Hoe offertes van aannemers met elkaar vergelijken?

Share.

Wil je een nieuwbouw realiseren? Een kleine verbouwing uitvoeren? Of eerder eens je badkamer herinrichten? Dat betekent dat je offertes zal moeten opvragen. Ga hiervoor niet over één nacht ijs. Hoe beter je je rondvraag bij verschillende aannemers aanpakt, des te beter zullen de antwoorden zijn die je terugkrijgt. En dan is het enkel kwestie alle offertes goed met elkaar te vergelijken. Met deze tips vind je altijd je beste offerte!

5 tips bij offertes

1. Contacteer aannemers telefonisch. Zo maak je goeie afspraken over het schriftelijk uitwisselen van de nodige informatie. En je kan meteen al eens polsen of de aannemer de nodige tijd heeft om binnen de door jou vooropgestelde termijn een offerte op te maken. Een groot project duurt doorgaans 3 tot 6 weken om te becijferen. Een klein project is op enkele dagen uitgeteld

2. Voor een groot project gebruik je een lastenboek (of bestek) en meetstaat. Stuur ook altijd je plannen mee. Bij een kleiner project is een schets of tekening van de ruimte(s) met hun maten voldoende.

3. Omschrijf de uit te voeren werken zo gedetailleerd mogelijk. Heb je een voorkeur voor bepaalde materialen of merken? Geef dat dan ook duidelijk aan.

4. Vraag offerte bij 3 à 4 partijen om een goed beeld te hebben op de gangbare marktprijzen. Een gratis offerte is niet voor iedere aannemer vanzelfsprekend. Reken je op een kosteloos prijsvoorstel, geef dit dan expliciet aan in je prijsvraag.

5. Voorzie tijd om aannemers te ontvangen om de situatie en de werken ter plekke te bekijken en bespreken.

Offertes vergelijken doe je zo

1. Ga na of er in de offertes voor alle onderdelen een prijs is opgemaakt.

2. Zijn de werkzaamheden duidelijk omschreven?

3. Stellen ze varianten voor op de materialen of merken die jij hebt gevraagd? Zijn die aanvaardbaar of is dit voor jou een reden om de offerte te weigeren?

4. Zijn de kosten opgedeeld per onderdeel of materiaalsoort?

5. Rekent de aannemer vaste kosten voor bijvoorbeeld de werfinrichting of het bouwen van een stelling aan? Zijn die kosten aanvaardbaar? Wat rekenen de concurrenten aan?

6. Geeft de aannemer garanties (op materialen, installatie,…) in zijn offerte?

7. Zijn er betalingstermijnen opgenomen in de offerte?

8. Let op: in de bouwsector is het gebruikelijk een offerte op te maken zonder btw. Je moet dus het bedrag zelf vermenigvuldigen met het toepasbare btw-tarief. Voor werken aan woningen jonger dan 10 jaar is dat 21%. Is de woning ouder dan 10 jaar, dan geldt 6% btw. Breek je je huis volledig af en bouw je het daarna terug op? Dan geldt een btw-tarief van 21% behalve in de centrumsteden (Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout). Hier geldt een btw-tarief van 6%, aannemende dat de afbraak en wederopbouw in één handeling gebeurt.

9. Zijn er onduidelijkheden in de offerte of wijkt een offerte heel sterk af in prijs? Bel de betrokken aannemer dan om toelichting te vragen. Zo vermijd je verrassingen achteraf en kun je de verschillende offertes correct met elkaar vergelijken.

10. Werk je voor het project samen met een architect, overweeg dan om hem of haar een rol te geven in het vergelijken van de offertes. Zij hebben meer ervaring in dit soort werk en weten dus beter op welke details ze dienen te letten.

Offertes vergeleken? Dan wordt het tijd om een keuze te maken. Hou hierbij niet enkel rekening met de prijs, maar ook met de ervaring die je had met de verschillende aannemers. Als er eentje wat duurder uitkomt in prijs, maar wel aangenaam was om mee te werken, dan is dit vaak een betere keuze dan diegene met de laagste prijs met wie het moeizaam communiceren was. Veel succes!

Auteur: PJG

Share.