Met deze 6 tips vind je de juiste architect

Delen

Een goede architect vertaalt jouw bouw-of renovatiewensen naar een concreet project, zoekt creatieve oplossingen, waakt over de technische integriteit van het geheel en vormt doorheen de hele (ver)bouwperiode een eerstelijnsadviseur. Kortom: een architect kiezen is een van de belangrijkste beslissingen in een bouwproces. Maar hoe vind je de juiste? 6 tips.

1. Laat je inspireren

Er is een heel ruim aanbod van architecten, bouwsystemen en stijlen. Om de juiste keuze te maken, moet je natuurlijk eerst weten hoe jouw gedroomd renovatie-of nieuwbouwproject eruit ziet. Neem daarom de tijd om je te laten inspireren.

Magazines als Ik Ga Bouwen, websites als zoekeenarchitect.be of -uiteraard- de blog van Zimmo bundelen inspiratie en informatie over trends en technieken. Toondagen als Mijn Huis Mijn Architect en de Vlaamse Renovatiedag zijn de uitgelezen kans om binnen te kijken in interessante huizen en architecten aan het woord te horen over hun projecten.

TIP: Maak een moodboard, bijvoorbeeld op Pinterest, dat je later kan laten zien aan mogelijke architecten.

2. Zoek en vraag referenties.

Een mooi huis is één ding, een vlotte samenwerking nog iets anders. Vraag vrienden en familie naar hun ervaringen met de architect. Waren ze tevreden? Waarom wel of net niet? Wat zat er allemaal in de prijs?

Zie je een huis dat je aanspreekt op een toondag? Spreek de bouwheer aan en vraag hoe de samenwerking met de architect is verlopen. Ook (beleefde) assertiviteit komt goed van pas. Bots je op straat op jouw droomhuis? Durf aanbellen en informatie vragen. De meeste mensen vertellen graag over hun bouw-of renovatieproject. Heb je een architect op het oog? Vraag of jullie samen een tevreden klant kunnen bezoeken.

3. Selecteer architecten die passen bij jouw project

De meeste architecten hebben een karakteristieke stijl: van modern, minimalistisch tot klassiek of landelijk. Sommigen zijn daarnaast ook gespecialiseerd in bepaalde bouwsystemen zoals houtskeletbouw of specifieke projecten zoals BEN-huizen of renovaties van beschermde gebouwen.

Ook de dienstverlening en aanpak kunnen sterk verschillen. Er zijn architecten die zich beperken tot het opmaken van de plannen en toezicht op de uitvoering van de werken (wettelijk taak) , anderen bieden ook bijkomende diensten aan zoals de opmaak van lastenboeken, coördinatie van de werken of het maken van verkoopplannen.

Ten slotte heb je als bouwheer ook de keuze tussen een architectenbureau, vaak met een bredere dienstverlening en specialisaties, of een zelfstandig architect, met kleinschaligheid en direct contact als grote troeven.

Bedenk op voorhand of jouw project specifieke ervaring vereist, welke stijl je precies nastreeft en wat je verwacht van de samenwerking.

4. Maak een shortlist en ga op gesprek

Op basis van de voorgaande tips kan je een shortlist opstellen van een aantal kandidaten. Neem de tijd om met elk van deze architecten te spreken. De meeste architecten vragen geen ereloon voor een kennismakingsgesprek. Er worden natuurlijk nog geen plannen gemaakt, maar je krijgt wel de kans om enkele belangrijke zaken af te toetsen: een goede architect begeleidt zijn klanten gedurende het hele (ver)bouwtraject, zoekt creatieve oplossingen en levert maatwerk. Vraag in het eerste gesprek naar de werkwijze en visie van de architect. Komen deze zaken erin terug?

 

Het belangrijkste in zo’n gesprek is een persoonlijke klik. Je zal minstens een jaar met deze persoon samenwerken: een goede verstandhouding en vertrouwen zijn essentieel.

5. Vergelijk prijzen

De tarieven van architecten kunnen sterk verschillen, maar dat geldt ook voor de dienstverlening. Wie het ereloon te veel laat doorwegen in het beslissingsproces, komt vaak bedrogen uit. Wil je prijzen vergelijken? Vraag naar een uitgebreid overzicht van wat wel of niet in de prijs zit. Kies voor een pakket dat aansluit op jullie wensen.

Doe je veel zelf? Dan kan je de prijs drukken met een architect die zich beperkt tot zijn wettelijke taak. Maar let op voor architecten die voor een zacht prijsje enkel hun handtekening zetten onder plannen: dit is niet alleen onwettelijk, je loopt ook heel wat risico’s. Zonder architect op de werf, heb je niemand die jouw belangen als bouwheer verdedigt.

6. Begin op tijd

Wacht, indien mogelijk, niet tot na de aankoop van een huis of bouwgrond om een architect te zoeken. Zo haal je meer uit de samenwerking. Een goede architect kan je helpen met het stroomlijnen van jouw specifieke wensen en budget, wijzen op belangrijke aandachtspunten bij een eventuele aankoop en mee sturen tussen de soms overweldigende keuzes in het hele bouwproces.

Auteur: MVM
In samenwerking met Blanco Architecten en Bakermat, atelier voor architectuur.

Delen