7 dingen over je eigen woning die je zeker moet weten

Share.

Stel: je bent net verhuisd en je kan niet wachten om je te settelen, dozen uit te pakken, buren ontmoeten en de buurt ontdekken. Geweldig! Maar of je nu net verhuisd bent naar een nieuwe woning of je woont al even in je gezellige thuis, er zijn enkele zaken waar je best van op de hoogte bent, ook ín je eigen woning.

1. Sleutelmanagement

Hoera, je krijgt de sleutel! Maar ken je de hele voorgeschiedenis van dé huissleutel wel? Niet om je te verontrusten hoor, maar het is belangrijk om even na te gaan wat er met de sleutel gebeurd is. Koop je een woning over, dan is het van belang om te weten wie de sleutel en diens kopieën heeft. Vaak wordt er aangeraden om bij verhuis de sloten te vervangen. Ook na het vervangen is het belangrijk om te weten wie de sleutels heeft. De buurman, je ouders, broers en zussen lijken geen probleem, maar voormalige inwoners hebben je sleutel best niet meer.

2. Werken alle detectoren?

Dit zou weleens een van de belangrijkste punten kunnen zijn, want jaarlijks sterven helaas nog tientallen Belgen aan een CO-vergiftiging. En hoewel koolstofmonoxide een geur- en kleurloos gas is, zijn er wel detectoren die deze kunnen opsporen en je tijdig kunnen alarmeren. Let wel dat deze -en ook de rookdetectie- goed werken.

3. Zijn de stopcontacten veilig?

Het laatste dat je wil, is een stopcontact dat oververhit geraakt en in brand vliegt. Ga dus voor je de verhuisdozen uitpakt op pad met een expert die de stopcontacten kan onderwerpen aan grondige keuring. Zijn deze allemaal in orde en goedgekeurd, dan kan je ook even alle lichtschakelaars en stopcontacten langsgaan om te kijken wat elke lichtschakelaar doet. Na een jaar wonen in ons appartement, vergissen we ons nog dagelijks tussen de schakelaar in de gang, de keuken en de eetplaats. Dat kan je dus alvast vermijden. 😉

4. Waar zijn de belangrijkste leidingen en schakelaars zijn

Stel dat je met een lek zit, dan wil je graag weten waar je precies moet zoeken of om in ieder geval de hoofdkraan dicht te draaien. En met een afgesprongen zekering is dat niet anders. Weet waar de meterkast staat en welke schakelaar voor welke ruimte dient. Zo verlies je geen tijd wanneer je in het donker op zoek moet gaan naar de oplossing van het probleem. Oh ja, voor je je volledig settelt is het altijd praktisch om de werking van (slimme) thermostaten volledig uit te dokteren.

5. De staat van de filters

Voorlopig zitten we nog met prima weer, maar eens het koud wordt, is het steeds lastiger om even een raampje open te zetten om te verluchten. Het kan, maar ‘t is best frisjes. Heb je een systeem in huis dat de lucht enigszins filtert, dan is het misschien belangrijk om even te kijken of die filters nog doen waarvoor ze geïnstalleerd zijn. Doorheen de maanden of jaren hebben zij zoveel lucht uit je woning gefilterd dat deze misschien vol stof, vuil, schimmels, vezels, pluisjes en (dieren)haar zitten.

6. Is het toilet van jou?

Oké, het is niet van levensbelang, maar wel eentje om over na te denken. Misschien vind je het rustgevender als je weet dat je op het gemak kan zitten op je eigen bril, zonder te weten wie er allemaal al op zat. Mocht je toch zo iets hebben van ‘liever mijn eigen bril’, dan kan je misschien opteren om je eigen troon te plaatsen en de oude bij het afval te zetten.

7. De professionals in jouw buurt

Voor jou mag de nieuwe plek volledig nieuw aanvoelen, maar dat is het misschien niet. Zo kunnen sommige zaken in huis al wat verouderd zijn. Dan is het net belangrijk om te weten waar de professionals in jouw regio gevestigd zijn of bij wie je precies terecht kan. En als het misloopt, dan volgt meestal de Wet van Murphy, dus ben je best voorbereid! 😉

Welke zaken ga jij eens dringend nakijken?

Share.