Hoe verloopt een openbare verkoop?

Share.

Een woning kopen of verkopen kan perfect via een openbare verkoop. Op die manier is de notaris je eerste aanspreekpunt. Hoe het allemaal verloopt, leggen we je haarfijn uit in dit artikel.

Wat is een openbare verkoop?

Een openbare verkoop is een verkoop van een onroerend goed waarbij alle kandidaat-kopers de kans krijgen om een bod uit te brengen. Het is altijd een notaris die zo’n openbare verkoop organiseert.

Het grootste voordeel voor de verkoper: geïnteresseerden kunnen tegen elkaar opbieden waardoor je misschien wel een hogere prijs krijgt dan initieel gedacht. In de meeste gevallen verloopt een openbare verkoop ook een stuk sneller dan een gewone onderhandse verkoop. Dat is een pluspunt voor de verkoper, maar meteen ook een voordeel voor de koper. Nog een troef voor wie een woning zoekt? Bij weinig interesse kun je via een openbare verkoop een woning op de kop tikken!

Wellicht levert zo’n openbare verkoop heel wat vragen op. Dat begrijpen we. Daarom lijsten we de meestgestelde vragen even voor je op.

Hoe weet ik wanneer er een openbare verkoop georganiseerd wordt?

Notarissen publiceren zelf advertenties voor elke openbare verkoop die ze organiseren. Dat gebeurt zowel online als in dag- en weekbladen. Vaak worden er ook affiches uitgehangen.

Kan ik de woning eerst bezichtigen?

Absoluut. Je kunt telefonisch extra inlichtingen krijgen bij de notaris. Daarnaast is er vaak een bezoekdag. Op een afgesproken dag en tijdstip kunnen geïnteresseerden het pand dan bezoeken.

Waar gaat zo’n openbare verkoop door?

De plaats en het tijdstip van de zitdag kiest de notaris. In de meeste gevallen gaat het om een openbare plaats zoals een café, verkoopzaal of vredegerecht.

Er is ook een online variant: biddit. Het principe blijft hetzelfde, maar je hoeft je niet te verplaatsen. Nadat je een account gemaakt hebt, kun je een bod uitbrengen op een pand met behulp van je eID of Itsme-app. Let wel, net zoals bij een gewone openbare verkoop is dat bod bindend. Er zijn geen opschortende voorwaarden. Dus zorg ervoor dat je alle nodige informatie over het pand verzameld hebt. Het officiële einduur staat altijd vermeld, maar kan verlengd worden als er tijdens de laatste vijf minuten nog een bod volgt.

Hoelang duurt een openbare verkoop?

Er is geen aanloopperiode. In de meeste gevallen is een openbare verkoop daardoor binnen de maand geklonken. Niet enkel het bieden vindt tijdens de zitdag plaats, de akte wordt er ook al getekend. Er is dus geen voorlopige verkoopovereenkomst zoals bij een verkoop uit de hand.

In bepaalde gevallen kan de verkoper toch nog 15 dagen extra de mogelijkheid geven om een hoger bod uit te brengen. Dat noemen ze een ‘recht op hoger bod’. Volgt er in die tijd een hoger bod? Dan organiseert de notaris een tweede zitdag.

Hoe kan ik een bod uitbrengen?

Een openbare verkoop verloopt zoals een veiling: de startprijs wordt gemeld en vervolgens kun je een bod uitbrengen. Ben je getrouwd of woon je wettelijk samen? Dan moet je partner ook aanwezig zijn! Niet vergeten: elk bod is bindend!

Gouden tip: vraag aan je bankier wat het maximumbedrag is dat je kan uitbrengen voor een bepaald pand en houd je daar echt aan!

Wat als ik als verkoper niet akkoord ga met het hoogste bod?

Als verkoper bepaal je op voorhand en in samenspraak met de notaris een instelprijs. Dat is het startbedrag en ook meteen het minimumbedrag waarmee jij akkoord gaat om je onroerend goed te verkopen. Als er maar één bieder zou zijn, krijg je die instelprijs. In de meeste gevallen, strand je een stuk hoger. Als verkoper ga ja uiteindelijk akkoord om aan het hoogste bod te verkopen. Je kunt ook een volmacht aan je notaris geven als een bepaalde prijs bereikt is. Zelf een koper kiezen, is geen optie bij een openbare verkoop. Als verkoper heb je nog altijd het recht om het uiteindelijke bod te weigeren als je dat te laag zou vinden.

Bron: Notaris.be, Belgium.be en legalnews.be

Bekijk ook:
Kan je een nieuw huis kopen als het oude nog niet verkocht is?
Je woning door meerdere makelaars tegelijk te koop stellen: kan dat?

Share.