Hoe veilig is jouw woning?

Delen

Of je thuis bent of niet, je wilt dat je woning helemaal beveiligd is. Om er zeker van te zijn dat je woning inbraakpreventief is, overloop je enkele eenvoudige stappen. De experten van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken geven ons graag negen tips.

1. Laat niets rondslingeren

Laat geen waardevolle voorwerpen in het zicht van mensen met slechte bedoelingen rondslingeren, ook niet wanneer je maar voor even de deur uit bent. Dat geldt ook voor het materiaal buiten. Berg gereedschappen of ladders op, die een inbraak kunnen vergemakkelijken. Woon je langs een drukke straat en wil je inkijk voorkomen, dan kan raamfolie een oplossing zijn.

2. Geef de indruk dat je thuis bent

Laat niets erop lijken dat je weg bent, zeker niet wanneer je met vakantie vertrekt. Schrijf geen briefjes met een boodschap ‘Ik ben zo terug’, of ‘pakjes mogen achteraan gelegd worden’. Let op met het gebruik van social media, waar ook inbrekers op zitten. Post bijvoorbeeld geen foto’s in “real time”, maar post deze pas bij je terugkeer. Vraag ook een vertrouwenspersoon in de buurt om een oogje in het zeil te houden of laat een lampje branden als je de gordijnen sluit.

3. Zorg voor zicht en licht

Zorg ervoor dat je woning zo goed mogelijk zichtbaar is. Vanop de straatkant achter een grote haag is een woning niet in de gaten te houden. Een open voorgevel (of zijgevels) zijn het beste. Een timer op de lampen instellen doet de verlichting op wisselende tijdstippen aan en uit gaan. Verlichting met bewegingsdetectie rondom de woning kan inbrekers mogelijk doen afschrikken.

4. Beveilig ramen

Bij afwezigheid sluit je alle ramen, ook die van het toilet of de garage of kelder. Plaats opbouwsloten of vergrendelbare raamkrukken op de ramen om de ramen te beveiligen. Laat veiligheidsglas of gelaagd glas plaatsen. Rolluiken zijn ook een oplossing, ze belemmeren de toegang. Een ophefbeveiliging verhindert het optillen van buitenaf. Ook dakkoepels op een plat dak zijn te beveiligen, bv door te werken met eenrichtingsschroeven.

5. Beveilig deuren

Voorzie de buitendeuren van een meerpuntsluiting met minstens drie sluitpunten. Om de cilinder van het slot maximum 2 mm te doen uitsteken, gebruik je een stevige cilinderbescherming (landschild of rozet). Het is zeker ook de moeite om ervoor te zorgen dat jouw sleutel niet zomaar kan gekopieerd worden.  Kies voor een veiligheidscilinder met veiligheidskaart. Een veiligheidscilinder voorkomt dat de dief het slot uitboort. De veiligheidskaart verhindert dat iemand je sleutel laat namaken.

6. Beveilig de garagepoort

Sluit de garagepoort altijd als je met de wagen wegrijdt. Heb je een gemotoriseerd exemplaar? Vertrek pas als je ziet dat de poort volledig dicht is. Plaats op de garagepoort ook een ophefbeveiliging. Die verhindert dat de poort zo kan opgetrokken worden.

7. Plaats een alarmsysteem

Pas wanneer je voorgaande tips hebt overlopen en uitgevoerd, kan je verder nadenken over de plaatsing van een elektronisch beveiligingssysteem. In het aanbod van alarmsystemen vind je kant-en-klare pakketten in doe-het-zelfzaken of een uitgebreide alarmsystemen bij een professionele erkende installateur. Om het installatiewerk bij een bekabeld systeem te omzeilen, kan je perfect een draadloos alarm (laten) installeren.

8. Plaats een videofoon

Als je wil controleren wie er aan de deur staat, nog voor je de deur opent, dan is een parlofoon of videofoon een veiligheidsverhogend toestel. Met een parlofoon kan je zo spreken met de persoon die aan je voordeur of poort staat. Met een videofoon kan je die bezoeker ook op het beeldschermpje zien.

9. Installeer een camera

Wanneer een videobewakingssysteem in werking treedt, is het kwaad al geschied en zijn er al inbrekers binnen. Toch kan het een gevoel van veiligheid bieden. De technologie bij de videobewaking staat niet stil, laat je dus goed informeren. Het wordt aanbevolen om de camera’s hoog genoeg boven de grond te installeren, om onbevoegde toegang en manipulatie te voorkomen. Videobewaking is toe te passen in combinatie met toegangscontrole.

Houd wel rekening met de camerawetgeving. Je bent namelijk verplicht het camerasysteem te melden aan de Commissie ter Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer.

TIP! Doe een beroep op een diefstalpreventieadviseur
Wil je het allemaal bevestigd zien door een expert? Laat dan een diefstalpreventieadviseur aan huis komen. Het gaat om een politieman of gemeenteambtenaar die specifiek is opgeleid voor diefstalpreventie. Hij komt gratis op huisbezoek en gaat samen met jou doorheen jouw woning. Hij geeft tips over de te nemen maatregelen. Je kan de adviseur rechtstreeks contacteren via www.diefstalpreventieadviseur.be .

Neem deze checklist bij de hand ter controle!

Auteur: KC
Foto: Verisure

Delen