Wat gebeurt er met je lening als je je woning verkoopt?

Share.

Een hypotheek loopt gemiddeld zo’n 20 tot 30 jaar. Wat als je niet zo lang in je huis of appartement blijft wonen? Bijvoorbeeld omdat je gezinssituatie verandert of je voor het werk moet verhuizen? We leggen je haarfijn uit welke gevolgen dat op fiscaal en financieel vlak heeft.

Stel dat je je huidige woning verkoopt om een andere woonst te kopen. Dan zijn er twee mogelijkheden: ofwel draag je je lening over naar je nieuwe woonst ofwel betaal je je oude hypotheek af en sluit je een nieuwe af. Het wordt duidelijker met een voorbeeld.

Een koppel verkoopt hun huidig appartement om een ruimere woning met extra slaapkamers aan te kopen. Ze hebben bij de aankoop van hun appartement een lening met erg gunstige intrestvoet afgesloten en beslissen om de lening nu over te zetten naar hun woning. Omdat de hypotheek blijft lopen, moeten ze geen schadevergoeding aan hun bank betalen. De fiscale voordelen blijven eveneens gelden. De enige kosten zijn de dossier- en expertisekosten. In principe is dit – mits gunstige voorwaarden van de oude lening – de voordeligste oplossing.

Nu betere intrestvoeten?

Zijn de intrestvoeten vandaag erg gunstig? Dan kan het voordeliger zijn om je huidige lening af te sluiten en een nieuwe te kiezen. Stel dat je een hypotheek met een vaste intrestvoet van 4,8% hebt en je financiële instelling vandaag een vaste intrest van 3,3% kan aanbieden. Dan is het absoluut de moeite om de rekensom te maken. In bepaalde gevallen zal een nieuwe lening goedkoper zijn. Zelfs als je de kosten voor de schrapping voor je oude lening én de notaris- en de dossierkosten voor je nieuwe hypotheek mee berekent. Ben jij geen krak in wiskunde? Je bankier zet graag alle kosten op een rijtje en maakt de rekenoefening.

En fiscaal?

In Vlaanderen bedraagt het fiscaal voordeel op hypotheken maximaal 2.280 euro voor leningen die afgesloten zijn vóór 1 januari 2015. Voor recentere leningen bedraagt het maximale fiscale voordeel 1.520 euro. Bij een overdracht van een lening – dat wil zeggen dat je je oude lening meeneemt naar je nieuwe woning – geniet je dus van iets fiscaal voordeel. Hou hier zeker ook rekening mee!

En als je géén lening meer nodig hebt?

Besluit je om je huidige woning te verkopen en een andere te huren? Dan heb je géén hypotheek meer nodig. In dat geval kun je het lopend krediet vervroegd terugbetalen. Let wel, je bank rekent hier sowieso kosten voor aan. Deze zogenoemde wederbeleggingsvergoeding bedraagt drie maanden interesten. En … ook de fiscale voordelen worden stopgezet als de hypotheek stopt.

Wat als je méér geld nodig hebt?

Ga je van een klein appartement naar een groot huis? Dan is de kans erg groot dat je méér geld nodig hebt. Je zou in dat geval een extra lening kunnen afsluiten. Let wel, dat is dan wél met de actuele voorwaarden én nieuwe registratie- en notariskosten. Misschien volstaat het wel om een deel van het afbetaalde kapitaal opnieuw op te nemen. Daarover vind je hier meer informatie! Zit er wat tijd tussen de verkoop en aankoop van een woning? Dan heb je een overbruggingskrediet nodig.

Auteur: EM
Bronnen: Notaris.be, Belfius, Vlaanderen.be en Wikifin

Share.