Waarom dit het moment is om je lening te herzien

Share.

Momenteel staat de rentevoet zeer laag en wie weet heb je in het verleden een woonlening afgesloten tegen een hogere rentevoet. Kan het dan eens tijd zijn om je lening te herzien?

Er werd thuis misschien al gesproken om eens met de bankier te gaan praten over een herziening. Iedereen was het er over eens, maar je bent nog niet bij je bank geraakt. Spijtig, want zo’n herziening van je lening kan inderdaad een besparing opleveren.

Hoe interessant is een herziening?

Er wordt algemeen aangenomen dat hoe langer de woonlening nog loopt, hoe interessanter een herziening kan zijn. Je hebt er door je herziening uiteraard baat bij dat je een lening hebt lopen onder een lagere rentevoet. Dat betekent concreet dat je lagere maandelijkse afbetaling hebt.

Maar aan de andere kant van de medaille zijn er er ook kosten aan een herziening. Wanneer jij je lening herziet, verliest de bank inkomsten. Daarom rekenen zij een boete aan dat neerkomt op drie maanden rente en daarnaast zijn er nog de kosten voor het afsluiten van een nieuwe lening en het schrappen van de hypotheek op de oude lening.

Wanneer is het interessant om een lening te herzien?

Wil je zeker zijn dat het herzien van de lening een meerwaarde is en opweegt tegen de kosten die erbij komen kijken? Dan kan je stellen dat de rente met 0,5% moet gedaald zijn om deze kosten terug te verdienen. Wil je er zelf iets aan verdienen, reken dan best op een gedaalde rente van 1%.

Praktisch gezien is het dus interessant om te praten over een herziening in het geval je nog steeds een lening met een vaste rentevoet van 3,50% en meer.

Zelf je herfinanciering simuleren

Met rentes van 1,35 tot 2,70% is het vandaag de dag een ideaal moment om te financieren. De besparing kan zo groot zijn dat het zelfs interessant wordt om even bij de concurrerende banken langs te gaan en het aanbod van de eigen bank te vergelijken met wat daar op tafel wordt gelegd.

Wees echter alert met banken die supervoordelige voorwaarden aan. Zij kunnen elders geld proberen te verdienen via het afsluiten van een (te dure) brand- of schuldsaldoverzekering. Met diverse simulatietools krijg je alvast een indicatie wat een herfinanciering je zou kunnen opbrengen.

Het loont alleszins de moeite om bij de forse daling van de rentevoeten de pro’s en de contra’s van een herziening van een lening tegen elkaar af te wegen. In een verrassend groot aantal gevallen kan het inderdaad de moeite waard zijn om effectief tot herfinanciering over te gaan.

Auteur: JST

Share.

Leave A Reply