Wat betekent de komst van de Vlaamse Woonwaarborg voor jou?

Share.

Op zoek naar je eerste eigen stekje? Dan is het je vast niet ontgaan dat een woning kopen voor jou als jonge koper niet zo eenvoudig is: je bank verwacht soms tot twintig procent eigen inbreng en de stijgende huizenprijzen en rentes doen daar weinig goeds aan. Misschien kom jij in de toekomst dan wel in aanmerking voor de Vlaamse Woonwaarborg. We leggen het je hier allemaal uit.

Wat is die Woonwaarborg?

De Woonwaarbog is een hulpmiddel vanuit de Vlaamse overheid om first time buyers uit de nood te helpen. De regering staat dan borg voor een deel van de leningen, zodat banken sneller geneigd zullen zijn om jonge kopers 100% van de woningprijs te laten lenen. Momenteel verwachten banken namelijk vaak minstens 10% eigen inbreng bij de aankoop van een woning.

Dat betekent dat als je een woning van 300.000 euro aankoopt, de bank verwacht dat je zelf 30.000 euro kan leggen. Dankzij de Woonwaarborg zou je in staat moeten zijn om die 300.000 euro te lenen zonder dat je daarvoor geld moet kunnen neerleggen.

Vlaams minister van wonen, Matthias Diependaele, stelde de Woonwaarborg onlangs voor aan de ministerraad en kreeg ook groen licht. Vanaf 1 januari 2025 zouden de eerste woonleningen dan ook opgeleverd moeten worden.

Voorwaarden

Vooral jongeren zonder voldoende spaargeld of steun van thuis uit, worden erg geholpen met deze maatregel. Toch zijn er nog een aantal voorwaarden:

Je bent een first time buyer 

Dat betekent dat het de allereerste keer moet zijn dat jij een woning aankoopt. Heb je met iemand anders of alleen ooit eerder een woning gekocht? Dan kom je niet in aanmerking.

De woning is voor eigen gebruik

De woning die je aankoopt met behulp van de Woonwaarborg mag enkel door jou, de koper, gebruikt worden. Jij moet dus ook in die woning gaan wonen. Een woning voor iemand anders kopen met behulp van de Woonwaarborg is geen optie.

De aankoopwaarde ligt lager dan €434.830

Een woning gevonden die je wil kopen? Super! Als je gebruik wil maken van de Woonwaarborg mag de aankoopwaarde niet meer zijn dan 434.830 euro. Als je weet dat een gemiddeld huis in Vlaanderen €355.941 kost, klinkt dat best haalbaar.

Je bent in staat je lening terug te betalen

De Vlaamse regering kan je dan wel een handje toesteken, de bank beslist nog steeds of ze je lening goedkeuren of niet. Heb je een stabiel loon? Dan zou je in principe in staat moeten zijn om je lening correct af te lossen. Je bank heeft echter steeds het laatste woord in deze kwestie.

De Vlaamse Woonwaarborg moet nog wel vertaald worden tot een decreet en ook de Vlaamse parlementsleden moeten er dan nog over stemmen. Als alles goed loopt, zullen de eerste waarborgen dus vanaf 1 januari 2025 verstrekt worden.

Bronnen: VRT.be, De Standaard.be, Het Nieuwsblad.be

Share.