5 doe-het-zelfwerken die je kan leren in 2017

Share.

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens! Voor wie niet de meest handige thuis is en zijn of haar steentje wil bijdragen tijdens bouw-of renovatiewerken, is er goed nieuws. 2017 kan misschien het jaar zijn waarin jij deze 5 leuke doe-het-zelfvaardigheden kan leren!

1. Een vloer leggen

Een eerste vaardigheid die je jezelf kan aanleren, is het leggen van een nieuwe vloer. Dat kan zowel parket zijn, als een echte tegelvloer. Het leggen van een vloer is niet eens zo moeilijk, het vergt enkel concentratie, precisie en de juiste werkmiddelen. Misschien heb je een plamuurmes, een truweel en een waterpas al in huis? Des te beter. Dan kan je al aan de slag!

Heb je ze niet in huis, dan is de dichtstbijzijnde doe-het-zelfzaak een oplossing. De meesten bieden ook gratis advies aan om het project aan te pakken. Wat je misschien niet in huis hebt, is een tegelsnijder, maar die kan je huren indien nodig.

  • Leg een hars- of cementlaag aan, waarop je je tegels legt.
  • Zorg dat je tegels gelijk liggen (hulpstukken kunnen je helpen om even grote voegen te creëeren.
  • Vul alles op met grout – een mengsel van cement en water – om de voegen te vullen.

Meer tips voor het leggen van een vloer vind je hier!

benefits-of-ceramic-tile

2. Een verstopte leiding aanpakken

Een verstopte leiding is niet echt het meest aangename om mee te maken, of te ruiken. Om meteen naar de loodgieter te bellen, dat zou wel vrij kort de bocht zijn. Waarom probeer je het zelf niet eens? Een handige tip is om 200g bakpoeder en evenveel azijn te gebruiken. Zorg ervoor dat je het bakpoeder zo diep mogelijk in de leiding krijgt en giet er azijn over. Door de chemische reactie kan de verstopping los komen.

Lukt dat niet? Dan kan je een poging wagen met de ontstopper. Is het nadien nog steeds verstopt? Probeer dan het waterslot – sifon in de volksmond – los te maken om de verstopping manueel aan te pakken. Mochten alle methodes niet geholpen hebben, dan kan je best alsnog bellen naar je loodgieter.

Waterproblemen kan je best op voorhand opmerken. Hoe? Dat doe je hier!

3. Elektriciteitsproblemen zelf oplossen

Kan je een draadje strippen en ben je behendig met een schroevendraaier? Dan kan je een probleem aan je elektriciteit ook misschien de baas. Sluit de hoofdschakelaar af, alvorens je zulke werken uitvoert. Jouw veiligheid gaat immers boven alles. Zodra de stroom is uitgeschakeld, kan je de bedrading controleren.

  • Is de draad nog steeds aangesloten? Dan zit de kabel misschien los. Probeer de schroef terug aan te draaien en controleer of dat werkte.
  • Is de draad niet meer aangesloten? Probeer dan het uiteinde van de kabel met de klok mee terug in de terminal te draaien.  waar het probleem zich bevindt.
  • Is de draad beschadigd? Verwijder dan het beschadigde stuk. Strip ook een deel van de isolatie om de draad en de schroef terug met elkaar te bevestigen.

Mocht je nog steeds geen resultaat krijgen, is het aan te raden om een professional in te huren.

4. Gipsplaten monteren

Zin om wat te verbouwen in huis en interesse om dit met gipsplaten te doen? Dan is het handig als je dit zelf kan. Gipsplaten zijn een van de goedkoopste en makkelijkste materialen om te gebruiken als doe-het-zelver.

Het enige wat je nodig hebt is een goede rug, een stevige ladder, een portie doorzettingsvermogen en twee stevige handen om de platen goed te kunnen bevestigen aan de muur. Begin in ieder geval bovenaan en hang ze daar vast aan gipsplaatschroeven. Werk ze nadien af volgens het plannetje van de fabrikant. Heel wat doe-het-zelvers slaan dat advies in de wind en dat kan weleens gevolgen hebben.

drywall-1

5. Gaatjes dichten

Of je nu huurt of je hebt zelf een huis, schilderen mag en kan je zo goed als altijd. Dat doe je dus ook best op een egale muur. Heb je barsten of gaatjes in je muur? Zorg er dan eerst voor dat deze ‘proper’ zijn. Dit betekent dat je bijvoorbeeld het stof of loszittende stukjes in de gaatjes kan verwijderen.

Nadien is het best om deze te dichten met bijvoorbeeld een pleisterlaagje of met kant-en-klaarvulpasta. Zorg dat je voldoende gebruikt en het glad afwerkt voor je het laat opdrogen. Schuur nadien bij, alvorens je begint aan je schilder- of behangwerken.

Nog tips voor een strakke muur nodig? Klik dan hier!

Welke vaardigheden wil jij bijspijkeren dit jaar?
Laat het weten in de reacties hieronder of op Facebook!

Bron en foto’s: Doityourself.

Share.