6 fouten die je maakt wanneer je gordijnen ophangt

Share.

Gordijnen bestaan niet alleen om je ruimte te verduisteren. Ze zijn ook een visuele aanvulling op je interieur. Tenminste, als ze op de correcte manier worden opgehangen. Wat zijn de meest gemaakte fouten bij het ophangen van gordijnen en waar moet je dus zeker op letten? Je ontdekt het hier.

1. Slordig meten

Het correct opmeten van je ramen is de allereerste stap. Door op voorhand de juiste maten te noteren voor gordijnen en gordijnrails, bespaar je jezelf heel wat frustratie.

2. Gordijnen te laag hangen

Je gordijnen dicht bij het plafond hangen, creëert een groter ruimtegevoel. Vooral in kleine kamers is het dus belangrijk om je gordijnrails hoog genoeg te hangen.

3. Te korte gordijnen kopen

Kant-en-klare gordijnen zijn in veel gevallen een goedkope en gemakkelijke oplossing. Maar let op: als ze tot net boven de vensterbank komen, zijn ze geen toegevoegde waarde in je ruimte. Ze verduisteren immers niet, en bovendien oogt het slordig.

Wat dan wel een goede lengte voor je gordijn is? Dat hangt af van de plaatsing. Hangt er een radiator onder het raam? Dan mag het gordijn zeker niet tot aan de vloer komen. Anders loop je het risico om de warmteopbrengst van je radiator te verliezen.

4. Niet nadenken over de breedte

Je gordijnstof is breed genoeg als ze 2 tot 2,5 keer de breedte van het venster meet. Zo creëer je meer volume en vermijd je dat je gordijnen er slordig bijhangen, of dat ze je ramen maar nét bedekken.

5. Een gekreukte gordijn ophangen

Ook in je gordijnen verdwijnen kreuken helaas niet vanzelf. Er even een strijkijzer overhalen voor je je nieuwe pronkstukken ophangt, is dan ook geen overbodige luxe. 

6. Vergeten dat je gordijn moet hangen

Goed, je hebt prachtige, brede, kreukloze gordijnen, die de perfecte lengte hebben voor je ramen. Maar… je kan ze niet ophangen! Bekijk op voorhand hoe je je gordijnen wil of kan ophangen – aan een rail of aan een roede? –, en vergeet niet om daar de nodige benodigdheden voor aan te kopen. Zorg er ook voor dat het systeem stevig genoeg is om je gordijnen te dragen. Zeker bij een dikke stof kan de roede behoorlijk wat gewicht te dragen krijgen.

Heb jij dit ook al meegemaakt? Laat het achter in de reacties!

Auteur: SDC

Share.