3 redenen om je verwarmingsketel goed te onderhouden

Share.

Tijdens de winter wil iedereen het warm hebben. Daarom rekenen we met zijn allen op een goed werkende verwarmingsketel. Onze ketel daarbij goed onderhouden is dus een absolute must, maar wat is “goed onderhouden” precies? Om de hoeveel tijd laat je hem nazien en wegen de voordelen van een onderhoud op tegen de kosten die je ervoor betaalt?

Wanneer controleren?

Je ketel tijdig laten controleren is een noodzaak, maar is het wel verplicht? Woon je voorbij de taalgrens, dan sowieso wel. In Vlaanderen en Brussel gelden iets andere regels. Daar wordt je verplicht om je ketel te laten keuren op voorwaarde dat deze een vermogen heeft van meer dan 20 kW.

Maar wanneer moet je die controlere precies laten uitvoeren? Voor verwarmingsketels op stookolie dien je een jaarlijks onderhoud te plannen, voor gasketels dient dit tweejaarlijks te gebeuren in Vlaanderen en driejaarlijks in Brussel en Wallonië. Dit verschil is er vooral omdat bij verwarmen met stookolie er meer roet vrijkomt waardoor de ophoping ervan sneller gebeurt dan bij gas.

Foto: Rehema

Voordelen van het onderhoud

We zijn dus bijna altijd verplicht om onze ketel te laten nakijken, maar hebben we daar ook überhaupt iets aan, of is dat een verplicht nummertje? Hier zijn de drie belangrijkste voordelen:

1. Levensduur

Door regelmatig een onderhoud van je verwarmingsketel te voorzien garandeer je een langere levensduur van je verwarmingsketel. Een nieuwe verwarmingsketel aankopen, is niet meteen een kleine kost, dus voorzie je best regelmatig een onderhoud om je ketel in goede staat te houden.

2. Veiligheid

Bovendien is je verwarmingsketel een pak veiliger wanneer je hem goed onderhoudt. Bij regelmatige controle komen er bepaalde dingen aan het licht zoals geen goede afvoer in de schoorsteen, een vervuilde ketel of afvoerbuis, een probleem bij de toevoer van je brandstof, enzoverder. Als deze zaken niet tijdig opgemerkt worden, kunnen ze voor gevaar zorgen en/of voor een verlaagd rendement van je verwarmingsketel zorgen.

3. Rendement

Bij een onderhoud wordt de afstelling van je installatie steeds gecheckt. Door deze afstelling goed te regelen kun je 5 tot 10% winst op je rendement hebben. Indien de afstelling nog steeds correct is, kan een goed onderhoud nooit kwaad om de prestaties van je verwarmingsketel op peil te houden.

Share.