5 investeringen voor een lagere energiefactuur

Share.

Een lagere energierekening. Is dat niet wat we allemaal willen? Investeringen om je huis energiezuiniger te maken, kosten aan de kassa een beetje meer, maar na verloop van tijd kan je er toch winst uit halen.

Isolatie

Wil je besparen op je energiefactuur, dan kan je best beginnen met het isoleren van je woning. Begin daarbij met het dak en de zolder. Zo vermijd je alvast dat de stijgende warmte daar verloren gaat. Zo blijft het warmer in huis en hoef je je verwarming niet onnodig aan te zetten. Nadien kan je de muren, ramen en ten slotte de vloer aanpakken.

Als je een huis gekocht hebt, is het extra isoleren ervan niet altijd even makkelijk. Stel dat je een spouwmuur hebt, kan je de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur laten vullen met isolerend materiaal. Dat wordt namelijk ingespoten nadat er kleine gaatjes in de voegen worden gemaakt. Zo heb je ook via de muren veel minder energieverlies.

Verlichting

Gloeilampen en halogeenlampen kan je alvast uitdraaien en vervangen door spaarlampen, tl-buislampen en leds. Spaarlampen werken immers sneller, zijn zuiniger in verbruik en hebben een langere levensduur. Dat geldt ook voor tl-buislampen, die je bijvoorbeeld kan plaatsen in ruimtes zoals de berging en de garage.

De led-lampen zijn daarentegen iets duurder in aankoop, maar gaan nog langer mee en verbruiken eveneens een pak minder. Met het juiste verlichtingsplan kan je je energiefactuur tot wel 80% goedkoper maken.

Elektrische apparaten

Nood aan een nieuwe televisie, koelkast of wasmachine? Als je op zoek gaat naar een nieuw exemplaar, kijk dan zeker naar het label dat er aanhangt. Zo weet je zeker dat je een zuinig toestel hebt. Dat label gaat van G, het meest verbruikend, tot het meest zuinige op de markt, A. Bij toestellen als koelkasten en diepvriezers gaan ze zelfs tot A+ en A++ om een nog betere indicatie aan te geven, want het zijn namelijk toestellen die continu verbruiken.

Verwarming

Wie daarbij wil investeren in groene energie kan terecht bij toestellen als een condensatieketel, een houtpelletkachel of een warmtepomp, waarbij dat laatste vaak geïnstalleerd wordt met het oog op het plaatsen van vloer- of wandverwarming.

Bij een condensatieketel ligt het rendement trouwens een pak hoger dan bij een traditionele ketel, waarbij de energie die in de rookgassen zit langs de schouw verloren gaan. Bij een condensatieketel wordt deze energie voor een groot gedeelte teruggewonnen en in warmte voor de woning omgezet, waardoor je dus krijgt waarvoor je eigenlijk betaalt. 

Zonnepanelen

Wil je je eigen energie opwekken? Dat kan met zonnepanelen die de nodige zonne-energie verzamelen en omzetten in elektriciteit. Dit kan ook bij bewolkt weer, want dan wekt het licht elektriciteit op.

Let wel, je eigen energie opwekken kost geld. Sinds 2015 betaalt elke prosument, een consument die zelf stroom opwekt, een nettarief dat verschilt van netgebied tot netgebied en van de grootte van je omvormer. Premies voor zonnepanelen zijn echter niet meer voorhanden, maar je verdient de investering terug in de vorm van een verminderde elektriciteitsrekening.

 

Bron: Vlaamse Overheid, Energiesparen.be en Energids

Share.