Vlaamse woning 2% goedkoper geworden

Share.

2018 is voor de Vlaamse vastgoedmarkt een beetje in mineur gestart. Het aantal vastgoedverkopen daalde de eerste drie maanden van dit jaar namelijk met 4,1% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de notarisfederatie.

Vastgoed gaat achteruit

De daling van het aantal vastgoedtransacties was voelbaar in alle Vlaamse provincies. De grootste dalingen waren -in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar- in Oost-Vlaanderen (-7,8%) en Antwerpen (-6,4%). In de andere provincies waren de dalingen minder groot: Limburg klokte af op -1,5%, West-Vlaanderen op -1,3% en Vlaams-Brabant op -0,8%.

Huizenprijzen dalen ook

Naast het aantal transacties blijkt ook de gemiddelde prijs van een woning in Vlaanderen met 2% gedaald te zijn. Ondanks dat in 2017 elk kwartaal de prijzen steevast in de hoogte bleven gaan, is er voor het eerst opnieuw een daling vastgesteld. Zo daalde de gemiddelde prijs van een verkochte woning in Vlaanderen vorig trimester tot 266.199 euro.

Ook in Wallonië daalde de prijs van een woning, met 1,6% tot gemiddeld 181.845 euro. In Brussel was er een prijstoename met 2,9%, tot 441.117 euro. Opmerkelijk: de prijzen zijn enkel voor woonhuizen. De verkoopprijs van een appartement steeg in de eerste drie maanden in Vlaanderen wél nog een beetje, 0,6% om precies te zijn, waardoor de gemiddelde prijs voor een appartement precies 224.534 euro bedraagt.

Bron: Notaris.be

Share.