Een huis kopen: met twee of alleen?

Share.

Een huis of appartement kopen is met zijn tweeën vandaag al niet gemakkelijk. Het alleen waarmaken is nog moeilijker. Welke voor- en nadelen brengen beide situaties nu met zich mee?

Eén op vijf in ons land is single, goed voor zo’n 1,6 miljoen Belgen. De economische realiteit leert ons dat je best met zijn tweeën bent als je een huis wil kopen. De cijfers bewijzen dat ook: aan een gemiddelde projectprijs van 235.000 euro een woning kopen is maar voor amper dertig procent van de singles weggelegd. De gemiddelde projectkost van 288.000 om een woning te kopen is vandaag, met de laagste rente ooit, voor de meeste koppels goed te doen.

Lening krijgen

Het start allemaal met sparen en uiteraard ook een lening (kunnen) aangaan. Als je met zijn tweeën door het leven gaat, wordt sparen gemakkelijker. Een studie van het Centraal Bureau van de Statistiek uit 2004 toonde aan dat een koppel bovenop dat eerste salaris slechts 38% extra inkomen nodig heeft om met zijn tweetjes even goed te leven als alleen. Liefde maakt je niet alleen rijk, maar is ook een belangrijke spaarversneller. En die doet sneller een eigen stekje kopen.

Of je nu alleen bent of met twee, bij de bank spelen verschillende factoren mee om jouw leencapaciteit te bepalen:

  • Een stabiel inkomen
  • Jouw uitgaven
  • De gezinssamenstelling
  • Reeds lopende betalingen voor auto- of andere leningen lopen of betalingen voor onderhoudsgeld

In de meeste gevallen zal je als koppel in aanmerking komen voor een hogere lening omdat jullie inkomsten worden samengevoegd om het toegelaten lasten/inkomstenpercentage te bepalen. Maar dat neemt dus zeker niet weg dat je als single geen lening zou krijgen.

Opgelet, bij elke woonsituatie: in de praktijk is het meestal zo dat de bank jou meer wil lenen dan het bedrag dat jij comfortabel vindt om van te leven. Het is dus de kunst om je eigen leencapaciteit goed in te schatten want er komen als eigenaar van een woning meer kosten op je af en allicht wijzigt je toekomstige leef- en gezinssituatie ook.

Fiscaal voordeel, voor elke koper?

Ga je een hypothecair krediet aan om een enige en eigen woning te kopen of te verbouwen? Dan kan je deze lening voor een bedrag van 1.520 euro jaarlijks inbrengen op je belastingen. Komt er boven op: een verhoging van 760 euro de eerste tien jaar. Dat maakt een som van 2.280 euro. Met minstens drie kinderen ten laste – op 1 januari volgend op het afsluiten van de lening – kan je nog eens 80 euro bijtellen. De voordelen gelden uiteraard ook als alleenstaande.

Meer lezen over de fiscale voordelen bij een woonlening kan je hier!

hoofdbeeld-957x500
Bij elke stap tijdens de huizenjacht, is een goede research gevraagd. Of het nu voor interieurdesign (foto) is, of fiscaliteit!

Schuldsaldoverzekering aangaan

Wanneer je als koppel koopt, bestaat het risico dat één van de twee overlijdt en de partner achterblijft. Wat gebeurt er dan? Dan kan je terugvallen op een overlijdensverzekering. Die verzekering garandeert jou een (gedeeltelijke) terugbetaling van het kapitaal.

Om deze verzekering aan te gaan, is het aan te raden te bekijken onder welk huwelijks- of samenlevingscontract jullie samenwonen. Voor feitelijke samenwoners geldt dat deze partners volgens het erfrecht niets van elkaar erven. Voor wettelijke samenwoners en gehuwde koppels geldt dat wanneer een partner overlijdt, de andere partner het vruchtgebruik erft.

Is dat verplicht?

Meestal is een schuldsaldoverzekering noodzakelijk om een woonkrediet af te sluiten. Maar volgens de wet is het geen verplichting. In de praktijk is het soms moeilijk, omdat de bank het contractueel mag eisen. Die wil heel graag dat een lening, zelfs bij overlijden, terugbetaald wordt.

De bank mag je de combinatie van een schuldsaldoverzekering met jouw lening aan interessantere voorwaarden niet opleggen. Je kan er ook perfect voor kiezen om de schuldsaldoverzekering af te sluiten bij een andere een verzekeraar naar keuze.

Tip: Het is niet altijd even interessant om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld als het gaat om uw tweede woning, als je slechts een klein bedrag leent of als je een alleenstaande bent zonder kinderen.

Welke plannen je ook hebt, of je nu alleen of met zijn tweeën de uitdaging wil aangaan om een woning te kopen, laat je altijd bijstaan. En de beste tip: bekijk je huidige financiële situatie bijzonder goed, maar houd ook altijd de toekomst in gedachten. Want die financiën blijven nooit hetzelfde.

Auteur: KC
Met medewerking van Immotheker Finotheker
Foto: Flickr (CC BY 2.0; Mark Moz)

Share.