8 blunders in je keukenontwerp die je maar beter vermijdt

Share.

Wil je je keuken eens stevig aanpakken? Dan zijn er drie punten die echt van belang zijn en waar je best de nodige aandacht aan schenkt. Stijl, indeling en organisatie. Alledrie kunnen ze los van elkaar worden aangepakt, maar anderzijds hangen ze vast aan elkaar dat je toch met alles best rekening houdt. Nu, je keuken (her)inrichten of (ver)bouwen is niet de meest eenvoudige taak en er worden regelmatig fouten tegen gemaakt. Om je een beetje in de juiste richting te sturen vind je 8 soorten blunders die je best vermijdt!

1. Geen aandacht voor je vloer

Oké, we geven het toe, alles is een kwestie van smaak. Zo zijn er mensen die dol zijn op experimentele vloeren met de allergekste motieven, terwijl anderen meteen een pilletje tegen de hoofdpijn moeten nemen. Maar net zoals in de badkamer is de keuken één van de meest vochtige ruimtes in huis. Houten vloeren zijn daarbij niet zo’n goed idee. Nog aandachtspunten nodig bij het leggen van een vloer? Dit lees je hier!

Je eigen vloer leggen, dat vind je hier!

2. Vreemde muurtegels

Nadat je de ideale vloer of de perfecte kleur voor de muren hebt gekozen, is het belangrijk om bepaalde eenheid door te trekken wanneer je stroken tegels wil aanbrengen. En als je toch geen fan bent van dezelfde zandgelige of lichtblauwe kleuren van de muur over te brengen naar je tegels, kan je altijd kiezen voor een neutrale afwisseling. Flashy kleuren of een wir war aan stijlen is niet echt een geweldig idee.

3. Het plafond past er helemaal niet bij

We hebben de vloer en de (muur)tegels al gehad, dan gaan we even naar het plafond. In de keuken – en in andere kamers in huis – kan je met een plafond heel wat kanten uit. Maar het is enigszins wel van tel om het plafond in eenzelfde stijl te houden als de rest van de keuken. In onderstaand voorbeeld leverden de architecten van Ollin op dat vlak uitstekend werk. Wat een mooie keuken!

Foto: Ollin Arquitectura

4. Kleurtjes die niet passen

De juiste kleuren doen een keuken veel ruimer lijken, maar wat zijn nu de juiste kleuren? Over smaken en kleuren valt niet te twisten, dat weten we. Maar in een keuken is het misschien belangrijk om toch nog ietwat neutraler te blijven. Stel dat je bijvoorbeeld later je woning nog wil verkopen, dan schrikken potentiële kopers misschien af van een rode, appelblauwzeegroene of paarse keuken.

5. Ondoordachte materiaalkeuze

Hetzelfde verhaal geldt voor de keuze in materialen. Jouw keuzes zijn persoonlijk, maar je kan dat best niet te ver doordrijven. Zo is niet iedereen fan van een volledige marmeren keuken. Mogelijk nieuwe eigenaars zien dit eerder als een renovatiekost, terwijl jij deze meerwaarde wil doordrukken in de vraagprijs. Daarnaast is een dubbele, koperen spoelbak – zoals op de foto – zeker handig, maar het neemt ontzettend veel ruimte in. Ga dus zeker na of je die ruimte niet handiger kan benutten.

6. Ontbrekende persoonlijkheid

Oké, we hebben net zitten schrijven dat we onze persoonlijke smaken niet al te hard moesten doorduwen. En toch, je zit toch wel eventjes in je woning, dus wil je het liefst eigen maken. Ervan uitgaande dat je toch voor die neutrale keuken van hierboven kiest, kan je bijvoorbeeld de beste citaten op je muur bevestigen. Of wat denk je van krijtbordverf? Dan heb je meteen een boodschappenlijstje aan je muur.

Foto: Diseñadora Lucia Casanova

7. Een organisatorisch rommeltje

Een keuken waar je niets terugvindt of waar de potten en pannen geen vaste plek hebben, dat is bijna not done. En toch gebeurt het nog steeds. Probeer met houten panelen aan de muur alvast voor extra opslagruimte te zorgen en installeer schuiven en kasten in elk hoekje waar het nog enigszins doenbaar is. Want als er één plek is, waar je liefst alles opgeborgen ziet, dan is het wel in de keuken.

8. Een (onhandig) keukeneiland

Een keukeneiland, je bent er fan van of je bent het niet. Maar is het wel een goed idee. Heel wat handige harry willen per se een keukeneiland installeren, ongeacht of daar nu plaats voor is of niet. Resultaat, het keukeneiland is ofwel niet echt geplaatst zoals ze willen, ofwel kan je nadien amper een eitje bakken in de keuken omdat je niet meer kan draaien of keren. Het ideale eiland is namelijk minstens 1,2m tot 1,5m lang en een goeie halve meter diep, volgens vakmensen. Heb je een keuken die bijvoorbeeld maar 2 op 4m groot is, dan snap je meteen dat het geen zin heeft.

We beseffen ook dat heel wat ‘blunders’ een kwestie is van persoonlijke smaak. Maar wees wel gewaar van de mogelijke nadelen wanneer je in de keuken toch knopen doorhakt. 😉

Bron: Homify

Share.