Niet op reis? Ideaal om deze vijf klusjes af te handelen!

Share.

Dus: je hebt besloten om dit jaar thuis te blijven en te genieten van het (wisselvallige) Belgische weer. Mooi, neem je tijd ervoor. Rust een beetje uit. Maar kijk ook eens goed rond in je woning. Want thuisblijven heeft ook zo zijn voordelen. Er zijn ongetwijfeld nog klusjes die je nu eindelijk kan aanpakken. Zelfs in pakweg 48 uur. Doe deze vijf klusjes aan het begin van je vakantie, zo wordt de rest van je verlof nog meer ontspannen!

1. Verf plintjes

De zomer is ideaal om de ramen en deuren open te zetten en de verfgeur te doen verdwijnen. Geef dus gerust wat nieuw leven aan wat kamers met een frisse kleur. Een gemakkelijke manier om dit te doen, is door te focussen op de plintjes onder aan de muur en rond deuren, kroonlijsten en ramen. Verf ze in complementaire of contrasterende kleuren, en die saaie kamer of gang ziet er meteen wat aantrekkelijker uit!

TIP: Voor je eraan begint, schuur je best de oude verf weg met wat schuurpapier. Zo hecht de nieuwe laag goed aan. Breng twee of drie lichte lagen aan, maar laat elke laag een dagje drogen. Voor een extra afgewerkte indruk, kan je de verf nog zachtjes wat opschuren en proper maken met een doek voor je elke nieuwe laag aanbrengt.

 

2. Bouw een vuurkuil in je tuin

Niks zo gezellig op een zomerse avond als rond het kampvuur zitten. Boots dit na in je tuin met een heuse vuurkuil in je tuin. Ziet er nog goed uit ook! Je hoeft daarvoor geen grote vuurkuil of vuurkorf te bestellen in een of andere catalogus. Gewoon een stapel bakstenen halen in de doe-het-zelfzaak en je kan eraan beginnen! Vorm een perfecte cirkel met de bakstenen, stapel ze twee tot drie rijen hoog en steek er een ijzeren vuurkorfring in. Vuurtje aansteken, en genieten maar! Wel niet te dicht bij het vuur gaan zitten natuurlijk 😉

Foto vuurplaats

3. Onderhoud je betonnen oprit

Betonnen opritten staan bekend voor hun duurzaamheid, maar jaren gebruik en blootstelling aan de weerselementen kunnen hun tol eisen. Als het beton wat is afgebladerd of er wat barsten inzitten, wordt het tijd voor een groot onderhoud. Het meeste tijd kruipt in de voorbereiding: de oprit schoonspuiten met een hogedrukreiniger en grotere barsten en gaten opvullen. Daarna meng je een beetje betonhersteller met water tot het half vloeibaar is. Breng kwistig aan op de oprit, en werk het af door erover te borstelen. De chemische uitleg besparen we je, maar ga er maar van uit dat deze betonhersteller een sterke beschermlaag legt voor de toekomst.  Een dagje laten drogen, en de auto’s kunnen er alweer op!

4. Ruim de garage op

Als je de auto niet de garage in krijgt zonder tegen tuinstoelen en vuilbakken te botsen, wordt het tijd om de garage op te ruimen. Deze tips kun je al in een dagje gedaan krijgen:

  • Hang haken tegen de muur om tuingerief en plooistoelen aan op te hangen
  • Hang haken tegen het plafond om fietsen op te hangen
  • Hang een bord tegen de muur waar je nagels en haken in kan bevestigen, om je gereedschappen aan op te hangen
  • Bevestig rekjes hoog tegen de muur om brandhout en grote plastieken dozen op te leggen

Maar denk vooral gesegmenteerd. Ontwerp een hoekje voor tuingerief, een ander voor gereedschap, en nog andere zones voor je hobby’s. Zo vind je meteen wat je nodig hebt, en weet je na gebruik ook meteen weer waar je het moet wegleggen.

Foto garage

5. Vervang of herstel kapotte vliegenramen

Leuk toch, zo’n zalige zomerbries door je slaapkamer. Minder leuk als er muggen op bezoek komen. Check dus of al je vliegenramen wel nog volledig intact zijn, en herstel of vervang ze waar nodig. Zolang het frame nog in goede staat is, kan je simpelweg het net vervangen. Verwijder de rubberen voegen tussen frame en net, haal het net eruit, zet een nieuw glasvezelnet in het frame en voeg een nieuwe laag rubber tussen frame en net toe. Vervang je een vliegenraam aan de west- of zuidkant, overweeg dan een uv-beschermend glasvezelnet te installeren. Zo hou je hitte en zonnestraling buiten.

Foto vliegenraam

Auteur: PJG
Bron en foto’s: Zillow

Share.