Zo kies je het juiste keukenwerkblad

Delen

Plan je een (nieuwe) keuken, dan komt meestal het werkblad als laatst te kiezen materiaal aan bod. Wordt het graniet, beton of kunststof? Kijk niet alleen naar de look van het materiaal, maar ook naar de eigenschappen die het materiaal biedt. Wij geven een overzicht van de meest voorkomende materialen.

Authentieke materialen

De natuur in de keuken terugbrengen, dat kunnen de materialen graniet en hout. Vandaag is graniet vaak gebruikt, hout is tegenwoordig minder populair.

Graniet

Qua natuurstenen bestaan er onder meer marmer en blauwe hardsteen, maar het is vooral de van uitzicht gespikkelde graniet die het meest wordt toegepast in de keuken. Het is een uniek materiaal omdat het een 100 procent natuurlijk product is. Geen enkele graniet ziet er hetzelfde uit. Graniet is in vele kleuren verkrijgbaar, maar het is vooral het donkere graniet die we vandaag meer in de keuken terugzien.

Hout

Hout hoort thuis in een eerder landelijk geïnspireerde, maar evengoed in een strakke keuken. Toch vindt hout in mindere mate nog zijn toepassing in de keuken. Het sleept dan ook meerdere nadelen met zich mee. Het materiaal kan niet tegen vocht, krassen en hitte. Daarom dat hout met een toplaag beschermd wordt.

Traditionele materialen

Keukenwerkbladen hoeven niet duur te zijn om een luxegevoel uit te stralen. We noemen kunststof en composiet de traditionele materialen, omdat ze in menig keuken terug te vinden zijn.

Composiet

Composiet is een mengeling van natuursteen met kunststof, en wordt afgewerkt in een gepolijste of matte versie. Composiet heeft verschillende troeven: het is waterdicht, krasbestendig als hygiënisch tegelijk. Maar helaas is composiet niet geheel hittebestendig wanneer je er een te hete pot of pan op plaatst. Opgepast dat de hitte het werkblad niet doet smelten.

Kunststof

Een werkblad in kunststof is tweeledig: de onderkant is een laag multiplex (plaatvormig composiet), afgewerkt met een laagje laminaat – meerdere lagen papier met kunsthars vermengd, of melanine – één enkele papierlaag met hars geperst. Het materiaal is niet kras-en hittebestendig. Kunststof is één van de goedkopere materialen om het werkblad mee af te werken. Opgepast voor mogelijk te goedkope imitaties die er esthetisch minder mooi uitzien, en ook minder kwaliteitsvol zijn.

Foto: Ixina

Moderne materialen

Een moderne toets in de keuken? Dat kan een betonnen of keramisch werkblad geven.

Beton

Een meer industriële look vinden we bij beton. Als werkblad kan beton gepolierd worden, wat het materiaal minder vlekgevoelig gemaakt. Opgelet: beton is bijzonder zwaar. Bij de plaatsing van een betonnen werkblad komt er veel maatwerk aan te pas, wat het materiaal duurder maakt. Daarom bestaat een imitatiebeton of fineerbeton dat uit hout met een dun toplaagje uit beton bestaat en dus vanzelf minder zwaar weegt, dezelfde voordelen heeft en een ander prijskaartje met zich meedraagt.

Keramiek

Net zoals de grote keramische platen voor wandafwerking heeft keramiek ook in de keuken haar introductie gemaakt voor het werkblad. Het is opletten geblazen wanneer je er een scherp voorwerp op zou laten vallen, maar verder is keramiek wel bestand tegen vlekken, krassen, zuren en hitte.

Design materialen

Design is tijdloos, wat materialen zoals inox en glas in de keuken zeker en vast zijn.

Inox

Als je de stijl van de grootkeuken voor ogen hebt, dan zou een inox werkblad mogelijk bij jouw keuken passen. Het enige nadeel is de krasgevoeligheid. Daar tegenover staat wel dat inox bijzonder hitte- en vochtbestendig is.

Glas

Ook wanneer je voor glas kiest, kan je stellen dat het oog voor design komt kijken. Het oogt zelfs een tikje luxueus. Uiteraard is dit glas niet zomaar glas. Het is geïndustrialiseerd glas dat bestand is tegen krassen, hitte en watervlekken. Het grote nadeel? Je ziet er echt elke vinger op. Glas blijft glas, putjes of blutsen zijn niet uit te sluiten.

Foto: Franke

Revolutionaire materialen

Modern en design én revolutionair in hun soort zijn Corian® en Dekton®. Het ene materiaal is al wat ouder, maar nog altijd even innoverend.

Corian®                                     

Corian® is als merknaam dertig jaar geleden bedacht voor de industrie. Het is een geavanceerd composietmateriaal dat bestaat uit acrylaat en natuurlijke materialen. Het innoverende oppervlaktemateriaal mag zich nog altijd veelzijdig noemen omdat het mooi in een spatwand en spoelbak kan overlopen. Het is perfect naadloos en daarom uiterst hygiënisch. Ondanks dat het materiaal gevoelig is aan krassen en hitte, is Corian® een nog veel gebruikt materiaal in de keuken.

Dekton®

Eén van de duurdere materialen om het werkblad in te pakken, is Dekton®. Een luxueus ogend materiaal uit porselein, glas en kwarts dat met een bepaalde techniek wordt samengeperst. Dekton® is niet te onderscheiden van natuursteen en heeft als grote voordeel dat het wél tegen eetvlekken opgewassen is.

Foto: Consentino

Auteur: KC
Met medewerking van Ixina, Franke, Consentino, Siematic en Eggo

Delen