Een kijk op grote, kamerhoge ramen

Delen

Grote ramen zijn de dag van vandaag heel vanzelfsprekend. Toch is dat lang niet zo geweest, maar dankzij de ontwikkeling van sterkere glassoorten vormen die enorme glaspartijen geen enkel probleem meer. Integendeel: er zijn een heleboel voordelen.

Zo gaat de woonkwaliteit er een stuk op vooruit dankzij het natuurlijk licht dat binnen kan vallen. En het is ook leuk om een mooi zicht naar buiten toe te hebben. Dat uitzicht op de tuin kan voor de nodige rust zorgen en de grote ramen zullen bovendien ook het gevoel van ruimte vergroten.

Maar zijn die grote ramen wel ecologische verantwoord in tijden waarin we met energie zuinig moeten omspringen? Want duurzaam bouwen is tenslotte niet langer van willen maar van moeten! Die grote ramen hebben namelijk niet enkel een praktisch nut, maar ze zijn ook een decoratief element waarmee de architect het uiterlijk van de woning kan bepalen. Kamerhoge ramen, een veranda, schuifdeuren: mooi! Maar isoleert een spouwmuur niet beter dan het beste glas? Dat klopt inderdaad, en toch zijn er zeker ook een reeks voordelen aan veel glas.

Door het feit dat er veel licht kan binnenvallen, zal je bijvoorbeeld minder energie verbruiken om je huis te verlichten. Ideaal voor een optimale lichtinval zijn grote ramen langs de zuidelijke kant van je woning. Naast daglicht zullen deze ramen in de winter bovendien ook zonnewarmte doorlaten en geniet je van gratis warmte. Leuk meegenomen tijdens de winter, maar in de zomer wil je natuurlijk voorkomen dat het binnen oververhit geraakt tijdens de warme, zonnige zomerdagen. De besparing aan energie zal dan deels verloren gaan wanneer je bijvoorbeeld een airco nodig zou hebben om binnen alles af te koelen. Een goede zonwering bij de ramen, zoals een luifel, is dus ook van belang! Zo een luifel blokt het zonlicht af in de zomer, kost totaal geen energie en je hebt toch nog altijd een mooi zicht naar buiten toe.

“En gordijnen hangen: dat helpt toch even goed?” Die gordijnen zullen inderdaad wel een stuk warmte gaan tegenhouden, maar het is toch beter om langs de buitenzijde de warmte te gaan blokkeren. Er bestaan ook beglazing met een ingebouwde zonnewering. Een film in het glas zal de infraroodstraling – de warmte – dan tegenhouden. Maar dat heeft ook een prijskaartje… Het voorkomt bovendien ook dat je meubelen, vloerbekleding en andere zaken in je interieur gaan verkleuren of aangetast worden door de zonnestralen.

Auteur: HS – Foto’s: Designboom, FlickrDesign That I Enjoy, Homegirl London, VSB, Laurel Home, Paul Massey, Freshome, Dwell, Home AdoreBece, Architectenweb, Divisare, Harol, Luxaflex

 

Delen