Mag je op elke grond bouwen?

Share.

Wie op zoek gaat naar een huis of appartement, stelt zich wellicht op een bepaald ogenblik de vraag of bouwen geen optie is. Een stukje grond zoeken, een huis erop (laten) bouwen en klaar, toch? Helaas, zo simpel is het niet en het begint al bij het zoeken en vinden van grond waar je überhaupt op mag bouwen.

Stel: Liselot en Jasper willen na jarenlang huren eindelijk een eigen stekje. De ideale woning om te kopen in de juiste regio vonden ze niet, dus gaan ze op zoek naar een plekje om hun droomhuis te bouwen. Plots vinden ze een stukje grond in hun favoriete gemeente. Maar mag het koppel zomaar bouwen op de grond?

Zoeken naar bouwgrond

Eerst en vooral, een zoektocht naar een stukje bouwgrond vergt de nodige inspanning. Want het is niet omdat een stuk grond te koop staat, dat je er zomaar je woning op mag plaatsen. Sterker nog. Een perceel dat in woongebied gelegen is, betekent ook niet dat het zomaar om bouwgrond gaat. Een stukje grond kan namelijk verschillende ‘bestemmingen’ hebben. Zo kan het ook landbouwgrond zijn.

Om te weten of het stukje grond dat te koop staat ook wel degelijk bouwgrond is, kan je best nagaan of er een stedenbouwkundig attest aanwezig is. Is die niet aanwezig, dan kan je dit best aanvragen aan de bevoegde dienst van je gemeente. Zij bekijken de situatie in kwestie en levert daarbij -indien alles in orde is- het stedenbouwkundig attest af. Let daarbij wel op dat een stedenbouwkundig attest of -informatie altijd op papier moet staan. Mondelinge info is niet rechtsgeldig.

 

Bouwgrond gevonden, nu bouwen?

Oké, je hebt nu bouwgrond gevonden en je bent nagegaan bij de dienst stedenbouw of ruimtelijke ordening van je gemeente of het überhaupt bouwgrond is. Ja, je mag dus bouwen, maar is de kous daar mee af? Neen, want ieder stukje bouwgrond is namelijk onderworpen aan stedenbouwkundige voorschriften. Je mag dus niet zomaar bouwen wat je maar wil. Zo kan er in de voorschriften het aantal verdiepingen, het type woning, bepaalde materialen en andere zaken reeds vastgelegd staan. Werk je met een sleutel-op-de-deur, ben je wellicht verplicht te bouwen met een vastgelegde firma of aannemer.

Zijn er nog dingen waar je rekening mee moet houden? Uiteraard. Een belangrijke vraag is of het eigenlijk verplicht is om te bouwen op het stukje gekochte bouwgrond. Het is namelijk mogelijk dat er een bepaalde termijn is vastgelegd wanneer je moet bouwen. Voordeel voor de bouwer: wie bouwt en zijn of haar domicilie er plaatst binnen de vijf jaar, krijgt korting op de registratierechten.

Hogere kostprijs?

Korting krijgen is altijd positief, maar uiteraard zijn er qua budget nog zaken om rekening mee te houden. Zo kan het zijn dat je bouwgrond geen egaal stukje grasveld is, maar nog vol met bomen en puin ligt. Opruimkosten -in welke vorm dan ook- kunnen op dat vlak hoog oplopen. Daarnaast moet je ook rekening houden met een bodemattest, dat je tot 1.000 euro zou kosten. Eentje dat best cruciaal is, want een grond kopen enkel door er naar te kijken, is geen goed idee. En een verontreinigd stukje grond kopen nog minder.

Tot slot is het ook gewoon verder kijken dan het prijskaartje dat aan de bouwgrond vasthangt. Net zoals bij elke vastgoedtransactie moet je ook hier rekenen op te betalen notariskosten, zoals registratierechten, ereloon en aktekosten.

Zo, nu weet je waar je moet op letten wanneer je een bouwgrond koopt en waar je overal mag bouwen. Belangrijk is dus om de juiste bestemming van de grond te kennen en mocht dat in orde zijn, dan is het eveneens belangrijk om een stedenbouwkundig attest te hebben, waar je je uiteraard nog aan de eventuele voorwaarden dient te houden. Succes!

Share.