Waarom je best een postinterventiedossier hebt

Share.

Zowel bij de aankoop als verkoop van een huis is het belangrijk om te denken aan het postinterventiedossier. Sinds mei 2001 is het immers verplicht om zo’n dossier te hebben. Maar wat is dat nu precies? Wij scheppen graag wat duidelijkheid.

Het postinterventiedossier, kortweg PID, is een dossier met allerlei documenten over de opbouw van je huis: waar de waterleidingen lopen, welke steunbalken cruciaal zijn en welke materialen precies gebruikt werden in je woning.

Kortom, het is een bundel met de plannen van de architect maar ook van de technische installaties zoals het sanitair, de riolering en de elektriciteit. Ook alle contactgegevens van de betrokken aannemers staan in het PID vermeld. Je kunt het dus vergelijken met de veiligheidsvoorschriften zoals in een handleiding, maar dan op maat van jouw woning.

Verplicht sinds 2001

Als je vandaag een huis wilt kopen of verkopen, vraagt de notaris naar het postinterventiedossier. Dat dossier is enkel verplicht voor huizen die na 1 mei 2001 gebouwd of verbouwd werden. Kocht je een woning voor die tijd? Dan is de kans groot dat je geen dossier hebt. Maar je kunt altijd zelf enkele documenten opstellen: een schets van je huis, de opsomming van gebruikte materialen en eventueel zelf uitgevoerde werken.

Voor je eigen veiligheid

Een PID is vooral belangrijk voor de veiligheid van toekomstige werken in je huis. Vakmensen die later je woning aanpassen, kunnen het dossier opvragen zodat ze exact weten waar ze aan toe zijn en welke materialen ze het best gebruiken.

Veiligheidscoördinator

Heb je na 1 mei 2001 je huis gebouwd of verbouwd? En heb je de werken laten uitvoeren door meerdere aannemers? Dan levert de veiligheidscoördinator je PID op. Je bent bij structurele werken immers verplicht om een veiligheidscoördinator aan te stellen. Het PID opstellen is één van zijn kerntaken.

Handige harry

Heb je zelf je trap in huis verplaatst, of een muur uitgebroken zonder professionele hulp? Bij werken die betrekking hebben op de structuur en essentiële elementen van je huis, moet je zelf een document opmaken, zodat eventuele toekomstige eigenaars weten wat je allemaal aangepast hebt.

Goed bewaren

Zo’n PID hoort bij de woning. Je moet het dus gedurende de volledige levensduur blijven bewaren. Bij een verkoop noteert de notaris in de akte dat er een overdracht van het postinterventiedossier is gebeurd.

Wil je meer weten over zo’n postinterventiedossier? Vraag advies aan je architect, veiligheidscoördinator of aannemer.

Auteur: EM
Bron: Vlaanderen.be

Share.

Leave A Reply