Dit zijn dé Belgische bouwtrends van 2017

Share.

Ben je van plan om dit jaar die baksteen in je maag te gebruiken om te (ver)bouwen? Laat ons dan maar meteen met de deur in huis vallen: wij gingen voor jou op zoek naar dé bouwtrends van 2017. Droom alvast weg bij deze architecturale pareltjes en ga binnenkort helemaal voorbereid zelf aan de slag!

#1 Een liefdesspel tussen koud en warm

Wie vandaag een strakke kubuswoning in wit gevelpleister met een keurig gemanicuurd tuintje kiest, is eraan voor de moeite: superstrak en koud is out dit jaar. “Combinaties van koude en warme materialen doen het momenteel erg goed,” weet Sonja van ARPA architecten. “Zowel buiten als binnen zien we een prachtig samenspel van beton en warme houtsoorten.”

Foto: © ARPA Architecten, Fotograaf Heikki Verdurme

Nicolas, zaakvoerder van Enplus Architecten, noemt het zelfs een echte slingerbeweging. De erg sobere look maakt plaats voor nieuwe texturen en levende, eerlijke materialen. What you see is what you get, zegt hij. En hoewel de materiaalkeuze vaak vanuit stilistisch oogpunt wordt gemaakt, zijn deze ruwe bolsters een mooi extraatje voor de budgetbewuste bouwer. Elk materiaal komt natuurlijk met een eigen prijskaartje, maar het voordeel is dat je deze ruwbouwmaterialen niet per se meer hoeft af te werken.

Foto’s: © Enplus Architecten

#2 Buiten wordt binnen, binnen wordt buiten

“Mensen hebben geen nood meer aan een tuin van 1000m²,” laat Nicolas ook weten. “We hebben daar met zijn allen geen tijd meer voor. Geef ons een stadstuin, een buitenkamer, een paviljoen! Overdekte terrassen doen het momenteel erg goed. Vlamingen zitten graag buiten. Of ze hebben toch graag het gevoel dat ze buiten zitten. Wij kiezen vaak voor verschillende terrassen en plekken die ons het hele jaar door van een unieke lichtinval laten genieten.”

Foto: © Enplus Architecten

De grens tussen binnen en buiten vervaagt, en alsmaar vaker wordt ook de tuin al in een vroeg stadium mee verwerkt in het architecturale plan. Zo smelten beide werelden samen en benutten we onze eigen plek optimaal.

Foto’s: © MAX8 Architecten, Fotograaf Luc Roymans

#3 Een plek voor vrienden en familie

Onze huizen worden ook steeds vaker een verlengde van onszelf. Het is een plek waar we onze vrienden uitnodigen voor een feestje, een barbecue of een gezellige wijnavond. Dat gegeven staat centraal in deze woning van MAX8 Architecten. “Het hele lichtplan werd zo voorzien dat woonruimtes in een handomdraai worden omgetoverd tot ware entertainmentplekken”, zegt architect Tom van MAX8 Architecten.

Foto: © STAARC Architecten, Fotograaf Bram Tack

Bij STAARC pakten ze het net iets anders aan. Zij creëerden voor hun klant een prachtige open leefkeuken als centrale spil in de woning. “Vlamingen koken graag en keukens moeten dan ook een volwaardige leeffunctie krijgen,” verduidelijkt Anna van STAARC.

Anderzijds ziet ze nog een andere evolutie: we denken met zijn allen vaker toekomstgericht. Zo kiezen we voor polyvalente kamers die eenvoudig van functie kunnen veranderen. Of voorzien we liften en andere voorzorgsmaatregelen waardoor we ook in minder mobiele tijden kunnen blijven genieten van onze woningen.

#4 Comfort, comfort, comfort

En dat genot komt alsmaar vaker centraal te staan, vindt Tom van MAX8: “Domotica is enorm populair dit jaar. Iedereen wil het hele huis kunnen bedienen met een smartphone. Zo willen we onze voordeur opendoen terwijl we zelf genieten van een vakantie aan de Italiaanse Riviera, vanuit de file alvast de verwarming aanzetten, of vanuit bed het licht boven de keukentafel uitschakelen wanneer we beseffen dat we het vergeten zijn.

Foto: © STAARC Architecten, Fotograaf Bram Tack

Ook verwachten we alsmaar vaker dat er overal onmiddellijk heet water uit de kraan stroomt én krijgen zoon- of dochterlief al sneller een eigen badkamer toegewezen. Wie kan, kiest dus voor nieuwe snufjes en een extra beetje luxe.

#5 Strijd om het E-peil

Helaas strooit het E-peil, met haar sterke resem vereisten, weleens roet in het eten van onze bouwdromers. Zowel de isolatienorm als de beperking van oververhitting doen ons massaal grijpen naar maatregelen zoals extra-isolerende beglazing, zonnepanelen, warmtepompen en ventilatie D. Anna van STAARC bevestigt dat heel wat mensen initieel wel vragen naar domotica, maar er uiteindelijk niet voor kiezen. Waarom? Eenvoudig. “Die energiezuinige technieken slokken een alsmaar groter deel van het budget op,” vertelt ze, “en mensen moeten op andere plaatsen compromissen sluiten. Vaak zijn luxueuze materialen en leuke extraatjes de eersten om het onderspit te delven.”


“Inderdaad,” beaamt ook Sonja van ARPA, “mensen vragen vandaag zelden bewust naar een energiezuinige woning. Vaak willen ze gewoon een huis dat aangepast is aan hun huidige levensstijl en ook aan hun esthetische verwachtingen voldoet. We hebben op dat vlak dus nog wel een stukje te groeien.”
Deze woningen leveren uiteraard prachtige beelden op, maar niets is beter dan een woning echt te beleven. Schrijf je dus snel in voor Mijn Huis Mijn Architect en ga ze dit weekend in levende lijve bewonderen!

Welk idee zie jij het meest zitten?

Auteur: LVB

Share.