Kies je het best voor bouwen of renoveren?

Share.

Het zoeken van een nieuwe woning betekent keuzes maken. Heb je eindelijk de knoop doorgehakt voor een huis of een appartement? Dan is het tijd voor de tweede ronde: ga je voor een nieuwbouwproject of blaas je liever een oude rijwoning nieuw leven in? Bouwen of renoveren, dat is de vraag.

Je twijfelt tussen een nieuwbouw- en een renovatieproject. Door je hoofd spoken vragen als: wat zijn de investeringskosten, welke premies kan ik krijgen, welke materialen zou ik gebruiken, hoeveel tijd kruipt er in dit project en vooral welk budget wil ik besteden? Toch zijn er nog andere punten die het overwegen waard zijn. Wij delen ze alvast met jou!

A. Renoveren?

Indien je in een renovatieverhaal wilt stappen, moet je 200 % achter deze uitdaging staan. Het is namelijk zo dat de meesten onder ons graag zelf de handen uit de mouwen steken. En terecht! Dit is de beste manier om kosten te besparen. Maar waag je enkel aan werkzaamheden waarvan je weet dat je ze tot een goed einde kunt brengen. Want ook al lijkt het op het eerste gezicht zo gepiept, als je geen doorgewinterd vakman bent of geen handige Harry aan je zijde hebt, kan de renovatiedroom snel veranderen in een help-mijn-man-is-een-klusser-nachtmerrie.

De voordelen van renoveren

Kiezen voor een renovatieproject vraagt om stalen zenuwen, veel inbeeldingsvermogen, planmatig werken, goed kunnen onderhandelen en vooral veel zin om je in dit avontuur te storten. Er zijn tal van voordelen indien je kiest voor renovatie.

 • Je kan sterk onderhandelen over de vraagprijs van het pand. Je hoeft niet te betalen voor een seminieuwe badkamer of keuken die toch niet helemaal naar je zin is.
 • Je hebt meer kans om een betaalbare woning op de kop te tikken in jouw favoriete wijk.
 • Renoveren geeft je de kans om die charmante, traditionele woning waarvoor jij gevallen bent een hedendaagse toets te geven. En wie houdt er nu niet van een goede make-over?! Uit een renovatieproject haal je vooral veel voldoening. Want hoe groot de obstakels soms ook zijn, dankzij jouw harde werk wordt een afgeleefd huis opnieuw een thuis!

Akkoord, de vraagprijs is bespreekbaar, maar hoe weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt? En wat voor soort renovatie is nodig om het pand volledig naar jouw zin te maken? Afhankelijk van de nodige ingrepen zal je toch voor bepaalde klussen beroep moeten doen op een aannemer. Ook moet je tegenwoordig rekening houden met tal van energienormen waaraan de renovatie dient te voldoen. Daarvoor zal je advies moeten inwinnen bij een deskundige. Ga je structurele aanpassingen aanbrengen? Dan ben je verplicht om een architect onder de arm te nemen. Dit kan een flinke hap uit je budget betekenen. En wat met ongeplande “verrassingen”? Deadlines?

Meer tips om een verbouwing te overleven, lees je hier.

B. Bouwen?

Als je gaat bouwen, krijg je de kans om een woning naar wens te ontwerpen. Een afgewerkte thuis op maat dus. Op dit vlak heeft bouwen een streepje voor op renoveren. Wil je een ruime slaapkamer met dressing? Of toch liever twee slaapkamers? Geen probleem, jij beslist!

 • Sleutel-op-de-deur

Ga jij in zee met een sleutel-op-de-deurfirma? Dan geeft deze optie je een aantal zekerheden:

 • Je hoeft zowel administratief als praktisch zelf niets te doen
 • Het voldoet aan de opgelegde voorschriften
 • Je hebt een betere inschatting van de totale kostprijs,
 • Je wordt begeleid door een team van bouwexperts en
 • Je hebt meer kans dat de woning binnen de afgesproken termijn af is.
 • Handig voor wie door het leven gaat met twee linkerhanden of gebrek aan tijd heeft.

Je bent wel minder vrij in je keuze van materialen. Deze worden vaak op voorhand door de projectontwikkelaar bepaald. Je hebt materialen in verschillende prijsklassen. Wijk je af van het standaardbudget? Dan kunnen de kosten voor de afwerking van je woning oplopen.

 • Van A tot Z

Ga je zelf bouwen? Dan heb je nog meer vrijheid. In dit geval kun je zowel qua indeling als design een unieke woning neerzetten. Al betekent dit wel dat jij mee de coördinatie tussen de verschillende partijen moet opvolgen. De architect neemt een groot deel van de taken op zich, maar administratief ben jij de verantwoordelijke. Indien je deze optie overweegt, heb je minder zekerheid wat betreft het totale kostenplaatje. De architect maakt een gedetailleerde kostenraming op basis van prijsoffertes van aannemers, maar dat is geen garantie voor de eindafrekening bij oplevering. Dan is er nog de timing, in dit geval een erg onzekere factor. Een deadline die twee weken verschuift is nog haalbaar, maar twee maanden?

– Het prijskaartje verlagen

Het struikelblok is vaak het prijskaartje dat aan een nieuwbouwproject vast hangt. De initiële investeringskost ligt namelijk stukken hoger dan bij een renovatieproject. Maar gaat dat ook op voor de totale kostprijs? Het totale kostenplaatje voor een renovatieproject loopt in vele gevallen gelijk met dat van een nieuwbouwwoning. Als je slim renoveert of ervaring hebt, kun je inderdaad de kosten flink drukken. Ga je zelf bouwen en ben jij een gedreven doe-het-zelver? Dan kun je bij een bouwproject eveneens kiezen om een deel van de afwerking zelf te doen. Het hoeven daarom geen grote werkzaamheden te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de schilderwerken uitvoeren of de keuken installeren om geld te besparen.

– De planning en oplevering

Het grootste nadeel van een nieuwbouwwoning is naast de investeringskost vaak de definitieve datum van oplevering. Dat is een belangrijke en soms onzekere factor. Er kunnen tal van zaken misgaan waardoor de werken achterlopen op schema. Er zijn namelijk verschillende partijen betrokken bij een nieuwbouwproject waaronder projectontwikkelaars, aannemers en leveranciers. Komt een bepaalde partij de afspraken niet na? Dan heeft dat invloed op de hele planning. In dat geval zal jij een tussenoplossing moeten zoeken voor je huidige woonsituatie.

Het verdict?

Kiezen voor bouwen of renoveren is een kwestie van wikken en wegen. Als je een bestaande woning koopt, weet je wanneer je er kunt intrekken. Als je bouwt, is dat moeilijker in te schatten. Een nieuwbouwwoning geeft je carte blanche, terwijl je bij een renovatie meer rekening dient te houden met de bestaande indeling. Beide opties geven je de mogelijkheid om zelf de handen uit de mouwen te steken of om beroep te doen op professionals. Ten slotte kan het totale kostenplaatje zowel bij renovatie als bij nieuwbouw wel eens tegenvallen. De initiële inschatting van de kosten is in beide gevallen geen garantie voor het eindtotaal.

Informeer je dus voldoende over beide opties en hou de vastgoedmarkt nauw in de gaten. Zelfkennis, rationeel denken en een grondige voorbereiding zijn essentieel. Maar vergeet vooral niet te genieten van deze nieuwe mijlpaal in je leven. Wij wensen je alvast veel succes met je zoektocht!

Auteur: NB

Share.