De vastgoedmarkt ziet weer evenwicht tussen vraag en aanbod

Share.

We konden er lang niet omheen, de vastgoedmarkt was oververhit. Hoe is het intussen gesteld met de vastgoedmarkt? Wat zijn de trends en verwachtingen? We vroegen het aan enkele specialisten: Jérôme Santy van J-Estate, Koen De Mulder van Immo De Ras en Caroline Breugelmans van Immo Point.

Vastgoedmarkt genormaliseerd

De vastgoedmarkt heeft enkele heftige jaren achter de rug. Er was meer vraag dan aanbod, wat de prijzen aanzienlijk deed stijgen. Bovendien waren er voor woningen – vooral met tuin of terras – zoveel geïnteresseerden dat ze op enkele dagen tijd al verkocht waren. Die storm is inmiddels weer gaan liggen. Maar de meeste makelaars nuanceren die ‘afkoeling’ wel en spreken eerder over een stabilisering. Jérôme Santy: “Het gaat om perceptie. Sinds begin 2022 stegen de vastgoedprijzen nog met 5,5%. Ik verwacht wel dat die enigszins stabiliseren de komende maanden, maar we mogen de inflatie niet uit het oog verliezen. Die zorgt ervoor dat de rentes op hypothecaire leningen stijgen. Ook dat heeft een impact op het budget van kopers, zowel bij nieuwbouw als renovatie. We stellen wel vast dat er weer een evenwicht is tussen vraag en aanbod.”

Dalende prijzen, stijgende rente

Of een stabilisering betekent dat de prijzen gaan dalen? Wellicht, maar niet in grote mate en zeker niet voor alle woningen. Caroline Breugelmans: “Een lichte daling verwacht ik wel voor bepaalde woningtypes maar dat compenseert met de rentestijging.”

Daarnaast wordt de renovatieplicht ingevoerd voor woningen met een EPC-label dat slechter is dan D én wordt binnenkort het asbestattest ingevoerd. Caroline Breugelmans is ervan overtuigd dat mensen bewuster gaan omspringen met die extra kosten. “Nog een extra factor is dat de bouwsector geen vaste prijzen wil of kan geven. Wie dus nu prijs vraagt voor de vervanging van de ramen, betaalt binnen zes maanden mogelijk veel meer. Ik denk dat kopers zullen proberen om al die extra kosten zoveel mogelijk te vermijden door veilig te kiezen: voor instapklare, energiezuinige woningen. Net daardoor zal er voor dát type woningen geen afkoeling van de markt te merken zijn.”

Uitstelgedrag of now or never

Een afwachtende houding bij kopers is dus mogelijk. Sowieso staan mensen wat langer stil bij hun vereisten: ligging, budget, bouwvolume, renovatiekosten, … “Ik verwacht meer uitstelgedrag ná de winter, wanneer kopers effectief hun energiefactuur hebben gehad”, meent Koen De Mulder. “Bovendien zal de rente dan hoger liggen én geldt er voor heel wat oudere panden een renovatieplicht. Ik zie het dus niet zo positief in op dat vlak.”

Gaan meer mensen zelf bouwen dan? Dat is niet per se goedkoper, volgens Koen De Mulder: “Nieuwbouw is in principe de meest energiezuinige optie, maar vaak ook de duurste. Je kan wel een ouder pand voordelig kopen en dan renoveren, maar dan heb je best vooraf een goed idee van het totale kostenplaatje als je een lening aanvraagt.”

EPC voorop

Het EPC staat met stip op één bij de aandachtspunten. Zelfs als mensen daarvoor moeten inboeten op ruimte. “Daarnaast valt ook vaker de vraag of het pand in een overstromingsgebied ligt”, zo geeft Jérôme Santyaan. En landelijk en rustig wonen is populair. Een nawee van corona. Koen De Mulder: “De lockdowns deden mensen beseffen hoe belangrijk groen in hun omgeving is. Panden waarop 6% btw van toepassing is, vliegen ook sneller de deur uit, zelfs als ze wat duurder zijn. Nieuwbouwappartementen doen het momenteel minder goed. En bij de nieuwbouwwoningen gaat men vandaag eerder voor compacte woonsten: 120 tot 140 m². Liever minder volume maar wél energiezuinig.”

Onzekerheid over huurmarkt

Jérôme Santy ziet de huurmarkt groeien: “Millennials voelen minder de drang om zich te binden aan een woonst. Ze houden van flexibiliteit, zodat ze snel kunnen schakelen naargelang hun relatiestatus, job, enzovoort. Het belang van het EPC stijgt ook voor huurders. Zij zijn vaak zelfs bereid om meer te betalen voor een energiezuinigere woning.” Toch is er een schaarste aan beschikbare panden, vertelt Caroline Breugelmans. “We hebben een indexatie achter de rug én er komt er nog een in 2023. Het wordt dus alsmaar duurder om te huren op een gunstige locatie. Mensen die hun pand plannen te verhuren, wachten nu wat af. De ingrepen die de overheid doet voor de huurmarkt, helpen gewoon niet genoeg om de huurmarkt te herstellen.”

Met of zonder makelaar?

Je kunt je woning perfect zelf verkopen als je je verdiept in de materie. Zie je door de complexe dossiers of strengere regelgeving wat betreft renovatie, water, asbest, … de bomen door het bos niet meer? Dan helpt een makelaar je maar altijd te graag. Wist je dat je op Zimmo aan de hand van enkele vragen dé makelaar kan vinden die bij je past?

Share.