lening hebt lopen, is het aan de bank om op te letten. Die moet namelijk een aanvraag indienen om jouw hypothecaire inschrijving te verlengen. Doet ze dat niet, dan heeft ze ook geen waarborg meer. Voor zo’n verlenging hoef je niet naar de notaris. Een aanvraag van de bank is voldoende.

Dus?

 Loopt je lening dus af en heb je geen plannen om je huis onmiddellijk opnieuw te verkopen, laat dan die hypotheek gerust op je woning staan. Het levert je geen nadelen op, en bespaart je heel wat notariskosten.

Auteur: SDC

Share.