4 onmisbare tips voor een vlotte start van je renovatie

Delen

Het zoeken naar en kopen van je droomhuis is een werk van lange adem. En een huis vinden die dan voor de volle 100% aan jouw wensen voldoet, is als het vinden van het winnende kraslotje. Vaak ga je dus nog renoveren, maar dat is niet per se meteen het geval. Je kan het huis ook betrekken en pas maanden of jaren nadien ervoor zorgen dat je huis ‘uniek’ wordt, want dat is toch wel waar je naar streeft bij een renovatie.

Of je nu nog een ruime tijd wacht met renoveren, of je begint er meteen aan; een goede start is noodzakelijk voor een gewenst eindresultaat. Ben je zelf niet de meest handige harry, dan is het raadzaam om eventueel een aannemer in te schakelen. Hij of zij kan je de verbouwing dan op zich nemen.

Hoe vind je dan de juiste aannemer? ▼

Allereerst is het raadzaam om meerdere aannemer te ontmoeten. Vergelijk de prijzen, de duur van een renovatie, mogelijke referenties, … Kortom, alles wat jij belangrijk vindt in een aannemer. Als je meerdere aannemers ontmoet, leg je deze vier zaken best op tafel.

1. Nood

Wanneer je een aannemer zoekt, is het belangrijk om eentje te vinden die begrijpt waar je naartoe wilt. Communicatie tussendoor is daarbij dus erg belangrijk, maar alles begint vooraf. Of het nu om de renovatie van je badkamer gaat, of het uitbreken van een vloer: als je een project voor ogen hebt, is het belangrijk om de aannemer mee te nemen in je verhaal.

Maak daarom dus een lijstje op met wat je precies verwacht van de renovatie, waarom je precies de renovatie wil doorvoeren (in kaart brengen van problemen) of zelfs met welk materiaal je het wil laten afwerken. Zo weet de aannemer waarmee hij of zij rekening kan houden, is iedereen op de hoogte van de reden van je renovatie en kan er een inschatting worden gemaakt van de tijdspanne en het budget.

2. Visie

Tijdens de ontmoeting met je aannemer kan je ook je eigen visie meegeven. Zo zijn er heel wat mensen die via Pinterest een karrenvracht aan inspiratie opdoen. En gelijk hebben ze, want niets geeft jouw visie beter weer dan een visuele voorstelling voor de aannemer. Je kan dus zowel via sociale media, als blogs, maar ook magazines jouw ideetjes meegeven zodat hij of zij de perfecte renovatie voor jou kan voorbereiden. de aannemer.

3. Budget

Tijdens je eerste ontmoeting kan je alvast het eventuele kostenplaatje laten afwegen op jouw budget. Heb je noden in je woning, of een visie die niet afgestemd is op de renovatie, dan kan de aannemer misschien een oplossing bieden. Ziet hij of zij het misschien te groot, dan kan jij hem of haar attent maken op je -eventueel beperkte- budget. In het geval van je budget is het dus vooral realistisch aftoetsen. De aannemer kent de prijzen, jij kent je op voorhand gemaakte budget. Tijd dus om te weten te komen waar je zal of kan geraken.

4. Vragen

En vooral, nadat je bovenstaande drie punten hebt overlopen: durf vragen te stellen. Het is namelijk jouw woning en de aannemer heeft als expert alle begrip als je met bepaalde situaties geen ervaring hebt. Als je vragen stelt, heb je dan ook meteen een beter zicht op de vorderingen van de renovatie, het wat en het waarom iets wordt uitgevoerd. Door zowel vooraf, als tijdens actief mee te zijn, weet je perfect waar je uiteindelijk zal landen.

Vragen als “wanneer kan je starten?”, “hoelang zal het project duren?”, “zijn er mogelijkheden waarom het eventueel langer kan duren” en “wanneer kan je de benodigdheden voor de renovatie aankopen?”, zijn maar enkelen van de vragen die je hen kan stellen om een idee te krijgen hoe je project zal verlopen. Heb je nog (specifieke) vragen, is het raadzaam om het meteen op tafel te gooien.

Met deze tips vind je wellicht de gedroomde aannemer voor je renovatieproject. Alles start dus bij een observerend gesprek waarbij je bovenstaanden punten zeker kan/moet aanhalen. Nadien kan je de juiste keuze maken.

Bron & foto’s: Trendir

Delen