De voor- en nadelen van ramen en deuren in PVC

Share.

Buitenschrijnwerk kiezen is niet evident. Er zijn verschillende mogelijkheden, telkens met hun eigen plus- en minpunten. Op basis van welke elementen hak je de knoop door? Budget of persoonlijke voorkeur? In dit artikel serveren we alvast de belangrijkste voor- en nadelen van PVC ramen en deuren.

PVC staat voor polyvinylchloride. Het is een van de meest succesvolle moderne kunststoffen. Het is een mix van glasvezel en wordt gebruikt voor heel veel verschillende toepassingen. Van auto-onderdelen en buizen tot langspeelplaten, vloeren en reclameborden. Sinds de jaren tachtig is het ook een populair materiaal voor buitenschrijnwerk.

Voordelen

  • PVC ramen en deuren isoleren erg goed. Niet enkel thermisch, maar ook akoestisch. Dat betekent dat je zowel koude, warmte als geluid buiten houdt.
  • De PVC raamprofielen zijn beschikbaar in ontzettend veel verschillende kleuren. Het is zelfs mogelijk om binnen en buiten een andere kleur te kiezen.
  • PVC buitenschrijnwerk is meestal een stuk goedkoper dan hout, aluminium of staal. De reden? De grondstoffen zijn goedkoop én PVC is makkelijk te bewerken. Als je de prijs echt wilt drukken, kies je voor de vele standaardmaten.
  • In tegenstelling tot houten ramen of deuren is PVC ontzettend onderhoudsvriendelijk. Af en toe eens reinigen met wat water en een zacht sopje volstaat. Er zijn immers geen poriën waarin vuil zich kan vastzetten.
  • PVC heeft een lange levensduur en kan niet rotten of roesten. Het materiaal is stabiel en slijtvast.
  • De laatste jaren zijn PVC ramen er op esthetisch vlak sterk op vooruit gegaan. Het is zelfs mogelijk om PVC raamprofielen met houtachtige structuur te kiezen.

Nadelen

  • PVC is minder sterk dan hout of aluminium. Grote profielen – bijvoorbeeld voor indrukwekkende glaspartijen – moeten daardoor versterkt worden met staal.
  • PVC raamprofielen zijn meestal breder dan profielen uit aluminium of hout. Wie van minimalisme houdt, kan dus maar beter een ander materiaal kiezen.
  • PVC kan onder bepaalde omstandigheden uitzetten of krimpen. Kwalitatieve PVC-ramen hebben hier de laatste jaren echter veel minder last van dan vroeger.
  • Hout of aluminium is een stuk krasbestendiger dan PVC.

PVC is de afgelopen decennia sterk verbeterd. De raamprofielen die je vandaag vindt, zijn robuust, duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Het allergrootste voordeel is natuurlijk de prijs. Dat is dan ook één van de redenen waarom je in huurwoningen zo vaak PVC buitenschrijnwerk zal terugvinden.

Auteur: EM

Share.