Een woning kopen om te verhuren: waar moet je op letten?

Share.

De vraag naar huurwoningen blijft stijgen. Als je een centje wilt bijverdienen, is investeren in vastgoed altijd een goed idee. Wil je een pand kopen om te verhuren? Dan zijn er heel wat dingen om rekening mee te houden. Hoe haal je er het meeste rendement uit? Welk type woning schaf je het best aan? Wat zijn de gevolgen op financieel en fiscaal vlak? In dit artikel beantwoorden we al je vragen.

Is mijn aankoop een goede investering?

Om te weten of je woning de investering waard is, vergelijk je de inkomsten die je genereert met de kosten. Wat je ermee wint is duidelijk: je krijgt elke maand je huurinkomsten. Maar dan zijn er nog de kosten: de aankoopprijs, notariskosten, registratierechten, verbouwingswerken, onderhoudskosten, onroerende voorheffing, … Tel dat allemaal op en deel dat bedrag door de huurinkomst per maand. Dat is het rendement. Denk ook aan de immer stijgende vastgoedprijzen. Je investering stijgt dus hoe dan ook in waarde.

Je koopt vastgoed om het pas over een aantal jaren misschien weer te verkopen. Om echt rendabel te zijn, moet je op zijn minst de aankoopkosten eruit gehaald hebben. Je koopt dus best geen woning met geld dat je op korte termijn weer nodig hebt. Je hoeft de hele aankoopprijs natuurlijk niet zomaar op tafel te leggen. Dankzij de lage rente is lenen eens zo interessant. Bovendien ziet het er niet naar uit dat die rentevoeten op korte termijn de hoogte in zullen schieten. Ga even langs bij de bank en informeer je over jouw specifieke situatie.

Wat zijn de grootste kosten?

Wanneer je op zoek gaat naar een woning om te kopen en verhuren, hou je best in het achterhoofd dat je veel meer kosten hebt dan enkel de aankoopprijs. Zo betaal je ook registratierechten op een tweede woning in Vlaanderen, die sinds kort 12% bedragen. Verder draai je als koper op voor het ereloon van de notaris en de aktekosten.

Welk type woning schaf ik best aan om te verhuren?

Appartementen zijn vaak meer in trek op de huurmarkt dan huizen. Niet alleen ligt de aankoopprijs hoger, een huis is ook duurder in onderhoud. Een appartement van zo’n 80 m2 met twee slaapkamers wordt vaak gezien als de ideale huurwoning. Ga je voor iets groters? Dan betaal je meer en zal je rendement al snel wat lager liggen. Qua locatie doe je best je research: welke stad vind je interessant? Wat zijn de upcoming wijken? Hoe zit het met bereikbaarheid?

Wat zijn de gevolgen op fiscaal vlak?

Fiscaliteit op vastgoed is de voorbije jaren niet echt veranderd. Je betaalt als verhuurder onroerende voorheffing en wordt belast via de personenbelasting. Die belasting wordt niet berekend op de werkelijke huurinkomsten, maar op basis van het kadastraal inkomen. In de praktijk ligt dat heel wat lager dan de reële huurinkomsten. Mooi meegenomen dus.

Auteur: SDC

Share.