De klok tikt voor het renteloos renovatiekrediet: op 31 december 2024 verdwijnt de subsidie en daarmee de kans op een renteloze lening voor wie zijn woning energiezuiniger wil maken. Of niet? Zimmo zocht uit wat er precies verandert en wat het alternatief voor het renteloos renovatiekrediet is.
Wat is het renteloos renovatiekrediet?
Het renovatiekrediet is een financiële maatregel van de Vlaamse overheid die mensen helpt om woningen of appartementen met een slecht energielabel, meer bepaald een EPC-label E of F, energiezuiniger te maken.
Hoe het precies werkt? Je sluit een renovatielening af bij dezelfde kredietverstrekker die je hypotheek behandelt en de Vlaamse overheid maakt die extra lening draaglijker. In 2021 en 2022 kreeg je de rente op een renovatiekrediet nog volledig terugbetaald, maar dat werd afgeschaft. In de plaats kwam er een zogenaamde rentesubsidie. De rente wordt nu niet langer volledig terugbetaald, maar je krijgt wel een korting op die rente.
Hoe groot die rentesubsidie is, hangt af van hoe energiezuinig je de woning maakt. Scoort je gerenoveerde woning een A-label, dan krijg je bijvoorbeeld een subsidie van 3,5%. Dat is mogelijk zelfs meer dan de rente die je bij je bank betaalt. Een mooi duwtje in de rug!
Wat zijn de voorwaarden voor het renovatiekrediet?
Om in aanmerking te komen voor het renovatiekrediet en de bijbehorende rentesubsidie, zijn er enkele belangrijke voorwaarden waaraan moet worden voldaan:
- Het pand moet zich in Vlaanderen bevinden.
- Het moet gaan om een woning of appartement met een EPC-label E of F.
- Het pand moet hoofdzakelijk bestemd zijn voor privégebruik. Woningen die voor commerciële doeleinden worden gebruikt, komen niet in aanmerking.
- Het renovatiekrediet moet gekoppeld worden aan de hypothecaire lening die gebruikt is voor de aankoop van de woning en op hetzelfde moment afgesloten worden.
- De looptijd van het renovatiekrediet mag niet langer zijn dan de looptijd van de hypothecaire lening en bedraagt maximaal 20 jaar.
- Het krediet moet gebruikt worden voor ingrepen die de energieprestatie van het pand verbeteren, zoals isolatie, energiezuinige verwarmingssystemen of de installatie van zonnepanelen. Binnen vijf jaar na de aankoop moet een nieuw EPC bewijzen dat de woning effectief een beter energielabel heeft behaald.
Als de renovatie niet binnen vijf jaar is voltooid of je niet het gewenste energielabel bereikt (minimum D), kan de overheid de rentesubsidie terugvorderen en een boete opleggen. Laat die renovatieplannen dus niet al te lang liggen!
Het renteloos renovatiekrediet verdwijnt
Mooie liedjes duren niet lang en dat geldt ook voor het renteloos renovatiekrediet. De rentesubsidie geldt tot 31 december 2024 en wordt daarna niet verlengd. In andere woorden: er is geen overheidsbudget meer voor het renovatiekrediet en dus verdwijnt het financiële extraatje voor wie wil renoveren.
Wat nu?
Er bestaat gelukkig nog een alternatief: de Mijn VerbouwLening. Dat is sinds 2022 de opvolger van de Energielening en de Energielening+ en het lijkt er niet op dat dit initiatief snel zal verdwijnen. Meer zelfs, in het nieuwe regeerakkoord 2024-2029 werd aangekondigd dat de Mijn VerbouwLening versterkt zal worden.
Hoe werkt die lening precies?
Het grootste verschil is dat deze lening niet gekoppeld is aan een hypothecair krediet. Je kan de Mijn VerbouwLening altijd afsluiten, zolang de kredietverstrekker oordeelt dat je de financiële ademruimte hebt om de lening af te betalen.
Dit zijn de voorwaarden voor de Mijn VerbouwLening:
- Je leent een bedrag van minimaal 1250 euro en maximaal 60.000 euro
- De afbetalingstermijn bedraagt maximaal 25 jaar.
- De rentevoet van de Mijnverbouwlening staat gelijk aan de wettelijke rentevoet, waarop een korting van 3% wordt toegepast. Momenteel bedraagt de wettelijke rentevoet 5,75%, wat betekent dat je na de korting nog 2,75% rente op de Mijn VerbouwLening betaalt. In 2025 wordt die rentevoet aangepast.
Wie kan de Mijn VerbouwLening aanvragen?
- Je behoort tot de laagste of middelste inkomenscategorie van de Mijn VerbouwPremie.
- Koop je nog voor eind 2024 een woning met energielabel E of F, dan kan je een renteloos renovatiekrediet aanvragen, maar geen Mijn VerbouwLening afsluiten. Neem je geen hypothecair krediet af of heeft de woning een energielabel A, B, C of D, dan kan je de Mijn VerbouwLening wel aangaan.
- De kredietverstrekker oordeelt dat je voldoende terugbetaalcapaciteit hebt.
Kortom, aan het renteloos renovatiekrediet komt heel binnenkort een einde, maar de Mijn VerbouwLening biedt een waardig alternatief. Meer zelfs, je moet aan minder voorwaarden voldoen en je krijgt min of meer dezelfde korting op de rente. Sla je binnenkort aan het renoveren en wil je daarvoor een lening afsluiten? Dan weet je dus waar aan te kloppen! En natuurlijk kan je ook nog steeds rekenen op de Mijn VerbouwPremie en de gemeentelijke subsidies om die renovatiewerken mee te sponsoren.
Lees ook:
- Renovatieplicht bij een bestaande woning: wat verandert er?
- Hoe kom je erachter of een huis goed geïsoleerd is?
- 11 signalen dat je huis funderingsproblemen heeft
Bron: Vlaanderen.be