10 ideetjes om palletten te gebruiken in je tuin

Share.

Eén van de leukste dingen om in je tuin te doen? Creatief zijn zonder al te veel geld te betalen. Met palletten, bijvoorbeeld. Je kan ze zeer gemakkelijk vinden in vele doe-het-zelfzaken. Of ga gerust eens bij grotere fabrieken en distributiecentra kijken, en recupereer er enkele die ze anders toch maar weggooien.

Daarnaast help je er ook het milieu mee. De palletten hoeven immers niet naar het stort, en jij hoeft niet elders hout te gaan kopen. Een win-win dus, als je weet hoe ze te gebruiken tenminste. That’s where we come in: in deze post geven we je alvast 10 ideetjes mee.

1. Als afvalbak

Wil je serieus werk maken van je tuin, dan heb je onvermijdelijk een afval- of compostbak nodig. Een slimme en goedkope optie is om dit van palletten te doen. Je gebruikt eentje als bodem, eentje als deksel, en vier andere voor de zijkanten. Gebruik kippengaas om de binnenkant te bedekken, zo hou je het ongedierte buiten. Hang scharnieren aan de palletten om de afvalbak gemakkelijker te openen!

2. Als tuintafel

Met twee palletten kan je al gemakkelijk een functionele en goedkope tuintafel maken. Wanneer je een kleine tuin hebt waar de ruimte schaars is, kan je zelfs een tuintafel van palletten ophangen, zodat hij niet in de weg staat. Om een alleenstaande tuintafel om aan te werken te maken, plaats je twee palletten tegenover elkaar (bekijk ze als een sandwich). De bodem kan je dan verbinden met een stevige houten plaat. Of met een andere pallet, zoals hier op de foto.

Foto 1

3. Als hangbed

Een lekker bed om te chillen in je tuin, hoe zalig zou dat zijn? Met twee palletten, een oude matras, wat koord en een boom om het bed in op te hangen kom je er al. Verbind de twee palletten met elkaar met metalen verbindingsstukken en je hebt alvast een frame. Leg er een matras op, hang een koord aan de palletten, hang de koord aan een stevige tak van de boom en voila, je hebt je eigen hangbed!

Foto 5

4. Als bloembak

Met palletten kan je je tuin op de grond houden of hem naar boven halen. Hang je de pallet op tegen de muur, gebruik dan een nietjesmachine om de bloempotten te bevestigen en boomschors om de planten op hun plaats te houden. Plaats je de pallet op de grond, leg er dan karton of boomschors onder om het onkruid buiten te houden. Wil je een beetje kleur brengen in je tuin? Verf je palletten in een excentrieke kleur!

Foto 2

5. Als kippenhok

Heb je thuis kippen rondlopen? Met palletten maak je in ézelf-kippenhok-makenén-twee-drie een kippenhok! En hoe creatief dat er juist moet uitzien, dat bepaal je helemaal zelf. Alles wat je nodig hebt is een paar palletten voor de vloer en de muren, en een klein hokje waar de kippen zich in kunnen nestelen. Een oude schuif doet hiervoor al wonderen. De gaten in de palletten bedek je met wat hooi of gedroogd gras om het hok warm te houden. Hier ren daar heb je wel wat sloophout nodig voor de afwerking, maar het geheel is sowieso een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan een prefab kippenhok!

 

6. Als tuinmeubilair

Je kan zoveel meubels maken met oude palletten. Enkel een gebrek aan verbeelding kan je tegenhouden! Misschien dat je hier en daar wat palletten in stukken moet zagen, maar zelfs met hele exemplaren is er heel wat mogelijk. Een palletje voor het zitvlak en eentje als rugleuning, een beetje hout voor de poten en voila, je hebt een stoel. Of een tuintafeltje, als je de rugleuning wegneemt 😉

Foto 3

7. Als afrastering

Afhankelijk van wie of wat je uit je tuin wilt houden, is een hek van palletten misschien wel de oplossing. Voeg wat kippengaas toe als de gaten in de pallet te groot zijn om bepaalde dieren buiten te houoden. Of je kan de palletten natuurlijk uit elkaar halen en het hout gebruiken om je eigen hekpatroon te bouwen.

8. Als terrasvloer

Een terras aanleggen kan een dure grap zijn. Al eens aan gedacht om palletten te gebruiken? Je gebruikt de palletten als basis en legt er multiplex over, bijvoorbeeld. Of je haalt de palletten uit elkaar en gebruikt het hout als vloer en andere palletten als basis. Met een beetje verbeelding kan het er allemaal prachtig uitzien!

Foto 4

9. Als pergola

Je eigen pergola bouwen kan gemakkelijk en goedkoop wanneer je er oude houten palletten voor gebruikt. Verf of schuur ze nog voor je ze installeert, dat is gemakkelijker dan wanneer je het moet doen als de pergola al rechtstaat. Als ondersteuning kan je andere, standaard houten platen gebruiken.

Hoofdfoto artikel palletten

10. Als speeltuin

Heb je thuis speelvogels rondlopen? Zorg voor een plaatsje in de tuin waar ze naar hartenlust kunnen ravotten. Wanneer ze je hebben kunnen helpen met de opbouw ervan, wordt het zelfs eens zo leuk voor hun achteraf! Neem pen en papier erbij en teken je speeltuin alvast uit. Zo weet je meteen hoeveel palletten je ongeveer nodig hebt en hoe je ze met elkaar moet verbinden. Onthoud: je kan de palletten ook uit elkaar halen en het hout op andere manieren gebruiken. Zorg er wel voor dat alle nagels en schroeven uit de palletten verwijderd zijn, natuurlijk. Overweeg enkele palletten in krijtverf af te werken. Fun gegarandeerd!

 

Auteur: PJG
Bron en foto’s: Doityourself

Share.

Leave A Reply