13 blunders van architecten

Delen

Van een architect verwachten we creativiteit, toch? En hoewel we over smaken en kleuren niet gaan twisten, gaan sommige architecten net iets verder dan de gewone standaard. Zie je deze huizen alvast opduiken in je straatbeeld? Of sterker nog, zie je jezelf al in een aardbei wonen?

Kortom: creatief werk van de architecten, maar zeker geen spek voor onze bek. Misschien toch maar stap voor stap veranderingen aanpassen? Deze 13 creaties van architecten doen bij sommigen alvast de wenkbrauwen fronsen.

1. Het scheve huis

Tja, een scheve woning, wat doe je eraan? The Crooked House staat in het Engelse South Staffordshire en werd al gebouwd in 1875. De woning was oorspronkelijk een boerderij en stond zelfs in 1940 klaar om gesloopt te worden. Het gebouw werd gered en doet nu dienst als café, maar aan de scheve muren en vloeren werd niets gedaan.

2. De theepot

Een klein schattig huisje, zo’n theepot. Het werd in 1922 gebouwd en gebruikt als benzinestation. Ideaal om terwijl een kopje koffie te nuttigen. Of thee uiteraard. Wil je meer weten over deze leuke theepot? De geschiedenis ervan vind je hier!

Architect-blunder9

3. Bochtjes!

Het lijkt alsof je gedronken hebt, maar dat is het niet. Dit gebouw is onderdeel van een Pools winkelcentrum en werd geopend in 2004. Architecten Szotyńscy en Zaleski hebben zich laten inspireren op kindertekeningen. Leuk, maar misschien toch best niet.

Architect-blunder7

4. Zet je schoentje klaar

Een huis dat eruit ziet als een schoen? Dat is de droom van ieders kind. Kan je nagaan hoeveel cadeautjes je dan krijgt van Sinterklaas. 😉 Het huis werd gebouwd in 1948 door een schoenenverkoper, die zijn passie wilde doortrekken naar zijn woning. Ga je op bezoek? Voeten vegen dan maar! Meer info over het Haines Shoe House vind je hier!

Architect-blunder4

5. Aardbeien plukken

Deze is stiekem wel leuk, toch? Geef toe, een aardbei is dan ook een van de lekkerste stukken fruit waar je gewoon in kan wonen. Een geniale gedachtengang van de Braziliaanse architecten, maar we kijken weleens vreemd op als we dit plots in ons straatbeeld zien verschijnen.

Architect-blunder6

6. Het varkentje

Architect Robert Bruno wilde in de jaren ’70 volledig out-of-the-box denken. De artiest vond in het Amerikaanse Texas de ideale plek om een gigantische stalen constructie neer te poten. Toegegeven, de Texanen zijn niet vies van een knotsgekke installatie in een of andere verlaten plek, maar dit varkentje hadden ze misschien toch niet verwacht. Meer info over deze Steel House vind je hier!

Architect-blunder10

7. Doorspoelen!

“Kom, we gaan eens voor een straf idee!”, zei Sim Jae-duck ooit. Niet veel later bouwde de Zuid-Koreaanse ijveraar voor betere hygiëne via schone toiletten met zijn team een gigantisch huis in de vorm van een toilet. Gek, of geniaal?

Architect-blunder11

8. Gehaaid

Nog zo’n straf verhaal vind je in het Engelse Oxford. Kunstenaar John Buckley zorgde ervoor dat een ‘haai’ los door het dak van een woning beet. Schitterend! Maar misschien niet echt gepast in het straatbeeld. Kan je er in wonen dan? Uiteraard! De woning stond in 2014 zelfs nog te huur. Meer info over deze haai vind je op de website van de kunstenaar.

9. Het blauwe huis

Verrassende naam, he? Architect Peter Kaschnig wilde met het blauwe huis testen hoe een omgeving reageerde op een woning met slechts één kleur. De reacties bleven uiteraard niet uit en haalden zelfs het nieuws. De meeste inwoners van de Oostenrijkse stad Klagenfurt (jawel) wilden het smurfenhuis dan ook meteen weg. Meer info over het blauwe huis, kan je hier vinden.

architecten-blunder-13

10. De slakkengang

Ligt het nu aan de vorm, de kleuren, of de ogen die voor een ietwat vreemde blik zorgen? In ieder geval; woon je in een normaal huis, dan wil je wellicht niet naast deze slak wonen! En toch is dat echt het geval in Bulgarije. Sterker nog, het duurde tien jaar vooraleer de slak klaar was. Meer info over de Mollusk Mojo kan je hier vinden.

Architect-blunder5

11. Op z’n kop!

Dan heb je als architect een prachtig huis getekend, leest de aannemer de plannen ondersteboven. Neen, het is uiteraard zo niet gegaan, maar in het Duitse Trassenheide vind je wel een huisje waar je helemaal ondersteboven van bent! Architecten Golos en Mikiciuk leiden je graag rond op hun website.

Architect-blunder3

12. Hallo, ananas!

Hij woont in een ananas diep in de zee, Spongebob Squarepants!” En jij kan er ook (tijdelijk) wonen. Mediazender Nickelodeon bouwde een eigen vakantieparadijs in de Caraïben, het huis van één van de populairste ventjes incluis! Wil je er zelf logeren? Dat kan in dit resort in Punta Cana!

13. Het wandelende huis

Tot slot is er nog een huis dat kan bewegen! Dit huis kan ‘gewoon’ wandelen. Het filmpje zie hieronder:

Ken jij nog een huis dat je wel heel gek vindt? Laat het weten in de reacties!

Delen