Hoe verloopt de particuliere verkoop/verhuur van een woning tijdens corona?

Share.

Update: Vanaf 18 mei is het ook voor particulieren toegelaten om terug plaatsbezoeken te organiseren!

Sinds deze week herstarten vastgoedmakelaars en notarissen hun activiteiten. Vanaf 11 mei mogen kandidaat kopers-huurders woningen terug gaan bezichtigen samen met een professional en ook de vastgoedkantoren mogen de deuren weer openen. Allemaal goed nieuws, maar hoe zit het nu met de particuliere verkoop en verhuur? Wij zochten het voor je uit!

Schattingen

Een makelaar mag zich opnieuw verplaatsen voor waardebepalingen. Als je liever geen beroep wil doen op een makelaar voor het schatten van je woning, is er altijd een online alternatief. Via onze gratis schattingstool bereken je snel de waarde van je huis of appartement.

Documenten en attesten

Voor de verkoop van je woning moet je zorgen voor enkele belangrijke documenten. Dit vergt heel wat opzoekwerk. We lijsten even op over welke documenten het gaat:

  • Ga op zoek naar de eigendomsakte van de woning. Zo kan je aantonen dat jij eigenaar bent van de woning. Je notaris kan je hier ook in helpen. Kijk ook zeker na of er geen wettelijk verkooprecht op de woning rust!
  • Zorg ook voor een keuringsattest van de elektrische installatie en eventueel van je stookolietank. Zo weet de toekomstige eigenaar of deze in orde zijn.
  • Contacteer je gemeentebestuur voor het kadastraal uittreksel. Dit attest bevat gegevens van de eigenaar, aard van het pand, perceelnummer, oppervlakte, en constructies.
  • Het kadastraal uittreksel heb je nodig voor het bodemattest. Hiermee kan je aantonen of de bodem al dan niet verontreinigd is. Neem hiervoor contact op met je notaris of de OVAM.
  • Je weet ongetwijfeld dat je elk jaar onroerende voorheffing betaalt. Leg dit attest (kadastraal inkomen) klaar!
  • Je hebt er waarschijnlijk al veel over gehoord: het EPC-attest. Dit certificaat toont aan hoe energiezuinig je woning is.
  • Ook is het erg belangrijk om de overstromingsgevoeligheid van de buurt van je woning na te gaan. Via het geoloket kan je dit makkelijk zelf opzoeken.
  • Is je woning na 2001 gebouwd? Dan wordt je geacht een postinterventiedossier te hebben. Dit is een overzicht van alle technische gegevens, structuren en materialen van de woning. Je aannemer kan je hierin verder helpen.
  • Heb je alle vergunning in orde gemaakt? Dan kan je dat aantonen via het stedenbouwkundig uittreksel. Het is best dat je dit nét voor de verkoop aanvraagt bij je gemeente, aangezien dit minder dan 1 jaar oud mag zijn bij de verkoop van je woning.
  • Heb je daarnaast ook de plannen van de woning nog? Super!

Tip: Zorg telkens voor een digitale versie van deze documenten en attesten zodat je deze snel kan doorsturen. Zo zijn ze makkelijk raadpleegbaar voor geïnteresseerde kopers en huurders.

Bezichtigingen

In tegenstelling tot makelaars en notarissen, is het voor particuliere verkopers/verhuurders nog niet toegelaten om een bezichtiging te organiseren. Je kan dus geen geïnteresseerden fysiek ontvangen in je woning. Toch kan je kandidaat-kopers of huurders een goed beeld van je woning geven op deze manieren:

1. Foto’s

Neem zoveel mogelijk goede foto’s van je woning. Zorg ervoor dat alles er netjes bijligt en laat de fotoshoot beginnen! Zorg dat je van de buitenkant alle aanzichten in beeld brengt.  Neem binnen ook voldoende foto’s van elke ruimte. Heb je een panorama-functie op je smartphone? Gebruik ze!

Tip: Ruim de woning op en zorg voor goede belichting. Bij voorkeur neem je foto’s op een zonnige dag.

Belangrijk om te vermelden is dat je nog geen foto’s mag gaan nemen van een woning waar je zelf niet woont. Dit wordt nog steeds gezien als een niet-essentiële verplaatsing.

2. Live rondleiding

Willen kandidaten toch ‘zelf’ door de woning lopen, dan kan je ook een video-call opzetten om samen met hen door de woning te lopen. Hiervoor kan je gebruik maken van allerlei gemakkelijke tools zoals WhatsApp, Zoom.us, Facebook Messenger, Google Meet, … Speel zelf de makelaar en leid geïnteresseerden rond doorheen alle kamers van het huis!

Tip: Laat 1 persoon filmen terwijl iemand anders de rondleiding geeft. Zo creëer je het gevoel van een echte rondleiding.

Tip: Zorg dat je voorbereid bent op mogelijke vragen van geïnteresseerden. Denk aan vragen zoals “Hoe zit het met de EPC-waarde?”, “Wat is het bouwjaar van de woning?”, “Wat is de bewoonbare oppervlakte?” , enzovoort.

Tip: Neem je tijd om elke kamer grondig te bespreken en geef kandidaat kopers/huurders de kans om vragen te stellen.

Overeenkomsten

Heb je een koper / huurder gevonden? Super! Dan is het tijd om de overeenkomst in orde te brengen. Dit kan volledig digitaal gebeuren.

Verkoopovereenkomsten worden door notarissen niet meer fysiek ondertekend. Dit zal voortaan van op afstand gebeuren. De burger geeft een digitale volmacht via een videoconferentie die door de notaris wordt opgezet aan een medewerker van de notaris of een vertrouwenspersoon die zich wel kan verplaatsen. Het gaat om een authentieke volmacht die geen enkele ruimte voor discussie laat.

Bij huurcontracten is een notaris niet noodzakelijk. Beide partijen ondertekenen best apart (bij voorkeur digitaal) de overeenkomst om zoveel mogelijk fysiek contact te vermijden.

Voel je je helemaal klaar om zelf te verkopen of te verhuren? Via Zimmo staat je woning in no-time online te koop of te huur. Veel succes met de (voorlopig virtuele) verkoop of verhuur!

Auteur: TVG

Share.

Leave A Reply