Kan je een huis kopen met cryptomunten?

Share.

Cryptomunten, cryptocurrency, virtuele munten. Iedereen heeft er ondertussen al wel van gehoord. En als je daar niet van gehoord hebt, dan wel van Bitcoin, de bekendste cryptomunt in zijn soort. Maar wat doe je ermee, met die virtuele munten? Kan je ze bijvoorbeeld investeren in vastgoed? Zimmo ging op onderzoek uit.

Wat zijn cryptomunten?

Laat ons beginnen bij het begin. Wat zijn cryptomunten? De virtuele munt is simpelweg een digitale munteenheid, die beveiligd wordt door versleuteling (waarbij data gecodeerd wordt en dus onleesbaar wordt gemaakt). Bitcoin bestaat sinds 2009, en is daarmee de eerste gedecentraliseerde cryptomunt. Dat betekent dat er geen centrale instelling (zoals een bank) is die de munt beheert. Transacties worden gevalideerd door het netwerk van gebruikers.

Doordat elke deelnemer aan het netwerk inzicht heeft in het volledige logboek van transacties (ook wel een ‘blockchain’ genoemd), is het systeem moeilijk te kraken. De graad van anonimiteit in de wereld van cryptocurrency is hoog. Bitcoin bijvoorbeeld, werkt per gebruiker met een adres waar verder geen identiteitsgegevens aan gekoppeld zijn. De transacties per adres daarentegen, zijn wel openbaar. Sommige alternatieven als Zcash of Monero, garanderen absolute privacy, en geven dus ook geen inzicht in de transacties per account. Nog twee andere bekende alternatieven zijn Ethereum en Litecoin.

Ook voor vastgoed?

Goed. Genoeg theorie. Cryptomunten zijn virtuele munten, en dus kan je ermee betalen. Een huis kopen zou dan ook moeten lukken, toch? In het buitenland is het alvast populairder dan hier. Zo bestaat de website bitcoin-realestate.com, waar vastgoed wordt aangeboden dat kan worden aangekocht met Bitcoin, Ethereum of Litecoin. Er zijn echter nog geen Belgische panden terug te vinden op de website.

Ook op zimmo.be zijn er nog geen verkopers die cryptomunten vermelden als geaccepteerd betaalmiddel. En dat hoeft niet te verbazen, aangezien het legale kader in België het niet zo eenvoudig – zeg gerust onmogelijk – maakt om een huis te kopen met virtueel geld.

Niet volgens de wet

Vooralsnog hebben Bitcoin, of andere virtuele munten, geen wettelijke betaalkracht in België. Dat houdt in dat niemand verplicht is een betaling in cryptocurrency te aanvaarden, maar ook dat transacties niet beschermd of erkend zijn. Een transactie in Bitcoin is dan ook eerder een overeenkomst tussen twee personen dan een officiële transactie.

Bovendien heb je in België altijd een notaris nodig om een huis te kopen. En die tussenpersoon heeft geen boodschap aan jouw virtueel geld. Registratierechten en btw zijn bijvoorbeeld vastgesteld in euro, en zullen dus ook in euro aan de notaris betaald moeten worden. Daar kunnen – en willen – notarissen voorlopig niet van afwijken.

Dus, wat met je cryptomunten?

Het komt in principe op het volgende neer: als je cryptomunten hebt en die wil gebruiken om een huis te kopen, moet je die eerst omzetten in euro’s. Anders kan je simpelweg niet bij de bank of de notaris terecht, want zij hebben geen crypto-accounts. En een huis kopen zonder tussenkomst van een notaris? Dat is in België niet mogelijk.

Het grote voordeel van cryptocurrency zou zijn dat transacties minder gedoe opleveren, maar dat geldt dus niet op de huizenmarkt. Misschien wordt het in de toekomst anders, maar voorlopig betaal je je huis voor het gemak toch maar beter in euro.

Auteur: SDC

Share.

Leave A Reply