9 tips om je kelder te renoveren

Share.

Een kelder kan dienen als een extra ruimte. Als ontspanningsruimte of als extra slaapkamer. Wie weet denk je eraan om je kelder te verbouwen tot iets nieuw? Met deze tips bereid je je voor op deze klus.

1.    Voorkom lekken

Kijk de kelder goed na. Zijn er plaatsen waar vocht binnensijpelt? Dit zijn problemen die best op voorhand worden opgelost. Je wil toch niet na enkele maanden alweer muren uitbreken?

2.    De indeling

Zijn er kelderramen die genoeg daglicht binnenlaten? En zijn er muren die de ruimte opdelen? Misschien wil je één grote ruimte. Voor je muren weghaalt, ga je best na of ze een dragende functie hebben of niet.

3.    De hoogte van je kelder

Sommige kelders hebben een lager plafond. Dat kan zijn omdat ze oorspronkelijk niet als leefruimte zijn bedoeld. Een (bijkomend) probleem kan zijn dat de leidingen nogal laag hangen. Hoe los je dit op? Vraag eventueel raad aan een expert. Je kan altijd proberen je plafond optisch te verhogen.

4.    Verlichting

Als er niet genoeg ramen zijn om voldoende natuurlijk licht binnen te laten, moet je ervoor zorgen dat er genoeg verlichting aanwezig is. Is de kelder hoog genoeg om lampen te hangen? Of is het plafond te laag en kies je voor ingewerkte lampen en/of stalampen?

5.    Waterafvoer

Om een badkamer of keuken in de kelder te installeren, moet je ervoor zorgen dat de afwatering in orde is. Bij kamers op lager gelegen niveau’s kan er wateroverlast ontstaan. Een specialist komt bij deze klus zeker van pas.

6.    Gevaarlijke stoffen

Het komt nog steeds voor dat er asbest aanwezig is in huizen. Dit is geen reden tot paniek. Als de asbest in gebonden toestand verkeert, is er geen gevaar voor je gezondheid. Informeer over wat je moet doen als je asbest ontdekt in huis.

7.    Geluidsisolatie

Stel dat je een thuisbioscoop wil. Met deze ruimte kan veel lawaai gepaard gaan. Door het plafond en de muren te isoleren, voorkom je dat het hele huis meeluistert naar de film.

8.    Kies je stijl

Hoe ga je de kelder inrichten? Behoud je dezelfde stijl als de rest van het huis, of kies je voor iets helemaal anders? Bijvoorbeeld, een stoere man cave om te ontspannen.

9.    Voorzie aanpassingen

Houd rekening met eventuele toekomstige plannen. Door elektrische aansluitingen en afvoerleidingen te voorzien, kan je in de toekomst de ruimte nog aanpassen.

Heb jij je kelder omgebouwd? Wat zijn jouw tips?

 

Share.