Dit is het allerduurste huis ter wereld!

Share.

De grootste en meest luxueuze villa’s, dat is wellicht voorbestemd voor de grootsten der Aarde. En dat wij met z’n allen nooit in een miljoenenvilla zullen wonen, daar leggen we ons al bij neer. Maar zoals overal geldt de regel ‘kijken mag’. Waardoor we met veel plezier binnenkijken in Villa Les Cèdres, de allerduurste woning ter wereld en ooit eigendom geweest van een Belgische koning!

Villa Les Cèdres

We trekken richting Saint-Jean-Cap-Ferrat, een Frans schiereiland tussen Monaco en Nice. Daar -aan de Middellandse Zee- vinden we Villa les Cèdres, de duurste villa ter wereld. Wie zich koper wil noemen, zal minstens 350 miljoen euro op tafel moeten leggen. Maar wat je er voor krijgt, is wel de moeite waard. 1.672 vierkante meter aan woonoppervlakte in half paleis uit 1830 en enorme tuin van meer dan 14 hectare incluis.

Een waar paleis, zeker wanneer je weet dat er nog een Belgische koning ooit eigenaar was. Koning Leopold II en zijn consorten waren eigenaar van 1904 tot 1924. In de periode toen hij nog leefde (tot 1909) kocht de fel bekritiseerde vorst zowat alles wat er toen in Monaco en omstreken te koop stond. Zo bezat hij op een gegeven meerdere villa’s, waarvan eentje met een wegje vasthing aan Les Cèdres.

Woonkamer aan zee

Betekent dit dat koning Leopold II in het begin van de 20e eeuw voornamelijk in Zuid-Frankrijk te vinden was? Neen, in tijden van de kolonisatie van Congo, kocht de toenmalige vorst het bescheiden optrekje voor de barones Vaughan, beter bekend als Caroline Delacroix, oftewel de 50 jaar jongere minnares van de koning.
Als we binnenkijken, merken we nog heel wat terug van de stijl die toen grossierde. Heel wat ornamenten, lusters en zelfs portretten van de koning en zijn minnares sieren nog steeds de woning. Ondanks dat de woning nadien eigendom werd van de familie Marnier (van de likeur) bleef de herinnering aan de Belgische koning in leven aan de Côte d’Azur.

Slaapkamer van de koning

Hoewel er 14 slaapkamers in het paleis zijn, springen er enkelen in het oog. Zo ook het slaapvertrek van de koning, al vrezen we dat daar niets van overblijft wanneer een nieuwe koper de kamers aan een grondige modernisering onderwerpt. Of een kandidaat-eigenaar zich reeds gemeld heeft is niet duidelijk. Na de overname van Marnier door het Italiaanse Campari is ook de woning in handen van het drankenbedrijf.

“Het is een uniek pand, maar eigenlijk nog echt niet gekend, vermits de woning niet te bezichtigen valt vanaf de straatkant”, klinkt het bij Bob Kunze-Concewitz, CEO van Campari.

Prachtig terrein!

Leopold II was een ontzettende fan van alles wat maar met natuur te maken had. Hij liet dan ook 25 verwarmde serres bouwen aan de Villa Les Cèdres, nu goed voor 20.000 planten. Of de indrukwekkende plantentuin bij heeft gedragen tot het succesrecept van Grand Marnier is niet geweten. Wat wel klopt is dat de familie Marnier-Lapostolle in 1924 de villa overnam van onze koning en dat er tot op de dag van vandaag nog steeds planten gekweekt op Cap-Ferrat die worden verwerkt in Grand Marnier.

Uitzicht

Toch fan van de indrukwekkende villa? Dan zal je met plezier opstaan om te genieten van het prachtige uitzicht. Sowieso is het aan de Côte d’Azur prachtig met onder andere Nice, Saint-Tropez en Monaco. Maar wat als dit jouw dagelijkse zicht op zee wordt, dat je overigens met niemand moet delen? Prachtig! Wij zijn ook fan. 😉

Het is nog maar de vraag of er ooit een koper is die met ruim 350 miljoen euro over de brug komt. Zou jij het doen?

Bron & foto’s: Bloomberg

Share.