Het voordeel van een glazen dak

Share.

Tegenwoordig heb je een uitgebreide keuze aan materialen voor je dakbedekking. Toch blijven dakpannen met uitstek het populairste alternatief. Maar wist je al dat er ook glazen dakpannen bestaan? Een milieuvriendelijk alternatief voor de betonnen en keramische dakpan.

Combineer met zonnepanelen

Het Zweedse bedrijf SolTech Energy bedacht voor het eerst de glazen dakpan. In België en Nederland kwam het product pas in 2015 op de markt. Voornamelijk met het oog op duurzame voordelen. Zonnepanelen op je dak zijn een interessante investering op vlak van energieopwekking, maar een nadeel ervan is dat het vaak niet mooi staat. Met glazen dakpannen komt hier verandering in. Je kunt ze immers over de zonnepanelen laten plaatsen zonder het rendement te veranderen. De zonnepanelen worden dan eerst op een houten constructie geplaatst, waarna de glazen dakpannen erover gemonteerd worden. Bovendien kan zo niemand met je zonnepanelen gaan lopen en worden ze extra beschermd.

Glazen dakpannen zijn ook lichtdoorlatend. Hierdoor zijn ze ook erg geschikt voor een terras, schuur of carport.

Broeikaseffect

De combinatie met zonnepanelen is niet de enige manier om energie op te wekken, want een glazen dakpan op zichzelf levert namelijk ook warmte. Glas werkt als een broeikas. Warmte wordt in het dak opgeslagen en kan elders in huis gebruikt worden. Glazen dakpannen worden op een zwart doek geplaatst om zonlicht en warmte maximaal te absorberen. Deze doek wordt op de houten constructie van het dak geplaatst en daaronder worden zonnecollectoren geplaatst. Door deze collectoren vloeit een vloeistof die door de zon wordt opgewarmd. De opgeslagen energie kan daarna in je woning gebruikt worden om te verwarmen.

Hoe plaatsen?

Glazen dakpannen hebben dezelfde afmetingen als klassieke dakpannen en worden op dezelfde manier geplaatst. Je kunt ze perfect plaatsen op daken met een hellingshoek van ongeveer 45 graden. Daken met een kleinere hellingshoek komen ook in aanmerking, maar vanaf minder dan 15 graden is een speciale constructie vereist. Deze constructie moet ervoor zorgen dat de collectoren toch nog voldoende zonne-energie kunnen opvangen.

Een extra voordeel is dat een glazen dakpan een gemiddelde levensduur van 40 jaar heeft en 100% recycleerbaar is! Prima investering dus.

Auteur: KCL

Share.

Leave A Reply