Is het nog interessant om een te renoveren woning te kopen? Onze experts geven raad

Share.

Van particulieren met een beperkt budget tot professionele opknappers: te renoveren woningen zijn altijd een populaire keuze geweest voor een diverse doelgroep. Tegenwoordig bestaat er echter zoiets als renovatieplicht. Maakt dat een te renoveren woning kopen nog interessant vandaag?

Voor een antwoord op deze vraag klopten we opnieuw aan bij enkele experts: notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be, en vastgoedmakelaars Frank Geurts van Living Stone, Patrick Schurmans van Walls Vastgoedmakelaars en Tim Moens van Gentill somden voor ons enkele pro’s en contra’s op.

De voordelen van het kopen van een te renoveren woning

1. Betaalbaarheid en flexibiliteit

De prijs blijft natuurlijk een van de grootste voordelen van het kopen van een te renoveren woning. Een te renoveren woning is doorgaans een stuk goedkoper dan een nieuwbouwwoning. Dit geeft je met hetzelfde budget de mogelijkheid om een woning te kopen in een duurdere buurt, maar ook om een ruimer pand te kopen dan als je voor nieuwbouw gaat. 

De renovaties die niet onder de renovatieplicht vallen, kan je bovendien in je eigen tempo uitvoeren waardoor je deze kosten over een langere periode kan spreiden. 

Als je zelf handig bent en/of handige familieleden en vrienden hebt, wordt het nog interessanter. Door zelf de handen uit de mouwen te steken, druk je de kosten toch nog steeds aanzienlijk.

Patrick Schurmans – Walls Vastgoedmakelaars

2. Creëren van meerwaarde

Als je een woning slim renoveert, kan je een aanzienlijke meerwaarde creëren. Vooral op locaties waar veel oudere woningen te koop staan, kan een goed uitgevoerde renovatie de waarde van je woning aanzienlijk verhogen. 

3. De charme van oudere woningen

Veel oudere woningen hebben unieke kenmerken, details en architecturale keuzes, die je meestal niet terugvindt in een nieuwbouwwoning. Originele houten vloeren, steunbalken op toffe plaatsen, industriële details … Als je een te renoveren woning koopt en je combineert ze met enkele moderne aanpassingen, maak je van jouw woning een uniek pareltje die helemaal aan je wensen voldoet.

Bij een instapklare woning is het vaak ‘What you nee is what you get’. In een te renoveren woning zit je met een bestaand volume dat je in vele gevallen kan optimaliseren, hermoduleren, … Je kan veel meer je fantasie laten werken om tot je droomwoning te komen.

Frank Geurts – Living Stone

De nadelen van het kopen van een te renoveren woning

1. Onvoorziene kosten

Een woning renoveren kost je uiteindelijk zo goed als altijd meer dan je oorspronkelijk dacht. De prijzen van bouwmaterialen en professionals stijgen (al liggen de gigantische prijsstijgingen intussen wel achter ons, volgens alle experten), maar vooral: tijdens de renovatie kom je altijd wel achter enkele verborgen gebreken en onverwachte problemen die je niet had ingecalculeerd. 

Je ziet een woning vaak maar 1, 2 of 3 keer alvorens je ze aankoopt. Het is bijna onmogelijk om op voorhand alles te controleren en alle mogelijke gebreken te zien. Een experts meenemen als je gaat kijken, kan zeker helpen, maar voorzie daarnaast zeker altijd de nodige marge bij het opstellen van je renovatiebudget.

Bart Van Opstal – Notaris.be

2. Je bent verplicht te renoveren

De renovatieplicht zorgt ervoor dat bij vele verouderde woningen een renovatie geen keuze meer is, maar een verplichting waar strenge boetes tegenover staan als je ze niet naleeft.  Koop je een te renoveren woning met EPC-label E of slechter, moet je nu eenmaal binnen de 5 jaar de nodige aanpassingen doen om aan de minimumeisen van een EPC-label D te geraken. Ook qua asbestreiniging zijn er tegenwoordig bepaalde verplichtingen. 

Staar je echter niet blind op die timing: het is momenteel nog altijd redelijk haalbaar in een gestaag tempo aan de renovatieplicht te voldoen. Met enkele beperkte energetische werken zoals bijkomende isolatie, het vernieuwen van de centrale verwarming en plaatsen van dubbel glas kom je vaak al ver.

Tim Moens – Gentill

3. Tijdsdruk en stress

Renovatieprojecten kunnen niet alleen lang duren, ze kunnen ook de nodige stress opleveren. Materialen die later geleverd worden dan gedacht, weersomstandigheden die je planning in de war sturen, aannemers die drukbezet zijn … Zeker wanneer je eerst al enkele renovaties moet doen alvorens je in je nieuwe woning kan trekken, kunnen deze factoren voor de nodige stress zorgen.  

Om af te sluiten een algemene bemerking: onze experten zien alvast dat te renoveren woningen het nog steeds behoorlijk goed doen op de markt. Een te renoveren woning kopen kan dus zeker nog altijd interessant zijn.

Onze gouden raad: voorzie altijd iets meer budget dan je op het eerste zicht nodig zal hebben en weeg altijd even af of je de tijd en de stress van een renovatieproject ziet zitten alvorens tot de beslissing over te gaan. 

Met dank aan: Notaris Bart van Opstal (Notaris.be), Tim Moens (Gentill), Patrick Schurmans (WallsVastgoedmakelaars) en Frank Geurts (Living Stone)

Share.