Zo gebruik je bamboe in huis!

Delen

Geen beton, staal of hout, maar wel bamboe als draagstructuur voor je woning. Het lijkt iets waarvoor je niet meteen in België zou kiezen. Maar toch zijn kolommen en balken in bamboe ook een garantie voor een stevige woning. De mogelijkheden met bamboe zijn er voor nieuwbouw, renovatie en interieur. Wij gidsen je erdoor.

Bamboe als uniek materiaal

Architect Sven Mouton (CRU! architecten) is een fervent voorstander van bamboe. In 2004 richtte hij de vzw Bamboostic op en werkte hij mee aan een bamboeproject in Brazilië. Twee jaar later, terug in België startte hij met de realisatie van zijn eigen woning, kantoor en B&B. De bamboe als dragende dakconstructie was toen een unicum in België. Oordeel zelf!

In de leefruimte van Sven is de bamboeconstructie zichtbaar gelaten. – Foto’s: Sven Mouton

De bureauruimte van het architectenbureau waarin de bamboepalen van plafond tot vloer reiken. – Foto’s: Sven Mouton

Bamboe: van keuken tot bouw

In tuinen komen we de plant al wel tegen. Ook in de keuken verwerken we bamboescheuten in heerlijke gerechtjes. Toch leent het materiaal zich tot heel wat meer. Denk maar aan textiel, speelgoed of muziekinstrumenten, voor het vervaardigen van raamdecoratie en dus ook voor de bouw. Toch is het nog lang niet ingeburgerd als volwaardig bouwmateriaal. Nochtans is de sterkte gelijk aan die van staal. Het materiaal is geschikt voor dakdragende structuren die normaal gezien in hout of staal zouden worden gemaakt. Gezien de sterke vezel die gemakkelijk herwerkt kan worden, zijn de mogelijkheden voor nieuwbouw en renovatie eindeloos: vloeren, rechte kolommen, balken of de wapening van betonvloeren. Net als bij houtskelet kan je PUR en rotswol als isolatie gebruiken of isolatievlokken laten inblazen.

De vroegere achterbouw van de B&B en het architectenbureau van Sven Mouton.

Voor de renovatie van het dak maakte de architect gebruik van bamboe. Net als bij houtskeletbouw kan eender welke isolatie gebruikt worden en bijvoorbeeld Gyproc als afwerking dienen. Foto’s: Sven Mouton

Voordelen ten opzichte van hout

Bamboe biedt naast de voordelen in sterkte ook ecologische troeven. Bamboe groeit op vier jaar, waardoor er bij de ‘productie’ geen ontbossing is zoals bij hout dat op dertig jaar groeit. Bamboe heeft ook economische voordelen. Het is een erg licht materiaal dat, net als bij houtskelet, geprefabriceerd een skelet vormt. Wel met het verschil dat een bamboeskelet sneller in elkaar steekt en goedkoper is dan hout. Wie vreest voor brand: bamboe is net als hout, in tegenstelling tot wat velen denken, beter bestand tegen brand dan staal. Waar staal bij hoge temperaturen in één keer zijn kracht verliest (en de constructie doet instorten), zal bamboe – net als hout – eerst verkolen van buiten naar binnen, waardoor er een beschermende laag gevormd wordt. Bij bamboe gebeurt de verkoling dankzij de harde laag van silicaat eromheen zelfs trager.

Eerste nieuwbouw volledig in bamboe

De eerste volledige bamboeskeletwoning is in Sint-Gillis-Waas in opbouw. De oude woning ruimde plaats voor een nieuwbouw. Bij deze woning is het ecologische aspect helemaal doorgetrokken. De constructie is bedekt met een kalkhennepbekleding en schelpen als fundering. In deze woning is overigens niet alle bamboe zichtbaar, het merendeel zit als een soort houtskelet in de wanden verborgen. Enkel daar waar de ontwerper en opdrachtgever het subtiel genoeg achtten, blijft bamboe zichtbaar om het materiaal te tonen. De bouwheer van deze eerste nieuwbouwwoning laat je trouwens stap voor stap meegenieten van alle bamboebouwwerken via zijn blog.

De constructie van het project in Sint-Gillis-Waas ziet eruit als een klimrek. 

Een bedekking met kalkhennep, ook een ecologisch bouwmateriaal. – Foto’s:  Sven Mouton

Van vloeren tot meubels

Ook in het interieur kan bamboe tot zijn recht komen. Bamboevloeren kunnen in eender welke ruimte, maar lenen zich vooral voor gebruik in de leefruimte en badkamer. Bamboevloeren en vloerverwarming gaan samen. Het is wel zo dat bamboe geen goede geleider van warmte is maar, net als hout, eerder als isolator fungeert. Denk verder ook aan bamboe voor trappen, buitenmeubilair of het werkblad van je keuken.

Voel je ook de warme sfeer van de bamboe binnenshuis of op het terras, of ben je eerder overtuigd van de sterkte van dit bouwmateriaal? We zijn alvast benieuwd of bamboe zijn weg vindt tussen het beton, de stenen of het hout.

Auteur: KC
Met dank aan Cru! Architecten, Bamboo Fencing & Bamboo Construct, Moso, Hanssens Hout en Punto Verde.

Delen