Zonnepanelen in 2017: nog steeds een goed idee?

Share.

Met de almaar stijgende energiefacturen lijkt nu het ideale moment om zelf energie te kunnen opwekken. Uiteraard staat hier eerst een investering tegenover. Maar, is het effectief het investeren waard, rekening houdend met het wegvallen van groenestroomcertificaten en de invoering van het prosumententarief?

Voordelen van zonnepanelen

De elektriciteitsprijzen voor verbruikers in Vlaanderen stijgen door onder andere de Vlaamse energieheffing (ofwel “de Turteltaks” die vanaf 2018 weer wordt afgeschaft) en de stijging van de btw op elektriciteit van 6 naar 21 procent. Eigenaars van zonnepanelen vermijden deze kosten grotendeels door dat ze hun eigen geproduceerde stroom verbruiken en minder afhankelijk zijn van het net. Daarbovenop komt dat de investeringskosten voor PV blijven dalen.

De kostprijs van zonnepanelen

De prijs hangt natuurlijk af van de grootte van de installatie. Indien we een voorbeeld bekijken van een zonnepanelen installatie op het dak van een gezinswoning met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh per jaar, hebben ze een zonnepanelen installatie van 4 kW nodig. Een installatie van 4 kW kost gemiddeld 5.600 euro excl. Btw. Bij een gebouw ouder dan 10 jaar betaal je 6% btw, bij een gebouw jonger dan 10 jaar betaal je 21% btw.

De terugverdientijd

De gemiddelde duurtijd om een installatie terug te verdienen ligt op acht à tien jaar. Dit is afhankelijk van bepaalde parameters zoals het type panelen, de stijging van de elektriciteitsprijs en het prosumententarief. Deze forfaitaire netvergoeding kost jou – afhankelijk van je netbeheerder – tussen de 89 en 128 euro per kW geïnstalleerd vermogen. De groenestroomcertificaten voor installaties onder de 10 kW zijn intussen ook al even afgeschaft.

Een sterke terugverdientijd hangt onder meer af van een correcte berekening voor de plaatsing. Een helling tussen 20 en 60 graden levert goede resultaten op. Vraag daarom aan de installateur een correcte berekening met een computerprogramma en vertrouw niet zomaar een gemiddeld cijfer.

Enkele tips

1. Kijk verder dan de prijs!

Professionele installateurs die kwaliteit garanderen zullen meestal niet de goedkoopste zijn. Kwaliteit heeft zijn prijs. Een professionele installateur houdt in zijn gedetailleerde offerte bv. rekening met de situatie van de woning. En ze controleren ook de werking van de zonnepanelen na de installatie met behulp van een controlelijst. Een lijst van gecertificeerde installateurs vind je op de website van RESCert.

2. Stel vragen aan de installateur

Beter een vraag te veel dan te weinig stellen. Vraag zo bv. een infoblad met afmetingen, het vermogen en rendement… Vraag naar de testcertificaten voor zonnepanelen, met het nummer IEC 61215 of IEC 61730 voor kristallijne zonnepanelen en IEC 61646 voor dunnefilmzonnepanelen.

3. Mijd schaduwen

Zonnepanelen zijn te vermijden in de buurt van schoorstenen of dakkappellen. Een kleine schaduw heeft zijn gevolgen op het rendement. Tussen zuidoost en zuidwest presteren zonnepanelen het best.

4. Vergelijk offertes

Het komt erop aan om bij je offerte verder te kijken dan de prijs. Vergelijk de dienst na verkoop, de jaren ervaring, de referenties. Bekijk ook welke merken hij kan aanbieden. En vergeet ook de garantie niet. De meeste fabrikanten zorgen voor een productiegarantie van 25 jaar op de energetische prestatie van de zonnepanelen. Dit wil zeggen dat ze garanderen dat de panelen na 25 jaar nog voor 80% van de energieopwekking zorgen. Indien je ook een garantie wil op schade, vraag je best of de panelen een IEC61215 certificaat hebben. Dit certificaat toont aan dat de panelen in principe bestand zijn tegen hagel.

5. Bekijk de zonnekaart

De online zonnekaart geeft aan of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Door jouw adres in te tikken op de zonnekaart app, krijg je een eerste indicatie van de geschiktheid van uw dak via een kleurencode.

Ondanks het wegvallen van de groene stroomcertificaten en het ingevoerde prosumententarief zijn zonnepanelen zeker een investering waard te noemen. Wanneer je de investering in zonnepanelen op lange termijn bekijkt, is een rendement verzekerd. Waak over een goede plaatsing van de zonnepanelen en ga daarom met een gespecialiseerde plaatsingsfirma in zee.

Auteur: KC
Met dank aan ODE, organisatie van Duurzame Energie

Share.