De voor- en nadelen van aluminium buitenschrijnwerk

Share.

Bouwen of verbouwen? Op vlak van buitenschrijnwerk heb je drie grote spelers: hout, pvc en aluminium. De vierde speler – staal – is stilaan aan een opmars bezig, maar het marktaandeel is nog relatief klein. In dit artikel serveren we alvast de belangrijkste voor- en nadelen van aluminium ramen en deuren.

Aluminium ramen en deuren zijn ontzettend gegeerd. Je kunt het gerust de populairste metaalsoort van de afgelopen decennia noemen. Logisch. Er zijn flink wat voordelen aan het materiaal verbonden. Die sommen we graag voor je op.

Voordelen

 • Aluminium is een ontzettend licht maar tegelijkertijd erg sterk materiaal. Dat maakt de plaatsing comfortabel.
 • De levensduur van aluminium is lang waardoor het ook een duurzaam materiaal is. Bovendien is het 100% recycleerbaar.
 • Aluminium schrijnwerk is erg onderhoudsvriendelijk. Je houdt het simpelweg schoon met een beetje water en een milde zeep. Bovendien is een aluminium raamprofiel erg strak waardoor er weinig hoekjes en kantjes zijn waar vuil achter blijft hangen.
 • Aluminium buitenschrijnwerk past bij elke bouwstijl. Van klassiek over pastorij tot erg modern.
 • Dankzij poederlak zijn er honderden verschillende kleuren mogelijk op aluminium schrijnwerk. Desgewenst kun je binnen en buiten zelfs een andere kleur kiezen.
 • Gepoederlakt aluminium schrijnwerk is erg kleurvast.
 • Aluminium is ook uitermate geschikt voor grote glaspartijen.
 • Vroeger scoorde aluminium niet goed op vlak van isolatie. Vandaag wél. Er zijn aluminium raamprofielen met een erg lage U-waarde waardoor ze zelfs geschikt zijn voor passiefhuizen.
 • Aluminium kan niet roesten, barsten of kromtrekken.
 • Er bestaan ramen, deuren en garagepoorten in aluminium. Zelfs sandwichpanelen – geïsoleerde platen die als gevelbekleding kunnen dienen – in alu zijn perfect mogelijk.

Nadelen

 • Aluminium schrijnwerk is duurder dan pvc schrijnwerk. Uiteraard hangt het totale prijskaartje af van het aantal ramen, de grootte van de ramen en profielen, en het soort buitenschrijnwerk (draai-kiepraam, valraam, schuifraam, …). Heel wat producenten hebben een calculator op hun website staan. Ideaal om een idee te krijgen van de kostprijs.
 • Je kunt aluminium niet zelf verven. Denk dus goed na over de kleur die je kiest.
 • Let op met krassen. Die zijn erg moeilijk te verwijderen. Rond het sleutelgat van aluminium deuren merk je na verloop van tijd al snel krasjes.
 • Reinig je het glas met azijn? Wees dan voorzichtig met de aluminium profielen. Die houden immers niet van zure middelen.
 • De vraag naar aluminium ramen en deuren is erg groot. Dat maakt dat ook de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. Reken toch minimum op een levertijd van 12 weken na opmeting. Als het echt druk is, kan dat zelfs oplopen tot 16 weken.

Conclusie

Wie voor aluminium schrijnwerk kiest, betaalt iets meer in vergelijking met pvc. In ruil krijgt hij of zij wel een buitenschrijnwerk met een lange levensduur dat ook onderhoudsvriendelijk en duurzaam is.

Share.