Nu ook zonnepanelen voor eigenaars van appartementen

Share.

Als eigenaar van een huis beslis je helemaal alleen over de aankoop van zonnepanelen. Bij een appartement ligt dat ietwat anders. Maar… er is goed nieuws voor eigenaars van een appartement. Dankzij een innovatieve Belgische start-up kun je nu ook investeren in groene energie via huurkoop.

Zonnepanelen zijn al een tijdje aan een opmars bezig, maar appartementsgebouwen blijven toch nog achterophinken. Logisch. Om over te gaan tot een effectieve aankoop moeten alle eigenaars uit de appartementsblok akkoord gaan en willen investeren. De kans om dit te realiseren? Behoorlijk klein.

Maar het kan ook anders. Dat bewijst de start-up Power2Apartments (P2A). Het innovatieve bedrijf kiest Brussel als pilootstad om groene energie ook voor bewoners van appartementen toegankelijk te maken. Hoe? Via een huurkoop. Dat wil zeggen dat Power2Apartments de zonnepanelen installeert én aansluit op de meter van de algemene delen. De eigenaars van de appartementen investeren dus geen cent.

Tien jaar huren

Power2Apartments verhuurt de geïnstalleerde zonnepanelen aan de vereniging van mede-eigenaars. Dat betekent niet alleen dat ze de installatiekosten van de zonnepanelen delen, maar ook dat ze die niet in één keer moeten ophoesten. De eigenaars spreiden de kosten van de investering en huren de zonnepanelen eerst. Na tien jaar huren, worden ze zelf volledig eigenaar van de installatie.

“Met de constructie van de huurkoop plukken de eigenaars van de appartementen vanaf de eerste dag de vruchten van hun zonnepanelen”, legt Frank Tribout uit, de oprichter van Power2Apartments. “Ze betalen wel een huursom, die afhankelijk is van het type installatie en het aantal eigenaars, maar ze consumeren de energie die ze zélf produceren. Wij zorgen voor de monitoring en garanderen maximale groene productie, onderhoud en garantie gedurende tien jaar. In sommige gebouwen kunnen we er zo voor zorgen dat de energiefactuur van de gemeenschappelijke ruimten tot 75% daalt.”

Vlaanderen versus Brussel?

Waarom de start-up voor Brussel kiest voor haar pilootproject? Om ook daar zonnepanelen op grote schaal te laten doorbreken. Dat cijfer is voornamelijk te verklaren door het grote aantal appartementsgebouwen in de grootstad. “Als je weet dat nu hoogstens 1 procent van de circa 35.000 appartementsgebouwen in Brussel een zonnepaneleninstallatie heeft, is daar nog ontzettend veel marge om véél beter te doen”, benadrukt Frank Tribout. “Nu blijven investeringen uit omdat de drempel te hoog blijft voor de eigenaars. Met de oplossing die Power2Apartments lanceert, kunnen we daar voor een stroomversnelling zorgen en verhogen we de meerwaarde van appartementsgebouwen bij wederverkoop.”

Auteur: EM

Share.