7 slimme tips om je badkamer energiezuinig te maken

Delen

Lang in je bad liggen of een uitgebreide douche nemen? Het kan zalig zijn, maar wist je dat er heel wat water en energie verloren gaan als je het niet slim aanpakt? Met deze 7 slimme tips ontspan je zorgeloos én bespaar je een heleboel geld uit. Win-win!

1. Pak de douche aan

Een eerste rekening die je kan aanpakken is de waterfactuur. Zo verbruikt een gemiddelde douche ongeveer 15 liter per minuut. Door een douchekop te installeren die water met lucht vermengt, bespaar je alvast een zestal liter per minuut en het geeft je zeker geen slechtere douche-ervaring. Daarnaast kan je ook gebruik maken van een kraan met een spaarstand. Dat voorkomt dat er onnodig veel (warm) water wegstroom terwijl je je inzeept.

2. Isoleer je bad

Heb je in je badkamer een ingebouwd bad uit staal of kunststof? Dan kan je deze nog extra isoleren met behulp van glas- of steenwol. Het voordeel hierbij is dat je bad langer warm blijft en je minder warm water nodig hebt. Een gouden zaak voor je rekening! Zo heb je minder warm water nodig om het badwater op temperatuur te krijgen. Je bad blijft dan ook extra lang lekker warm.

3. Installeer slimmere ketels

Het lijkt misschien een grote kost, maar een hoogrendementsketel installeren levert je op termijn een veel goedkopere energierekening op. In de badkamer kan je steeds gebruik maken van een ketel die op die manier water opwarmt wanneer jij het nodig hebt. Bij verouderde ketels wordt een ruime hoeveelheid water opgewarmd die je nadien niet gebruikt. Gepresteerde energie die op die manier verloren gaat.

4. Kraantjescontrole

Een van de grootste kosten in je waterfactuur is het verlies van water bij een lekkende kraan. Merk je dus een lek op, dan is het uiteraard aangeraden om dit zo snel te dichten. Een lekkende kraan kost je jaarlijks een aardig sommetje die je liever elders uitgeeft. Daarnaast kan je ook gebruik maken van waterbesparende kranen, waar je door een verminderde druk minder water verbruikt.

5. Pak de WC aan

In de badkamer kan je je waterrekening ook verlagen door gebruik te maken van een waterzuinig toilet. Waar een gemiddeld toilet tot 6 liter per bezoek doorspoelt, is dit met een zuinig toilet slechts 4,8 liter. Een toilet met twee doorspoelknoppen is daarvoor al een eerste stap in een verminderde waterfactuur.

6. Vervang energieverspillend licht

Een goede manier om de elektriciteitskosten drastisch te verlagen, is het gewaar worden van de hoeveelheid licht je onnodig verbruikt. Zo is het raadzaam om in heel wat kamers oude lampen -die naast licht ook veel warmte verbruiken- te vervangen door spaarlampen. Die kosten aan de kassa misschien een beetje meer, maar ze verbruiken een pak minder voor even goede of zelfs betere energieprestaties.

7. Laat de warmte niet verloren gaan

De badkamer is een van de ruimtes die je liefst zo goed mogelijk verwarmd. Denk maar aan de centrale verwarming die op volle toeren moet draaien om je ‘s ochtends een aangenaam gevoel te bezorgen. Zorg er dan ook voor dat je zo weinig mogelijk energieverlies hebt. Dat kan je doen door de badkamer extra te isoleren.

Een kamer energiezuinig maken levert je dus aan het einde van de rit een voordelige energierekening op. Je kan dus zeker de badkamer, die met veel water- en energieverbruik een slokop kan zijn, aanpakken. Heb je nog meer inspiratie nodig? Dat kan je hier vinden!

Delen