Slimme woningen zijn niet altijd veilig: 5 preventietips!

Share.

Ons huis, en dan voornamelijk onze collectie toestellen, is steeds vaker verbonden met het internet. Een slimme woning heeft namelijk heel wat voordelen, vooral op het gebied van functionaliteiten en gebruiksgemak. Maar nu blijkt dat de veiligheid van deze connectie met het internet toch nog niet helemaal op punt staat.

Wat is een slimme woning?

Vooraleer we de veiligheid van een slimme woning kunnen bespreken, is het belangrijk om te weten wat een slimme woning net is. In een slimme woning kun je tal van toestellen in de woning centraal en zelfs vanop afstand besturen. Denk maar aan belichting, rolluiken, verwarming en zelfs het openen van de voordeur. Dit gebeurt via een verbinding met het internet en in de meeste gevallen dankzij een app die op een pc, tablet, smartphone of een centraal scherm in huis geïnstalleerd is. Het blijft meestal ook niet enkel bij bedienen. Je kunt deze toestellen vaak ook meten, personaliseren en programmeren.

Veiligheid

Wie dit allemaal leest, begrijpt meteen dat veiligheid een belangrijke factor is binnen het concept slim wonen. Enerzijds kan een slimme woning de bewoner een veilig gevoel geven door bijvoorbeeld vanop afstand deuren op slot te doen, rolluiken af te laten, enzoverder. Maar langs de andere kant kunnen systemen die via het internet lopen ook gehackt worden. En net dat werd een tijdje geleden door Test-Aankoop getest.

Test-Aankoop installeerde in één woning 19 populaire slimme toestellen en lieten er twee hackers op los met de opdracht om zoveel mogelijk van de toestellen te hacken. Daaruit bleek dat bijna de helft van de toestellen te hacken was. Bij een slimme printer is dit niet zo’n probleem, je papiervoorraad kan er in het slechtste geval doorgaan. Maar als je een slim deurslot, een slim alarmsysteem of camera’s in huis hebt, heb je vanzelfsprekend grotere problemen.

5 Slimme Preventietips

Maar wat is nu de oplossing voor het beveiligingsprobleem bij slimme toestellen? Je kunt gewoonweg geen slimme toestellen meer in huis te halen, maar er zijn gelukkig ook een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om de slimme toestellen in je woning zo goed mogelijk te beveiligen.

  1. Alles begint bij een goed beveiligde router en een sterk wifiwachtwoord. Dit is een belangrijke eerste barrière waar hackers langs moeten. Als deze stand houdt, wordt er veel schade vermeden. Reset ook de standaard wachtwoorden die door providers worden meegeven bij installatie van modemroutes.
  2. Stel het updaten van je slimme toestellen niet uit. In de laatste updates kunnen verbeteringen omtrent de veiligheid van de toestellen zitten, dus is het cruciaal dat je deze zo snel mogelijk uitvoert. In de meeste gevallen word je hier regelmatig aan herinnert door je pc, tablet of smartphone, maar als deze herinneringen al een tijdje uitblijven, is het best om even te controleren of je wel de laatst beschikbare update hebt doorlopen.
  3. Stel meerdere beveiligingsopties in. Daarmee bedoelen we dat je naast een (sterk!) wachtwoord of toegangscode vaak nog extra opties zoals gezichtsherkenning of vingerafdruk hebt. Stel zo veel mogelijk van deze opties in om de succeskans van hackers aanzienlijk te verkleinen.
  4. Ga niet zomaar uit van het principe ‘plug ’n play’. Maar zorg ervoor dat je het slimme toestel zelf ook juist instelt. Volg hiervoor het volledige installatieproces dat via de handleiding wordt meegegeven. Een foutief geïnstalleerd toestel kan de veiligheid niet 100% garanderen.
  5. Ga je aan de slag met domotica en slimme apparaten? Kies dan voor een gekend merk. Zo ben je zeker dat ze regelmatig veiligheidsupdates doorvoeren, dat je bij hun klantenservice terecht kunt voor vragen, en dat ze dus voldoende ondersteuning blijven bieden.

De conclusie van het verhaal is dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken of je je nu veiliger of net onveiliger voelt bij het plaatsen van slimme toestellen. Als je er toch in huis hebt, volg dan onze drie preventietips op en gebruik steeds je gezond verstand bij het gebruiken van deze toestellen.

Auteur: KCL

Share.