Dit hippe huis betaalt (deels) zijn lening zelf af

Share.

Belgen hebben de welgekende baksteen in de maag. Dat betekent dat we geboren zijn om ons eigen huis te bouwen. Maar steeds vaker denken we na over de manier waarop we het huis gaan bouwen. Met een steeds duurder wordende maatschappij zou het fantastisch zijn mocht je huis zoveel energie opwekken dat het zelfs mee je lening afbetaalt, toch?

En net dat was het idee van Koru Architects. Het Engelse architectenbureau ontwierp een woning in het Engelse East Sussex, die perfect klimaatneutraal is en volledig draait op hernieuwbare energie. Het strafste van het verhaal is dat de woning zoveel energie opwekt, dat de eigenaars extra bonussen opstrijken. Betekent dat dan dat we binnenstappen in een woning waar je terug gekatapulteerd wordt in de tijd? Absoluut niet. Kijk binnen in dit energiezuinige huisje!

Ergens in een klein, doodlopend straatje in het Engelse East Sussex vind je dit tijdloze huis. Met drie slaapkamers, een eigen kantoor, twee badkamers, woonkamer, open keuken met eetkamer, garage en een tuin is het misschien . Eentje dat meer energie opwekt dan het zelf verbruikt. Door zonneboilers, zonnepanelen en een biomassaboiler ontvangen de eigenaars van The Lloyd Close op jaarbasis ongeveer 3.000 euro extra. Naast het groot geschut ontwikkelden de architecten een laag energieverbruik -dat nog niet de helft is van een gemiddeld Engels gezin- door gebruik te maken van zuinige apparaten, effectieve isolatie en perfecte klimaatregeling.

Het huis werd in 2011 voornamelijk gebouwd met natuurlijke materialen zoals duurzaam hout geproduceerd voor de mantel, zinken dakwerk en hennep- en houtvezelisolatie. In de keuken werd er voor de werkbladen dan weer gebruik gemaakt van gerecycleerd glas. Vetplanten zorgen dan weer voor een extra tapijt op het dak voor een nog betere isolatielaag. Het is daarnaast ook de natuurlijke habitat voor vogeltjes. Een watersysteem van 4.700 liter zorgt dan weer voor de opvang van regenwater en de hergebruik voor irrigatie, de wasmachine en de toiletten.

Qua energieopwekking is The Lloyd Close eveneens indrukwekkend. Warm water wordt voorzien via een zonneboiler en een houtpelletboiler. Alle zonnepanelen op het dak zorgen voor 3.800 kWh per jaar, veel meer dan wat het -door alle energiezuinige ideetjes- zelf verbruikt. Overtollige energie wordt doorgestuurd naar het elektriciteitsnet en levert het huis een netto jaarinkomen van om en bij de 3000 euro op.

Naast het opwekken van energie werd het huis op zo’n manier gebouwd dat ze ook amper energie verbruikt. De woning werd naar het zuiden georiënteerd, waardoor een maximaal voordeel op warmte en zonlicht werd benut. Door veel daglicht binnen te laten, hoeft je woning nog amper iets te doen.

Volgens de architecten heeft de woning een levensverwachting van ongeveer 80 jaar. Door middel van de opwekking van schone energie wordt verwacht dat het huis gedurende zijn leven tot 41 ton koolstof compenseert. En hoewel het al minder koolstof uitstoot dan 93% van de Britse gezinnen, zou het 48 jaar duren om volledig koolstof-neutraal te worden.

Bron en foto’s: Inhabitat.com

Is dit ook iets voor jou?

Share.