Vermijd DIY-blunders: 6 tips

Share.

“Wat je zelf doet, doe je beter”? Niet altijd, want DIY-projecten kunnen ook wel eens mislopen. Maar laat je dat zeker niet tegenhouden! Met deze tips vermijd je de vaakst voorkomende doe-het-zelfblunders en kan je zorgeloos aan het klussen en knutselen.

1. Bekijk je verzekeringspakket

Ho, stop! Leg die hamer nog even weg. We willen niet dramatisch klinken, maar voor je begint, neem je het best je verzekeringspakket even onder de loep. Ben jij voldoende verzekerd? Zijn de mensen die je helpen verzekerd? Voor hen kan je bij grotere werken best een ongevallenverzekering afsluiten (als ze die zelf nog niet hebben). Voor écht grote bouwprojecten bekijk je misschien best of je geen ABR-verzekering (Alle Bouwplaats Risico’s) kan afsluiten, tenzij je aannemer of architect die al heeft. Klop dus eerst eens aan bij je verzekeringsmakelaar en leg je plannen voor, zodat je zonder zorgen aan de slag kan.

2. Schrijf het op

Nee, je hoeft je niet noodzakelijk een dagboek met hangslot aan te schaffen, maar schrijf belangrijke zaken wél op, want – spoiler alert – je kan niet alles onthouden. De afmetingen van de muur die je wil gaan schilderen bijvoorbeeld, of de exacte tint verf die je gebruikt voor je keukenkastjes. Geloof ons, je zal ons dankbaar zijn als je je in de verfwinkel koortsachtig probeert te herinneren “hoe groen die kastjes nu weer precies zijn”!

3. Maak een plan

Voorbereiding is het halve werk, zei een wijs man ooit. Hij had gelijk. Klussen als een kip zonder kop is geen goed idee. Zorg er dus voor dat je op voorhand een duidelijk beeld in je hoofd hebt van je eindresultaat én alle stappen die je moet nemen om daar te geraken. Ook dingen op voorhand aftekenen is een goede voorbereiding, zodat je een realistisch beeld hebt van hoe iets er in de ruimte uitziet.

Bij een plan hoort natuurlijk ook een boodschappenlijst. Zo word jij níet die handy man die drie keer op dezelfde dag langs de kassa van de doe-het-zelfzaak moet lopen.

4. Nooit meer uitgedroogde verfrollers

Krijg je je schilderklus niet in één dag geklaard en heb je geen zin om je verfroller helemaal schoon te maken? Rol de roller nog even kort door de verf, pak hem daarna goed in met aluminiumfolie of een plastic zakje en sluit af met tape. Zo kan je de dag erna meteen opnieuw aan de slag. Tijd en moeite gespaard!

Tip: werk je met in terpentijn verdunbare verf? Bewaar het zakje met je roller dan in de koelkast, en haal hem er even voor je opnieuw begint uit.

5. Bedek de vloer

Als er ook maar enig risico bestaat op het vuilmaken of beschadigen van je vloer, neem dan je voorzorgsmaatregelen. Tenzij je aan de slag kan in je tuinhuis of werkhok natuurlijk. Oude lakens en kranten zijn een vaak voorkomende oplossing, maar als je voor grotere werkzaamheden gaat, is het aan te raden uit te kijken naar dikker materiaal als karton. Zo ben je zeker dat de vloer je project overleeft.

6. Orde, orde, orde

Er zijn nog altijd maar 24 uren in een dag, waarvan je vast al maar een fractie overhoudt om je doe-het-zelfprojecten aan te pakken. Als je dan nog eens de helft van die tijd bezig bent met het zoeken van je materiaal, blijft er al helemaal niets meer over. De oplossing? Een gereedschapskist waarin alles een vaste plaats heeft, met uiteraard je vaakst gebruikte tools binnen handbereik.

Auteur: SDC

Share.