Wanneer je een woning huurt of verhuurt, vraag je je misschien af of de huurprijs correct is. Iemand die een appartement of huis zelf verhuurt, wil er namelijk een maximaal rendement uithalen en de huurprijs zo hoog mogelijk vastleggen. Ben jij de huurder, dan wil je uiteraard dat de maandelijkse lasten net zo laag mogelijk zijn. Maar wat is nu precies correct? Wij zochten het uit.
Wetgeving
Eerst en vooral zijn verhuurders in België vrij om een huurprijs te bepalen. Er zijn in de wet geen verplichtingen, regels, maximumprijzen of minimumprijzen vastgelegd. Iedereen die een appartement of huis verhuurt, wil er dus zo snel mogelijk rendement uit halen, waardoor de prijzen alvast de hoogte in schieten. Dit uit schrik om te weinig rendement te halen uit de investering die een huurwoning toch wel is en wanneer er uiteindelijk toch een geïnteresseerde is om de hoge huurprijs te betalen, lijkt de verhuurder toch gelijk te hebben.
Wat bepaalt de huurprijs?
Eerst en vooral, wil je als verhuurder zelf een correcte huurprijs instellen voor je woning, dan zijn er enkele dingen waar je echt rekening mee moet houden. Onderstaande factoren bepalen de (ver)huurprijs van een woning. Ook als huurder kan je op zo’n manier aftoetsen of de prijs die je maandelijks overschrijft naar de eigenaar misschien toch wel gerechtvaardigd is.
- Type woning: Er is nog steeds een verschil tussen een appartement of een huis en hun bijbehorende oppervlakte.
- De ligging: Woningen in het centrum van de stad, dicht bij alle winkels, openbaar vervoer en andere handige zaken, zijn duurder dan afgelegen woningen. Maar een woning die boven een horecazaak, langs een treinverbinding of aan een busstop gelegen is, is wellicht minder in trek en bijgevolg goedkoper.
- Het aantal slaapkamers: Een alleenstaande met een woning met één slaapkamer zal wellicht minder huur moeten betalen dan een gezin dat op zoek gaan naar een woning met drie slaapkamers.
- Het soort gebouw: Woon je in een appartement op de vijfde verdieping en is er geen lift aanwezig? Dan is het appartement wellicht minder in trek dan een appartement die deze voorzieningen wel heeft. Ook het uitzicht vanaf de verdieping in kwestie kan al voldoende zijn voor een prijsverschil tussen twee appartementsgebouwen.
- Tuin of terras: Wie gebruik kan maken van een terras of tuin, zal wellicht meer betalen aan het einde van de maand.
- EPC-waarde: Een energiezuinige woning is meer waard dan eentje met een hoge EPC-waarde.
- Parking: Wie gebruik kan maken van een parkeerplaats, zal wellicht meer betalen.
- Staat: Een nieuwbouwwoning conform aan alle normen en met alle snufjes vraagt wellicht een hogere huurprijs.
De huurschatter
Omdat een verhuurder niet gebonden is aan regeltjes, zijn huurprijzen vaak het werk van eigen ondervindingen of prijsbepalingen van schatters. Maar is dat dan wel correct? En waar moet een (ver)huurder dan wel op letten wanneer hij of zij een prijs bepaalt? Wel, om te weten of jouw huurprijs aanvaardbaar is, heeft de Vlaamse regering een tool ontwikkeld om na te gaan of de huurprijzen van woningen rechtvaardig zijn: de huurschatter.
Deze tool werd ontwikkeld door een team van de KU Leuven die enkele jaren de huurmarkt analyseerde op regio en prijzen. Alle bevindingen werden nadien samen gegoten in een systeem die voor jou nagaat of de prijs voor jouw woning in jouw regio acceptabel is. Wanneer je de website huurschatter.be raadpleegt, kan je op basis van heel wat criteria je woning omschrijven. Tot slot geef je zelf aan wat de voor jou ideale huurprijs zou zijn voor de woning en geeft de website een prijsinterval om aan te tonen tussen welke twee prijzen de huurprijs gerechtvaardigd zou zijn.