8 tips om goedkoop te verwarmen deze winter

Share.

Je energiefactuur optimaliseren kan je het hele jaar door: denk aan vernieuwde (dak)isolatie, zonnepanelen, of het upgraden van je verwarmingsinstallatie naar een hogerendementsketel. Maar wat als je deze winter wil besparen op je dagelijks verbruik? We zetten acht tips op een rij waarmee je in de wintermaanden je energiefactuur in toom kunt houden.

Tip 1: ontlucht je radiatoren

Als je na een warme zomer voor de eerste keer je verwarming aanzet, doe je er goed aan om je radiatoren allemaal te ontluchten. Begin op het gelijkvloers en werk zo naar de bovenste verdieping toe. Zonder al deze restlucht verhoog je het rendement van je verwarming aanzienlijk: de lucht zorgt er immers voor dat je verwarmingselement minder goed opwarmt, en je dus moet blijven (bij)verwarmen in die ruimte.

Tip 2: plaats radiatorfolie

Wist je dat er veel warmte verloren gaat aan de achterkant van je radiatoren, via de (buiten)muur? Door radiatorfolie aan te brengen op de muur, achter de radiator, beperk je dit warmteverlies. Per vierkante meter radiatorfolie (kost: ongeveer €1,5)  kan je tot € 7 per jaar besparen.

Tip 3: sluit gordijnen en rolluiken ’s nachts

Maak er een gewoonte van om vanaf het donker wordt, de gordijnen en/of de rolluiken te sluiten. Dit zorgt voor extra isolatie: de warmte blijft zo lekker binnen.

Tip 4: verwarm je huis per ruimte

Zijn er kamers in jouw huis die weinig of niet gebruikt worden? Zet de verwarming er dan uit en houd de deuren van deze ruimtes dicht. Om optimaal te verwarmen kan je ook thermostatische radiatorkranen installeren: zo kan je de temperatuur per kamer instellen en verwarm je geen ruimtes die ongebruikt zijn.

Tip 5: verlaag de temperatuur als je niet thuis bent

Ga je overdag werken? Stel je thermostaat dan zo in dat de temperatuur thuis wordt verlaagd tot ongeveer 16 graden. Het heeft immers geen zin een leeg huis nodeloos te verwarmen. Ook wanneer je ’s nachts onder je warme donsdekens ligt, is een omgevingstemperatuur van 16 graden voldoende. Programmeer je verwarming zo, dat hij een half uurtje voor je thuiskomt of voor je opstaat, automatisch opnieuw begint te verwarmen. Zo is je huis weer lekker warm wanneer je het nodig hebt.

Extra tip: ben je enkele dagen van huis? Dan volstaat een temperatuur van 12 graden.

Tip 6: verlaag de temperatuur als je wél thuis bent

Ook als je wel thuis bent, kan je op je energiefactuur besparen: zet je thermostaat eens één graad lager. Kruip gezellig op de bank onder een fleece dekentje voor je Netflix-binge of trek binnenshuis een warmere trui aan: die ene graad bespaart je zo 7% op je energiefactuur.

Tip 7: vermijd tocht

Tocht onder je deuren of ramen zorgt voor een voelbare daling van je omgevingstemperatuur. Pak dit meteen aan met isolerende (rubberen of synthetische) strips, tochtbanden of ‘tochthonden’ zodat je dit verlies beperkt. Let wel: vergeet in de winter je woning niet regelmatig te ventileren. Als je ventileert stuur je vochtige lucht naar buiten en drogere lucht naar binnen. Deze droge, zuurstofrijke lucht warmt immers veel beter op. Ook houdt het beter zijn warmte vast wat zal resulteren in een goedkopere energiefactuur.

Tip 8: beperk elektrisch bijverwarmen

Een klein elektrisch kacheltje in bijvoorbeeld de badkamer maakt ons ochtendritueel daar meteen veel aangenamer. Deze kacheltjes zijn echter grote energievreters: probeer hun gebruik dus tot een minimum te beperken.

Een laatste tip, als je huis dat toelaat ten minste: laat je schoorsteen reinigen en steek in de winter eens wat vaker de open haard aan. Goedkoop, knus en romantisch!

Auteur: MP

Share.

Leave A Reply