Zo leg je gemakkelijk een nieuwe vloer

Share.

Laten we meteen eerlijk zijn. Bij zo goed als alle renovatiewerken kom je ergens op een punt waar je even niet weet wat je moet doen of welk resultaat het zal opleveren. Het werk uit handen geven is vaak een logisch gevolg, maar wat als je het toch zelf wil doen? In deze aflevering: zelf de perfecte vloer leggen in 6 stappen!

Keuzes maken

We starten met een vloer die meteen ‘gebruiksklaar’ is. Dit betekent dat we de fase waarin de vloer gegoten wordt, reeds voorbij zijn. In het geval van een oude vloer is het alvast volledig opengebroken en klaar voor een nieuwe vloer. Uiteraard is de eerste stap het kiezen van de soort vloer die je wil. Ga je voor vast tapijt, of heb je liever parket, laminaat of vinyl? En wat denk je van een oude getrouwe tegelvloer? Laten wij alvast verder gaan met dat laatste!

Ga jij voor een houten vloer, of verkies je toch tegels?

Ga jij voor een houten vloer, of verkies je toch tegels?

Inschatten

We kiezen dus voor een tegelvloer, maar hoeveel heb je dan precies nodig? Wel, heel wat mensen onderschatten vaak hoeveel materiaal ze precies nodig hebben om de gehele oppervlakte te vullen. Heb je een bepaalde ruimte opgemeten? Dan is het altijd handig om iets meer te bestellen dan nodig. Sommige tegels passen immers niet meteen in de hoekjes en dan moet er nog gesneden worden. Dan heb je soms verlies en eindig je uiteindelijk met te weinig materiaal. Dus: een beetje te veel marge is beter dan te weinig!

Werkmateriaal

Niet iedereen realiseert zich dat je heel wat werkmateriaal voor handen moet hebben om een project af te werken. Zo kan je bij het leggen van tegels best gebruik van een (gehuurde) tegelsnijder. Dan kan je je tegels op maat afwerken. Dit is het vaakst nodig bij hoekjes, aan deurlijsten of waar buizen (van bijvoorbeeld de verwarming) lopen.

Daarnaast is bescherming ook van belang. Stevige werkhandschoenen kunnen er alvast voor zorgen dat je ‘s avonds niet met blaren op je handen zit. Kniebeschermers zijn ook geen overbodige luxe. Je zit immers een hele tijd op je knieën op niet zo’n egale ondergrond. De beschermers zorgen er alvast voor dat je geen schaafwonden hebt.

tegelzaag

Het plan

Nu je al weet dat je tegels gaat gebruiken, is het ook van belang om een bepaald plan uit te tekenen. Zo kan je sneller te werk gaan. Ga je voor gelijke tegels in dezelfde kleur? Dan volstaat een plan dat aanduidt waar je precies met ‘gesneden’ tegels zit. Heb je verschillende kleuren of formaten? Kijk dan best welk patroon je precies wil. Een traditioneel schaakbord of één donkere tegel per drie witte? Keuze te over!

Home improvement, renovation - handyman laying tile, trowel with mortar

Verplaatsingen

Hier is het heel simpel. Wie wil werken in huis, moet ervoor zorgen dat er plaats is. Alles wat dus los staat kan je best aan de kant schuiven of naar een andere kamer slepen. (Koel)kasten, (af)wasmachines of andere meubels kunnen dus best even verhuizen. Wanneer het de bedoeling is om rond een object te betegelen, zoals een toilet, is dit dan weer niet nodig.

En start

Starten maar! Maar waar? Er zijn drie manieren om het betegelen te starten:

  • Vanaf de kant:
    Voornamelijk begint men vanuit de hoeken. Voor velen is dit een gemakkelijkere manier om de tegels in te schatten op grootte of hoeveelheid. Dit is vooral handig wanneer al je tegels eenzelfde formaat of kleur hebben.
  • Vanaf het midden:
    Heb je toch een patroon in gedachten? Dan kan je misschien beter vertrekken vanuit het midden. Zo bewaar je het beste overzicht.
  • Vanaf een ‘verborgen’ punt:
    Weet je op voorhand dat op de plek waar je begint die grote, eiken kast komt te staan? Dan kan je hier beginnen. Deze tegels zullen immers niet meteen zichtbaar zijn en vermits je naarmate het betegelen beter wordt in het werk, hou je alleen maar eigen vakwerk over. En ja, dat kan dus zowel vanaf het midden als van aan de kant.

tegelvloer1

Hoe moeilijk is het leggen van een vloer?

De ene zegt dat het leggen van een vloer als het ware kinderspel is, de andere vloekt zich stevig te pletter. Vloeren kosten tijd, energie en doorzettingsvermogen. Je begint wellicht met volle moed, maar zal blij zijn als het klaar is. Niet dat we je willen demotiveren, maar we waken voor onderschatting. Een goede voorbereiding is dus al het halve werk! Succes! 😉

Share.

Leave A Reply