De voor- en nadelen van klinkers op de oprit

Share.

Als je oprit niet piekfijn in orde is, lijkt je huis niet helemaal af. Twijfel je nog over de soort bestrating? Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden. In dit artikel focussen we op klinkers. We sommen niet alleen de pluspunten op, maar geven je ook de nadelen mee.

 Voor je oprit zijn er heel wat verschillende mogelijkheden: beton, kiezelsteentjes, dolomiet, …  Heel wat Belgen kiezen echter voor een geklinkerde oprit. Logisch, de prijs valt mee en er zijn ontzettend veel verschillende kleuren, vormen, materialen en legpatronen. Bovendien kan een handige Harry zelf aan de slag.

 Voordelen

 • Klinkers zijn heel sterk en gaan daardoor een lange tijd mee. Dat heb je nodig op een oprit. Je rijdt er immers bijna elke dag met de wagen op en af.
 • Klinkers bestaan in verschillende soorten en maten. Van klei- en betonklinkers tot gebakken klinkers en basalt. Niet enkel de vorm, maar ook de kleur van je oprit kies je helemaal zelf. Het gamma is ontzettend uitgebreid. Net daarom passen klinkers ook bij verschillende soorten woningen. Van een pastorijhuis of gerestaureerde boerderij tot een erg strakke woning.
 • Mag het wat specialer? Met klinkers bepaal je het legpatroon zelf. Van wild- en blokverband tot keper- en elleboogverband.
 • Een beschadigde oprit? Het klinkerwerk is heel eenvoudig te herstellen en te verwijderen. Hou in dit geval wel rekening dat je een kleurverschil kunt zien.
 • Klinkers zijn bestand tegen zware belasting en dus perfect om met meerdere auto’s over te rijden.
 • Je hebt minder onderhoudswerk aan klinkerwerk dan aan bijvoorbeeld grind of dolomiet. Af en toe borstelen en sporadisch afspuiten met een hogedrukreiniger volstaat. Om de voegen mooi te houden, kun je ze één tot twee keer per jaar inborstelen met wit zand.
 • Sommige klinkersoorten zijn vochtbestendig. Dat betekent dus nooit meer uitglijden in de winter! Uiteraard zijn deze iets duurder.

Nadelen

 • Een beklinkerde oprit is gevoelig voor vervorming. Bijvoorbeeld door wortels onder het klinkerwerk. Het risico? Je oprit kan al na enkele jaren verzakken. Om dat probleem te voorkomen, is het een must om een voldoende dikke ondergrond te voorzien.
 • Een kantafsluiting is noodzakelijk. Zo kunnen klinkers later niet meer verschuiven. Dat kan met een boordsteen, al dan niet in dezelfde kleur.
 • Geen fervente onkruidwieder? Je moet helaas regelmatig het onkruid tussen de voegen verwijderen. Op schaduwrijke plekken is zelfs mosvorming mogelijk.
 • Kies je voor een bepaalde kleur van oprit? Hou er dan rekening mee dat de oorspronkelijke kleur na verloop van tijd verbleekt.
 • Klinkers plaatsen is een intensief werk en dus duur. Om de kosten ietwat te dekken, kun je eventueel voorstellen om zelf te helpen bij het aangeven van de klinkers.

Tip: Het gamma klinkers is ontzettend uitgebreid. Je hebt niet alleen heel veel verschillende vormen en kleuren maar ook diverse materialen. Laat je goed informeren bij een verkooppunt of fabrikant. Op die manier maak je ongetwijfeld de beste keuze.

Zou jij kiezen voor klinkers op je oprit? Waarom wel/niet? Laat het achter in de reacties!

Auteur: EM

Share.