Geen radiator te bespeuren en toch lekker warm

Share.

Een radiator heeft één doel: de kamer waarin je zit verwarmen. Maar verder is het eerder een onpraktisch ding dat vaak in de weg staat. Het kan ook anders, dankzij de volgende alternatieven.

Wat je altijd kan doen, is over de radiator een cover zetten. Dit is echter enkel een esthetische oplossing voor het geval dat je met lelijke, oude radiatoren zit en verder niet veel kan of wil doen. Ze zullen nog steeds plaats inpalmen, maar er wel een stuk mooier uitzien. Je hebt de covers in verschillende modellen en materialen. Hout wordt veel toegepast in oudere landelijk gelegen huizen. Maar in metaal kan het ook en ze hebben een aantal voordelen ten opzichte van hout. Denk maar aan de mogelijkheden wat kleuren betreft (je kan er zelfs foto’s op laten printen). Een ander groot voordeel is dat je bijna geen verlies in rendement hebt.

Maar wij willen geen radiator zien! Het is tenslotte toch zonde om plafondhoge ramen te hebben, waarbij het zicht naar buiten een stuk verpest wordt door een verwarmingselement dat ervoor staat. In zo’n geval zou bijvoorbeeld een convectorput beter kunnen zijn. Zo’n convectorput wordt verdiept in de vloer gebouwd. Vanaf 9cm inbouwdiepte kan je ermee weg, waardoor het dus in bijna iedere vloer kan voorzien worden. Maar er zijn wel een aantal nadelen. Denk maar aan het speelgoed van de kinderen dat erin kan vallen of al het stof dat zo’n put verzamelt en weer doet rondzweven in de lucht.

Vloerverwarming! Met vloerverwarming zijn radiatoren meestal niet meer nodig, maar soms worden ze nog gebruikt als bijverwarming. Het systeem werkt met de meeste harde vloeren, zoals veel soorten parket, tegels, gietvloeren, et cetera. Maar niet iedere ondervloer is geschikt voor vloerverwarming. De vloer moet namelijk aan de onderkant goed geïsoleerd zijn! Verder zijn er weinig nadelen aan vloerverwarming. Het spreekt voor zich dat je niet in de vloer moet beginnen boren, maar het is zalig om met je blote voeten op warme vloer te lopen, vraagt weinig onderhoud en zuiniger omdat de ruimte met een lage luchttemperatuur kan worden verwarmd.

Vloerverwarming is echter minder effectief onder vloeren van hout, laminaat en tapijt. Met plintverwarming combineer je de  eenvoud en snelheid van radiatoren met het comfort en de ruimtebesparing van vloerverwarming. Wil je efficiënter met de energie omgaan, en niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie en verbouwing van bestaande bouw dan is plintverwarming dus ook een goede optie. Het bestaat over het algemeen uit een verwarmingselement gecombineerd met een ventilator die warme lucht in de kamer blaast. Plintverwarming is compact, uiterst efficiënt en is bij uitstek geschikt voor plaatsing in kleinere ruimtes, onder kastjes en krappe nissen. Denk bijvoorbeeld aan een keuken waar je heel wat plaats kan winnen door de radiator te vervangen door dit systeem.

Glasverwarming? Jawel, minder bekend misschien, maar het bestaat. Het systeem lijkt een beetje op de verwarming in de achterruit van de auto, maar dan zo fijn dat het niet meer te zien is. Bij glasverwarming, ook wel IQ glas genoemd, zijn onzichtbare metaaloxidelagen aangebracht. De laag op de binnenkant van de binnenste ruit werkt als verwarmingselement en de metaallaag op de binnenkant van de buitenste ruit doet dienst als reflector. Het verwarmingselement verwarmt de binnenruit tot ongeveer 35 graden. De reflectiecoating aan de binnenzijde van de buitenruit zorgt er vervolgens voor dat de opgewekte warmte rechtstreeks de woning in wordt gekaatst. Misschien een beetje een omstreden vorm van verwarming omdat het elektriciteit vraagt. Maar met eigen zonnepanelen op het dak is het juist wél een goede investering.

Net als bij vloerverwarming vermindert glasverwarming de stofverplaatsing en dat is niet alleen heel voordelig voor astmapatiënten, maar ook voor degene die het huishouden doet 🙂

Nog een mogelijkheid? Infrarood verwarming. Bij infrarood verwarming wordt warmtestraling net als bij glasverwarming ook opgewekt met elektriciteit. Het principe is hetzelfde als bij verwarming door zonneschijn. De infraroodstralen van de zon verwarmen niet de lucht, maar objecten die de straling ontvangen. Op een koude dag merk je dat het beste: je gezicht en je kleren worden warm in het zonnetje, maar de lucht niet. Bij infrarood gaat er nauwelijks energie verloren: je profiteert direct van de straling, die omgezet wordt in warmte. Het is veel lastiger en omslachtiger om eerst lucht te verwarmen, die daarna u en de spullen in de kamer weer moet verwarmen. En zodra de objecten in een kamer eenmaal door infraroodstraling zijn opgewarmd, houden ze die warmte langere tijd vast. Je kan de panelen verwerken achter een plafond, wand of in de vloer.

Auteur: HS – Foto’s: Warmly Yours, InfraredheatersdirectStadshem, Welke, Decor8, VTwonenVloerverwarmingen, Tradewindsimports

 

Share.